poticajne mjere

Osiguran 21 milijun kuna za zapošljavanje 2000 branitelja

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Osiguran 21 milijun kuna za zapošljavanje 2000 branitelja
04.05.2012.
u 22:00
Na HZZ-u je 30.000 osoba iz ove kategorije, mjerama se potiče rad braniteljskih zadruga čiji cilj nije profit nego psihosocijalno osnaživanje
Pogledaj originalni članak

Zastrašujuća brojka od oko 30.000 branitelja na Zavodu za zapošljavanje mogla bi do kraja godine biti smanjena za 2000 branitelja. Ministarstvo branitelja nada se tome uz pomoć sedam mjera iz Programa za stručno osposobljavanje i zapošljavanje hrvatskih branitelja i djece smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja, za koji je iz državnog proračuna osigurano 21 milijun kuna.

– Kroz sedam mjera podići će se obrazovna razina hrvatskih branitelja, ali i smanjiti njihov udio u broju nezaposlenih u Hrvatskoj. Mjere se odnose na osposobljavanje, zapošljavanje i samozapošljavanje. Programom se također potiče rad braniteljskih zadruga koje se u ovom slučaju ne osnivaju isključivo za ostvarivanje profita poput klasičnih zadruga, nego zbog psihosocijalnog osnaživanja i zajedničkog rada branitelja oboljelih od PTSP-a. Vjerujem da ćemo tim mjerama zaposliti oko 2000 branitelja. To je doprinos države hrvatskim braniteljima – rekao nam je ministar Predrag Matić predstavljajući program kojemu je cilj povećanje konkurentnosti hrvatskih branitelja na tržištu rada.

1. Stručno osposobljavanje
 - 7000 kuna

Mjera uključuje sljedeće obrazovne aktivnosti: stjecanje prvog zanimanja (niže i srednje stručne, odnosno školske spreme), prekvalifikaciju i dokvalifikaciju te stručno osposobljavanje radi samozapošljavanja ili zapošljavanja. Ovu mjeru mogu koristiti branitelji sa završenom osnovnom ili srednjom školom koji nisu koristili poticaje prethodnih godina. Također, omogućit će se i stjecanje dodatnih znanja i vještina te polaganje majstorskih ispita, a spomenute mjere mogu koristiti branitelji sa završenom srednjom, višom ili visokom školom.

2. Samozapošljavanje
 - 30.000 kuna

Isplaćuje se novac branitelju koji se namjerava zaposliti obavljanjem samostalne poduzetničke djelatnosti i to jednokratni poticaj od 15.000 kuna te još toliko po ispostavljenom računu ili kupoprodajnom ugovoru za nabavu strojeva. Korisnik mora dokazati da je postao obveznik uplate doprinosa.

3. Proširenje postojeće djelatnosti
 45.000 - 135.000 kn

Podupiru se poduzetnici koji namjeravaju proširiti postojeću djelatnost zapošljavanjem branitelja jednokratnim poticajem od 45.000 (za jednu osobu), 90.000 (za dvije osobe) ili 135.000 kuna (za tri osobe). Mogu kandidirati obrti i mala trgovačka društva do 50 zaposlenih te obiteljska agrarna gospodarstva.

4. Zapošljavanje djece - 25.000 kuna

Mjera za podupiranje poduzetnika koji će zaposliti osobe bez radnog iskustva sa statusom djeteta smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog branitelja, jednokratnim poticajem. Prednost pri rješavanju imaju poslodavci koji su ujedno i branitelji, odnosno članovi obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih branitelja.

5. Potpora zadrugama
 - 150.000 kuna

Ministarstvo daje novčanu potporu za osnivanje zadruga, posebnog oblika malog poduzetništva. Svake godine odobrava se potpora za 8 do 10 novih zadruga, a osnovni kriterij je najmanje deset članova udruge.

6. Projekti zadruga
 - 100.000 kuna

Dodjeljuju se sredstva za stvaranje finalnog zadružnog proizvoda, nabavu strojeva, opreme ili zemljišta, za marketing te projekte kojima se proširuje postojeća djelatnost ili razvija novi projekt zadruge koja je svojim dosadašnjim poslovanjem pokazala uspješnost i profitabilnost. Zadruge koje se bave ekološkom proizvodnjom imaju prednost te im se odobrava do 20% veći iznos potpore.

7. Krediti za poduzetnike
 2% kamatne stope

Ministarstvo nastavlja plaćati preuzete obveze iz prethodnog razdoblja, subvenciju 2% kamatne stope na kredite za malo i srednje poduzetništvo realizirane u bankama kroz program "Lokalni projekti razvoja – poduzetnik-branitelj".

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 91

EN
Enigma7777
22:45 04.05.2012.

RJEŠENJE EKONOMSKE KRIZE U LIJEPOJ NAŠOJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ako kupim obleku, novac ide Kinezima. Ako kupim u Intersparu, novac ide Austrijancima. Ako kupim auto, novac ide Njemcima. Ako kupim naftu, novac ide Arapima. Ako kupim voce, novac ide u Honduras, Gvatemalu ili Ekvador. ... ... ... ... ... Ako kupim racunalo, novac ide Indijcima. Ako kupim mobitel, novac ide Korejancima. Ako idem n...a putovanje, novac ide Slovencima ili Madjarima Ako novac dam Crkvi, dobije ga Vatikan. ----------------------------------------------------------------------------- Na tri nacina novac ostaje u Hrvatskoj: ako pijemo, ako se seksamo i ako pusimo. Pomognimo hrvatskom gospodarstvu najbolje sto mozemo !!!!! :))

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
23:25 04.05.2012.

Ja sam zapisao i vidit cemo ako se zaposli 200 u sto cisto sumnjam, vec ce sutra svi to zaboraviti a novac ce se izgubiti u administraciji

PR
pri
08:36 05.05.2012.

august tvoj riječnik je primjeren brbarinu sa istoka