NAZVAO GA IDIOTOM

Općinski kazneni sud opet presudio u korist Mesića u sporu s Hitrecom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Općinski kazneni sud opet presudio u korist Mesića u sporu s Hitrecom
21.03.2020.
u 14:13
Općinski kazneni sud u Zagrebu i u ponovljenom je suđenju ustrajao na ocjeni da se radi o povredi časti i ugleda i Hitrecu uvjetno izrekao novčanu kaznu od 10.000 kuna.
Pogledaj originalni članak

Usprkos odluci Ustavnog suda kojom je ukinuta presuda protiv Hrvoja Hitreca zbog nazivanja bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića idiotom, Općinski kazneni sud u Zagrebu i u ponovljenom je suđenju ustrajao na ocjeni da se radi o povredi časti i ugleda i Hitrecu uvjetno izrekao novčanu kaznu od 10.000 kuna.

Podsjetimo, Ustavni sud je u obrazloženju odluke o ukidanju presude ocijenio kako onaj tko ulazi u političku arenu mora biti spreman na kritiku, pa i takvu koja vrijeđa, šokira ili uznemiruje. Većina u Ustavnom sudu pritom se vodila praksom Europskog suda za ljudska prava, posebno presudom u gotovo istovjetnom slučaju u kojem je zaključio kako Austrija nije smjela kazniti Gerharda Oberschlicka zato što je tadašnjeg predsjednika Slobodarske stranke Jorgu Haideru u komentaru nazvao idiotom. Oberschlick je tim komentarom reagirao na prethodnu Haiderovu izjavu da su se njemački vojnici u Drugom svjetskom ratu borili za mir i slobodu.  Hitrec je, pak, izjavom zbog koje ga je tužio Mesić u veljači 2014. godine reagirao na izjavu bivšeg predsjednika da su branitelji okupljeni u Stožeru za Vukovar isti kao srpski pobunjenici.

Ustavni sud utvrdio je da Hitrecova sporna izjava predstavlja vrijednosni sud, a ne činjenični navod. Sutkinja Ana Kovačević, koja je donijela i presudu koju je ukinuo Ustavni sud, i u ponovljenom je suđenju, međutim, ustrajala u ocjeni da Hitrecova izjava nije imala nikakva konteksta te da je dana isključivo u svrhu vrijeđanja Mesića.

U obrazloženju najnovije presude navodi i da je Hitrec sporni intervju dao u povodu napada na stranku Hrast, u čijem je predsjedništvu tada bio.

„U tom smislu obojicu sudionika ovog postupka valja promatrati i kao političare, dakle kao osobe koje svakako moraju biti spremne prihvaćati kritike šire nego privatne osobe, te moraju biti spremni za otvorenije i pomnije ispitivanje svake izgovorene riječi i sukladno tome prema kritikama i izgovorenim riječima moraju biti tolerantniji“ - zaključuje u obrazloženju presude. Prevedeno, sutkinja smatra da se od Hitreca kao političara očekuje da „otrpi“ izjavu o braniteljima jednako kao što se od Mesića očekuje da to učini kada ga se u tom kontekstu nazove idiotom.  

Iako je sutkinja u ponovljenom postupku provela test razmjernosti između prava na zaštitu privatnosti i slobode izražavanja, u obrazloženju presude nigdje izrijekom ne spominje odluku Ustavnog suda niti navodi zbog čega je održano ponovljeno suđenje. Hrvoje Hitrec najavljuje da će se na presudu odluku žaliti, a spreman je ponovo ići do Ustavnog suda.

Njegov odvjetnik Srećko Ilić uvjeren je da sutkinja nije ispoštovala odluku Ustavnog suda, a u žalbi koju je već pripremio od Županijskog suda traži da poništi presudu, ali i da utvrdi kako ponovljeno suđenje na Općinskom kaznenom sudu ne smije voditi ista sutkinja, koja je ignorirajući Ustavni sud dva puta presudila protiv Hitreca. Pritom se poziva na Ustavni zakon o Ustavnom sudu, koji  izrijekom govori da je nadležno sudbeno tijelo „dužno poštovati pravna stajališta Ustavnog suda izražena u odluci kojom se ukida akt kojim je povrijeđeno ustavno pravo podnositelja ustavne tužbe“. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

KR
kronika20
14:51 21.03.2020.

Da je i 20.000 ne može se čovjeku zamjeriti što rekao ono što si mi znamo i što smo stotine puta izgovorili, Hitrec je samo izrekao javno . Molimo gospodina Hitreca da nam objavi svoj račun na koji mu možemo uplatiti za plaćanje novčane kazne.

Avatar WoodySheriff
WoodySheriff
14:30 21.03.2020.

Idol balijske čaršije, krivokletnik koji je lažno svjedio protiv vlastitog naroda, uz pomoć međunarodne zajednice i podaničkog dijela naroda postao je čak 2 puta predsjednik. Danas slobodno šeta državom protiv koje je tako puno učinio. Nemoguće je naći niti jedan narod kod kojeg bi nešto ovako bilo moguće.

SA
samoborka
14:50 21.03.2020.

Koje iznenađenje.. Još samo jedan u nizu nepreglednog broja dokaza o korumpiranosti naše tzv pravne države. Fuj za 99,9% naših sutkinja i sudaca!