zaštita potrošača

Odzvonilo kvarenju uređaja odmah po isteku jamstva? EK raspravlja o zabrani ugrađenog kvara

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ilustracija
Foto: sdp
Biljana Borzan
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Biljana Borzan
28.02.2020.
u 19:25
Prije nekoliko godina objavljeno je istraživanje u kojemu je otkriveno da su perilice rublja programirane na 2000 do 2500 pranja, televizori na 20.000 sati. Za građane Europske unije to predstavlja golem udar na kućni budžet
Pogledaj originalni članak

Perilice, hladnjaci, televizori koje su 60-ih i 70-ih godina kupovale generacije koje su se kućile trajale su 20, 30 i više godina, a danas se kvare već nakon dvije-tri godine. Budući da investicije u kućanske aparate, laptope, mobitele predstavljaju veliki udar na kućne budžete građana, želim osigurati da građani za svoj novac dobiju najbolje – kazala je jučer hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, koja je kao izvjestiteljica socijalista za taj problem predstavila inicijativu zabrane programiranog kvarenja kućanskih uređaja.

Akcijski plan u ožujku

Nakon što je, upozoravajući na različitu kvalitetu istih proizvoda multinacionalki na zajedničkom tržištu EU, postala “ljubimica” prehrambene industrije, vrijeme je, našalila se, da postane i “ljubimica” industrije koja proizvodi tehničku robu. Problem je već prepoznat na razini EU o čemu govori i činjenica da se u okviru Obzora 2020 trenutačno provodi projekt testiranja trajnosti uređaja. Pod povećalom su mobiteli, perilice rublja, televizori i usisivači. Pune rezultate te studije, koju je pokrenula Europska komisija, građani mogu očekivati 2024. godine, dok će akcijski plan Komisija prezentirati u cijelosti 10. ožujka ove godine.

– Prvi rezultati pokazali su i da se prvo kvarenje aparata obično događa odmah nakon isteka garancije, a jamstva u EU većinom su dvije godine – rekla je Borzan. Le Monde je pak prije nekoliko godina objavio istraživanje u kojemu je otkriveno da su perilice rublja programirane na 2000 do 2500 pranja, televizori na 20.000 sati.

– Građanima se možda čini da je EU po ovom pitanju trom, no riječ je o kompleksnoj problematici koja zahtijeva dosta vremena, osobito zato što se radi o strahovito moćnoj industriji sklonoj lobiranju – objašnjava Borzan.

– Industriji odgovara situacija u kojoj dobro zarađuje navodeći ljude da stalno kupuju novo i bacaju staro. Naravno da onda ne žele promjene – rekla je.

No kako ovdje nije riječ o različitoj kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu, nego o praksi na koju se tuže sve članice EU, očekuje se ipak brža zaštita potrošača i promjena EU zakonodavstva, koje će onda usvojiti i sve članice. U akcijskom planu EK spominje se jedinstveni punjač za mobitele, baterije koje bi potrošač mogao mijenjati te informacije o trajnosti, odnosno pravo na popravak, koji bi već krajem godine prvi mogli biti ugrađeni u zakonski akt.

Čak 77% potrošača preferira popravak pokvarenog uređaja i voljni su platiti i više da bi oni dulje trajali. Na tržištu ima malo rezervnih dijelova i skupi su toliko da ih se ne isplati ugrađivati ih pa nije čudno što se sve više servisa gasi (u Njemačkoj lani 13%, u Poljskoj 16%) i teško je doći do ovlaštenog servisera, rekla je Borzan.

Francuski primjer

Studije pojedinih zemalja pokazale su da se uređaji najviše kvare između druge i četvrte godine starosti. U Njemačkoj, Belgiji, Španjolskoj, Italiji najbrže se kvare mobiteli, u Francuskoj, Nizozemskoj i Portugalu perilice rublja. No u top 5 su i printeri, usisivači, perilice, aparati za kavu...

Švedska je tako već uvela porezne olakšice za popravak uređaja, a Austrija dobrovoljne oznake minimalnog trajanja. Francuska je pak već usvojila zakon kojim je zabranila programirano kvarenje, a od 2021. uvodi oznake “popravljivosti” na uređaje te mjerače korištenja, kako bi potrošač znao što očekivati. Borzan poziva hrvatsku Vladu da se i ona povede francuskim primjerom i zabrani ugrađeno kvarenje. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BE
berija
20:36 28.02.2020.

Moja perilica radi već 11 godina, televizor 6, računalo 3, prijenosni tvrdi diskovi bez problema preko 7 godina a praktično su stalno uključeni. Hajde ti, Biljana, programiraj da ležaj bubnja perilice rikne nakon dvije godine i mjesec dana pa i meni otkrij kako ti je uspjelo. Oznaka na perilici "do 5 kg" ne znači da treba nagurati odjeće koliko se može nabiti unutra (što kokoši redovito čine) , nego najviše 5 kg.

IL
ilustrator
21:22 28.02.2020.

multinacionalne kompanije drhte pred biljanom. da biljana hoce, problemi u siriji bi bili razriješeni prije prvog maja