STRAŠAN DOGAĐAJ

Obljetnica strave u riječkom rodilištu: 'Tog je dana umrlo 25 beba, bila sam majka samo jedan dan'

Foto: Pixsell/Ilustracija
Obljetnica strave u riječkom rodilištu: 'Tog je dana umrlo 25 beba, bila sam majka samo jedan dan'
29.03.2021.
u 10:49
"Doktorica koja je bila dežurna rekla je riječi koje nikada neću zaboraviti: 'Nemate se čemu nadati'", kazala je Zlata Petešić
Pogledaj originalni članak

Dana 28. ožujka 1975. godine oko 2.30 sati u rodilištu nekadašnje Kliničke bolnice ''Dr. Zdravko Kučić'' na Sušaku u Rijeci dogodila se stravična tragedija. U požaru bolnice poginulo je 25 novorođenčadi, među kojima i dijete Riječanke Zlate Petešić koja taj dan nikada neće zaboraviti.

"Moju malenu Jadranku samo sam jednom podojila i izgubila je u stravičnoj nesreći. Bila je velika beba, teška 4060 grama, dugačka čak 55 centimetara, prekrasna, zdrava beba. Bila sam joj majka samo jedan dan. Rodila sam je 26. ožujka te tužne i tragične 1975. godine, u 11 sati ujutro. Požar je izbio sljedeće noći, oko tri sata ujutro, na Veliki petak", tako svoju tužnu priču za Novi list započinje, gotovo pet desetljeća nakon velike riječke tragedije Zlata Petešić.

Baš za nesreću, te kobne noći nije bilo nikog u rađaonici. Samo je sestra raznosila djecu majkama koje su boravile odvojeno od svoje djece svaka tri sata na dojenje. Nakon dojenja sestra bi djecu pokupila i vratila ih u dječju sobu. Kako je sestra obavila svoj posao, vratila se u sobu. Požar je uočen tek nakon 40 minuta, u noći s 27. na 28. ožujka, kada je vatra počela progorijevati dijelove sobe. Vatra je bila slaba, pa su medicinske sestre i čistačica tek nakon pola sata shvatile da se nešto događa kada su čule buku, jer je vatra pregorjela prozorsku traku pa je pala roleta, a potom je pala i ventilacijska cijev.

Dežurni liječnici i medicinske sestre pokušali su ući u dječju sobu, ali zbog vrućine, dima i mraka nisu mogli prići. Tada nije bilo direktnih telefonskih linija, pa je sestra morala otići na portu i tražiti od portira da pozove vatrogasce. Vatrogasna ekipa stigla je oko 35 minuta nakon početka požara, i tek tada su uspjeli ući u sobu i počeli spašavati bebe. Djeca su tako gotovo sat vremena boravila u sobi ispunjenoj dimom i vatrom.

Od 28 beba preživjele su samo tri, dva dječaka koja su zadobila lakše ozljede i djevojčica koja u požaru zadobila teže ozljede lica i ruku. Tragedija se dogodila u sobi za novorođenčad na drugom katu zbog kratkog spoja na električnoj zidnoj grijalici. U dječjoj je sobi jedno novorođenče primalo kisik, a u blizini iznad njega nalazila se električna grijalica, jedna od onih infracrvenih grijalica, koja je počela iskriti na tu kolijevku gdje se nalazilo dijete, jedino koje je u stravičnom požaru izgorjelo. Ostala djeca su se ugušila dimom koji je zbog sagorijevanja plastike sadržavao i užareni PVC.

"Doktorica koja je bila dežurna rekla je riječi koje nikada neću zaboraviti: 'Nemate se čemu nadati'", kazala je Petešić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

MI
MiloDijete555
11:59 29.03.2021.

Ne toga nije bilo u Jugi. To je bila jedna uređena država blagostanja. ( sarkazam)

Avatar ilirac
ilirac
12:23 29.03.2021.

Zvuci nevjerojatno podatak da vise od pola sata nitko nije obilazio sobu u kojoj su novorodencad. Smije li uopce takva soba biti i jedne minute bez necijeg prisustva u njoj. Kakva je danasnja praksa u rodilistima po tom pitanju???

BA
balance
13:38 29.03.2021.

Zlatno bravarovo vrijeme.