Nova terapija

Oslabljenim virusom HIV-a malu Emu izliječili od leukemije

Roman
12.12.2012.
u 19:49
Oslabljeni virus HIV-a ubacuje se u limfocite. Imunitet tada stanice raka prepoznaje kao opasne i ubija ih.
Pogledaj originalni članak

U travnju ove godine obitelj šestogodišnje Emily Whitehead izgubila je gotovo svaku nadu. Njihova hrabra djevojčica više od dvije godine borila se s leukemijom, koja nije pobijeđena čak ni nakon druge kemoterapije. Liječnici su isprobali sve tradicionalne metode, a jedini spas vidjeli su u presađivanju koštane srži, no mala Emily nije mogla toliko dugo čekati.

Nisu imali što izgubiti

Njezini roditelji Kari i Tom stoga su odlučili isprobati neke radikalnije metode jer su shvatili da nemaju što izgubiti. Liječnici iz dječje bolnice u Philadelphiji predložili su im eksperimentalnu terapiju koja uključuje korištenje oslabljenog oblika HIV-a, poznatijeg kao lenti ili spori virus. Takav virus u tijelu ne može izazvati infekciju HIV-om koja dovodi do AIDS-a. Terapija počinje vađenjem limfocita (bijelih krvnih stanica odgovornih za stvaranje imuniteta) iz krvi pacijenta u koje se potom ubacuje oslabljeni virus HIV-a. Kada se takvi limfociti vrate u krv dolazi do reprogramiranja imunološkog sustava koji tada prepoznaje tumorske stanice kao opasne i počinje ih ubijati.

Iako je roditeljima male Eme terapija zvučala rizično, nisu puno dvojili: – Za donošenje odluke imali smo samo 48 sati jer bi Emini organi nakon toga vjerojatno počeli zatajivati. Znali smo da nemamo što izgubiti jer čak i ako terapija ne uspije, liječnici će dobiti neke nove spoznaje koje će pomoći u spašavanju druge bolesne djece – rekla je Emina majka Kari. Zahvaljujući dobroj odluci roditelja, Ema je 17. travnja 2012. postala prva djevojčica na kojoj je primijenjena terapija poznata i kao CTL019. No, u početku se činilo da je sve propalo. Kad je primila terapiju, Emino stanje pogoršalo se više nego što su liječnici očekivali pa je hitno prebačena na odjel intenzivne njege. Roditeljima je rečeno da su joj šanse za preživljavanje jedan prema 1000. No, stvari su krenule nabolje kada je voditelj terapije dr. Stephan Grupp shvatio da su promijenjeni limfociti prouzrokovali rast proteina odgovornog za neke bolesti poput reumatskog artritisa. Djevojčici su odmah dali lijek koji blokira njegovu proizvodnju i gotovo preko noći disanje joj se poboljšalo, a tjelesna temperatura i krvni tlak su se normalizirali. Ema je preživjela, a u njezinoj koštanoj srži nisu primijećeni znakovi bolesti čak ni nakon više od pola godine nakon liječenja.

“Ona je naš heroj”

– Kad se razboljela, rekla nam je da će se boriti i činiti sve što joj mi kažemo. Držali smo se zajedno, ona je naš veliki heroj – rekao je Emin otac. Dr. Grupp također je oduševljen rezultatima, ali i oprezan te napominje da bolest i dalje treba nadzirati i da će tek nakon nekoliko godina moći reći da je potpuno pobijeđena. Emily je sada kod kuće, ide u školu, igra nogomet i uživa u djetinjstvu kao i ostali njezini vršnjaci.

>>U svijetu svake godine oko dva milijuna ljudi umire od AIDS-a

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

SE
Sejo
19:59 12.12.2012.

Ja nisam shvatio.Ti oslabljeni virusi se dodaju se limfocitima kada.U momentu kada su napolju ili ih smijsaju pa ih zajedno vrate u organizam.

MS
mare_split
20:31 12.12.2012.

Da, 'smikasju' ih i vrate u tijlo ... No, to je manje važno od činjenice kako je ovo DIVNO!

AN
ankicascreiber
23:05 12.12.2012.

@ brodludjaka problem nisu farmaceutske kompanije. Nisu znastvenici u Plivi, i sama Plivi sto je politika stavila Zeljka Covica na celno mjesto iako je bilo jasno da je Covic neobrazovana seljacina s bolesnim egom. Slicne problem postoji s drugim farmaceutskim kompanijama.