izrada najvažnijeg dokumenta

Oporba podržala Milanovićev prijedlog. Grbin: Prilika za nacionalnu, a ne stranačku strategiju

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Peđa Grbin izabran je za novog predsjednika SDP-a
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Peđa Grbin o svojoj kandidaturi za predsjednika SDP-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Peđa Grbin
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Nakon objeve službenih rezultata Peđa Grbin obratio se okupljenim medijima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Saboru održao konferenciju za medije
13.11.2020.
u 06:32
Mostov Zvonimir Troskot nazvao je Milanovićev prijedlog korektnim i konstruktivnim jer se, kako je rekao, oko strateških dugoročnih interesa Hrvatske treba ići na što šire uključivanje svih relevantnih političkih faktora.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Zoran Milanović predložio je premijeru Andreju Plenkoviću da u upravljački odbor i izvršnu radnu skupinu za izradu Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. uključi i predstavnike oporbenih parlamentarnih stranaka.

Potkrijepio je to tvrdnjom da je riječ o izradi ključnog dokumenta za cjelokupni razvoj društva i gospodarstva oko kojeg treba postići što širi konsenzus te da bi to trebao biti dokument koji će se provoditi bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti. Oporba, i lijeva i desna, taj je prijedlog dočekala s odobravanjem.

– Nacionalna razvojna strategija temeljni je nacionalni dokument za razvoj Hrvatske u idućih 10 godina. Također, ona ima i sekundarnu ulogu u povlačenju sredstava iz EU fondova zbog čega ne mogu dovoljno naglasiti njenu važnost. Upravljački odbor je ključno tijelo u donošenju nacionalne razvojne strategije, ali je isto tako i tijelo koje će nadzirati njenu provedbu, a po potrebi i izmjene i dopune te strategije, kao i akata koji će se donositi na temelju nje. Ako doista želimo da ovo bude nacionalna strategija, a ne stranačka, ako doista želimo da ova strategija proživi 10 godina, onda je logično da u upravljački odbor budu uključeni i predstavnici opozicije. Plenkovićevim rječnikom, želim da predsjedniku Vlade bude potpuno jasno da demokratski uzusi kod donošenja ovakvog dokumenta pretpostavljaju da u procese budu uključeni doista svi, a ne samo oni koji su po Plenkovićevoj volji – ovim se riječima o Milanovićevu prijedlogu izjasnio Peđa Grbin iz SDP-a.

Mostov Zvonimir Troskot nazvao je Milanovićev prijedlog korektnim i konstruktivnim jer se, kako je rekao, oko strateških dugoročnih interesa Hrvatske treba ići na što šire uključivanje svih relevantnih političkih faktora.

– Ovo bi zaista trebala biti prilika za zaokret, a ne uključivanje reda radi i samo da se zadovolji forma. S obzirom na iskustvo koje imamo, a to je da Vlada odbacuje sve naše prijedloge iako su konstruktivni i provedivi, pitanje je koliko bi se uvažila oporbena rješenja – kazao je Troskot.

Milanovićev apel odobrava i Katarina Peović iz Radničke fronta rekavši: “Pozdravljamo taj prijedlog jer bi se, u dominaciji neoliberalnih protržišnih politika, uistinu konačno trebalo čuti proradničke stavove. Glavni doprinos Radničke fronte vidimo u razgovoru o jačanju radničkih prava, uključivanju društvene većine u odlučivanje o tome što, kako i za koga proizvoditi, u razgovoru o mogućnostima prevladavanja okoštale privredne strukture koja se temelji na uslužnim djelatnostima s niskom dodanom vrijednošću te zastupanju autonomnih politika prema EU centru”. Nadovezao se i Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta:

– To je dobra ideja. U politici to nije lako postići, no ako se radi o dugoročnim posljedicama za našu zemlju, onda oko tog dokumenta treba pokušati postići što širi konsenzus.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

BR
brojevi
08:48 13.11.2020.

Kako ne bi podržala svog novog lidera koji se rukama i nogama bori da zamuti svoju ulogu u aferi "Kovačević"a istovremeno iz ćistog populizma daje tobože svoje prijedloge koji su već prije tri godine aktualizirani. Jeftina i prozirna demagogija koja je u skladu retorike i javnog diskursa zastupnika tipa Grmoja, Bulja, Ahmetovič i ostalih sijača laži. Strategija je potpuno jasna-agitpropom udarati po Vladi i Plenkoviću ,istina je pritom potpuno nevažna. Milanoviću se mora odati priznanje kako je galamom i prikrivenim prijetnjama uspio izazvati stres kod onog dijela oporbe koja mu svih ovih godina nije bila sklona. Tipični primjer Stokholmskog sindroma.

NE
Neo001
10:52 13.11.2020.

Sa ovom levom bagrom Hrvatske nikada ne bi bilo, otac zdepenjara nije digao ni dva prsta za državu Hrvatsku, naše naoružanje predao srbima da nas imaju čime ubijati a kao premijer zadužio je državu za 14,5 milijardi Eura, rasprodajom države opljačkao za 200 milijardi kuna. Isto je nastavio slučajni sa svojom kukulele bandom zadužio za 100 milijardi i još toliko opljačkali.Ta bagra može samo upropastiti državu

DU
Deleted user
10:51 13.11.2020.

Oporba Zoki, ZOKA oporbi, dvosmjerno uvlačenje.Svaka čast na transparentnosti.