Slučaj ili osveta?

Odletio Mršićev brat, MUP tvrdi da Karamarko nije znao za smjenu

Foto: Boris Ščitar/Pixsell
gordan mršić
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
karamarko grbić
Foto: pixsell
zvonimir mršić
10.07.2010.
u 23:09
Micanje Gordana Mršića priča je stara šest mjeseci i nema nikakve veze s odbacivanjem prijave protiv njegova brata Zvonimira, kaže Borovec
Pogledaj originalni članak

Gotovo u isto vrijeme kada je Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici donijelo odluku o odbacivanju kaznene prijave protiv tamošnjega gradonačelnika Zvonimira Mršića, gradonačelnikovu bratu Gordanu Mršiću priopćeno je da je smijenjen s funkcije ravnatelja MUP-ova Centra za kriminalistička vještačenja (CKV) ”Ivan Vučetić”.

Dugo spremana odluka

Budući da je odluka o odbacivanju kaznene prijave protiv gradonačelnika Mrišića toliko razljutila ministra policije Tomislava Karamarka da se dva dana za redom javno obrušavao na Državno odvjetništvo, čak i na glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića osobno, otvorilo se pitanje nije li smjena Gordana Mršića, koja se nevjerojatno vremenski podudarila s odlukom da je njegov brat, gradonačelnik Z. Mršić u kaznenopravnom smislu čist, reakcija na odbačenu kaznenu prijavu.  
Z. Mršića policija je željela kazneno goniti pod optužbom da je prodajom odmarališta u Pirovcu sklopio po grad štetan ugovor, a odluka je objavljena u srijedu, no donesena je, prema našim informacijama, dan ili dva prije.

Slučajno ili ne, Mršića je glavni ravnatelj policije Oliver Grbić pozvao u utorak i priopćio mu da više neće biti šef u CKV-u uz obrazloženje da pod njegovim rukovodstvom pate međuljudski odnosi. Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec potvrdio je smjenu šefa CKV-a, no tvrdi da ona nema veze s odbacivanjem kaznene prijave.

– Ovo je priča koja je stara najmanje šest mjeseci. Ravnatelj policije Oliver Grbić još je mjesecima prije razgovarao s Mršićem i rekao mu koje zamjerke ima na njegov rad – kaže K. Borovec.

Osim što se smjena dogodila neposredno pošto je postalo jasno da neće biti kaznenog postupka protiv gradonačelnika Koprivnice, sumnju i govorkanja da se ministar Karamarko osvetio na Mršićevu bratu izazvala je upravo njegova vrlo žestoka javna reakcija na informaciju o odbačaju kaznene prijave. Podsjetimo, premda je DORH neovisno pravosudno tijelo, ministar policije optužio je tužitelje u Koprivnici da su u sprezi s tamošnjim SDP-om, a čak je i glavnom državnom odvjetniku Bajiću prigovorio da na zajedničkom sastanku nije rekao kako će slučaj protiv gradonačelnika završiti odbačajem.

Kako doznajemo u MUP-u, Karamarko nije znao da će šef CKV-a biti smijenjen. Gordan Mršić je, kažu neki od njegovih bližih suradnika, unaprijed znao kakav mu se scenarij priprema. Prije dvadesetak dana, doznajemo, povjerio im se da će uskoro biti maknut s čela CKV-a. Tada mu nisu vjerovali jer, prepričavaju, njegova je smjena već nekoliko puta bila najavljivana pa tumače da je njegova trenutačna degradacija zapravo nizak udarac ministra policije. Od zaposlenika u MUP-u može se čuti kako je o Mršiću policajcu bilo dobrih i loših riječi.

Umiješala se politika

Zamjeralo mu se da se kao rukovoditelj osobno gura na putovanja i stručna usavršavanja, tvrdilo se da je prečvrste ruke, ali i priznavalo da je CKV, jedinu takvu instituciju u nas, usavršio, bitno mu podigao stručne standarde i priskrbio priznanja za rad tijekom svoga sedmogodišnjeg staža na mjestu njegova načelnika.
Dolaskom Mršića na rukovodeće mjesto, dio tadašnjih vještaka odlučio je napustiti CKV tvrdeći da se politika miješa u posao pa im se naređuje kako trebaju izgledati nalazi. Bivši šef CKV-a medijima je bio nedostupan, a ni njegov brat, koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić, također nije želio davati nikakve izjave.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr