''DOLINA MAMUTA'' U ILOKU

Odron zemlje otkrio ljudsku lubanju: Sumnja se da je riječ o srednjovjekovom groblju

Foto: privatni album
Foto: privatni album
Foto: privatni album
Foto: privatni album
06.02.2021.
u 13:40
Ravnateljica Muzeja grada Iloka Maja Barić podsjeća i kako se od ranije znalo da na području Iloka postoje još neotkrivena groblja
Pogledaj originalni članak

Od prije se znalo kako je dolina u kojoj se nalazi Mohovo, iločko prigradsko naselje, iznimno bogato najrazličitijim vrstama arheoloških i paleontoloških nalaza što je se prije nekoliko dana još jednom potvrdilo. Naime, odron zemlje otkrio je ljudsku lubanju i razne kosti za koje se sumnja da su ostaci nekoga od groblja iz srednjeg vijeka ili pak još ranije.

- Za sada možemo samo reći kako su se otkrile te kosti ali s obzirom da se radi o zemlji koja nije u vlasništvu grada moramo ishoditi sve potrebne dozvole kako bi mogli započeti s daljim istraživanjem, kaže ravnateljica Muzeja grada Iloka Maja Barić.

Govoreći o najnovijem otkriću kod Mohova voditeljica Arheološkog odjela iločkog muzeja Andrea Rimpf kaže kako je do nalaza došlo uslijed odrona zemlje kao i da se tek treba utvrditi što sve ono krije.

- Prije nego što dobijemo dozvolu ne možemo početi raditi ali sumnjamo kako je ovdje riječ o nekome od starih grobalja. Trenutno također ne možemo precizno datirati iz kod perioda su pronađene kosti ali svakako su to kosti stare nekoliko stoljeća, rekla je Rimpf.

 

Ljudsku lubanju i kosti slučajno je pronašao mještanin Mohova Goran Popović kada je išao u polje poslije posla.

- Vozio sam se traktorom kada sam pored ceste vidio nešto. Stao sam da provjerim i vidio da se radi o ljudskoj lubanji i još nekim kostima. Odmah je javio prijateljima iz sela te je na mjesto nalaza došao i prijatelj. O nalazu sam kontaktirao i djelatnike muzeja koji su također brzo došli i kazali kako je riječ o arheološkom nalazu. I sam sam pretpostavio da je riječ o arheologiji ali kada vidiš ljudsku lubanju nije ti svejedno. Sve dalje sada je na iločkom muzeju, rekao je Popović dodajući kako ništa nije dirao.

On je do sada pronašao i čak tri zuba vunastog mamuta radi čega je dolina u kojoj se nalazi Mohovo prozvana „Dolinom mamuta“.   

- Ovo je sada još jedan dokaz kako je ovo naše područje iznimno bogato najrazličitijim vrstama nalaza. Pronalazili smo zube mamuta, razne kosti, a sada i ovaj nalaz. Nadamo se kako će se jednom konačno početi sustavno istraživati ovaj lokalitet kako bi se vidjelo što sve on krije jer je očigledno kako je se ovdje život vodio tisućama godina u nazad, rekao je Popović.

Ravnateljica Muzeja grada Iloka Maja Barić podsjeća i kako se od ranije znalo da na području Iloka postoje još neotkrivena groblja što je se sada i pokazalo.

- Područje Iloka je i danas arheološki neistraženo te ima puno toga što bi se moglo raditi. Neistraženo je u cijelosti i sama povijesna jezgra grada. Međutim, tu smo prije svega ovisni o sredstvima ali i kadrovima. Najgora opcija je početi kopati i onda stati iz nekoga razloga jer je zemlja ta koja najbolje čuva sve te nalaze, pojašnjava Barić.

Kada je riječ o najvažnijim nalazištima na području Iloka podsjeća na povijesnu jezgru grada koja i danas u cijelosti nije istražena. Tu su još i avarsko groblje u Šarengradu, lokacija Gradac kod Bapske i kuruzište. Iznimno važni nalazi pronađeni su i u dolini gdje se nalazi naselje Mohovo.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

LU
Lukeruk
14:19 06.02.2021.

Ima ih u negoslavcima koji znaju čije su to lubanje

GO
goriodgorijeg
14:09 06.02.2021.

Možda i iz srpske agresije.

ĐU
Đubrenakvadrat
18:13 06.02.2021.

Zvao prijatelja i muzaj, a ne policiju!? Čudno. Inače, Hrvatska je puna mamita, posebno u politici, javnim poduzečima, tv-u, opčinama....