Vladina uredba

Osigurano grijanje postoje li ili ne ugovori s ‘kupcem’

Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
Osigurano grijanje postoje li ili ne ugovori s ‘kupcem’
22.08.2014.
u 15:50
Tržište toplinske energije očito nije zaživjelo, pa je reagirala Vlada, sve ostaje po starom, posrednik i opskbljivač u karlovačkom slučaju je Gradska toplana
Pogledaj originalni članak

Ukoliko neće postojati ugovori, neće biti niti isporuke toplinske energije. Po novoj zakonskoj regulativi ne postoji način da ispostavimo račune – poručio je direktor Gradske toplane, karlovačke toplinarske tvrtke u vlasništvu Grada Karlovca, Inoslav Latković na skupu u restoranu Zrinski s građanima.

Cijena ‘ide gore’

No, Vlada je ubrzo potom – slučajnošću se to poklopilo, valjda – izdala uredbu po kojoj se do sklapanja ugovora između krajnjih korisnika, odnosno njihovih ovlaštenih predstavnika, i kupca toplinske energije kupcem smatraju opskrbljivači.

U karlovačkom slučaju situacija je takva da je toplana proizvođač, distributer i opskrbljivač, ali ujedno je pri Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji registrirana i kao kupac, kojeg je Zakon o tržištu toplinske energije odredio posrednikom preprodavačem, i po svemu sudeći će jedina pružati te usluge u Karlovcu.

Uredbom se osigurava da grijanja ipak bude, jer je očigledno da tržište toplinskom energijom nije zaživjelo, a u Karlovcu je, primjerice, ugovore s toplanom kao kupcem, i s bilo kim kao kupcem, potpisao je mali broj ovlaštenih predstavnika suvlasnika.

Probijaju se svi rokovi za ugovorno uređenje odnosa. Latković je na inzistiranje građana, ali i gradonačelnika Damira Jelića, otkrio da je Gradska toplana od Here zatražila smanjenje cijene isporučene toplinske energije za kućanstva na 37 lipa po kilovatsatu, a snage na 16 kuna po kilovatu mjesečno.

Zbog nove naknade za djelatnost kupca ipak najavljuje povećanje računa za grijanje za šest posto, gledajući prosječan stan i prosječnu potrošnju, ali, napominje, realno tri, s obzirom na to da će toplana održavati i unutrašnje instalacije.

Gradski vijećnik Davor Petračić računa da će poskupljenje iznositi 6,4 posto za stanove koji su u D energetskom razredu, a to je, dodaje, većina stanova u Karlovcu.

Neučinkovitost toplane

– Povećanje ‘paušala’ znači ukupno godišnje poskupljenje od 3,7 do osam posto, a to znači povećana godišnja izdvajanja za grijanje od 150 do 660 kuna, ovisno o veličini zgrada i o energetskom razredu. Najveće poskupljenje, gledano po postocima, je u energetski najučinkovitijim zgradama – ističe Petračić i dodaje:

– Previsok je udio paušala u cijeni grijanja, od 29,7 do 48,2 posto, što govori o neučinkovitosti toplane.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar messerschmidt
messerschmidt
20:00 23.08.2014.

Radi se o tome da nam uvode dodatni namet, 9,4 kune po kvadratu, za eventualne popravke u zgradi, što za zgradu od 50 stanova iznosi godišnje kojih 27000 kuna. Inače 90 posto zgrada toliki trošak nije imalo zadnjih 20 godina sve skupa, a sada će to morati plaćati svake godine. Ako ne potpišu ugovor, grijat će i dalje, ali će i te nove cijene primjenjivati, kao da je ugovor potpisan.