sukob interesa?

Nobilova žalba za Polančeca kod suca s kojim je branio Jelavića

Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
'15.10.2010., Zagreb - Zupanijski sud, bivsi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva proglasen je krivim u slucaju studije o konvalidaciji, a krivim je proglasen i odvjetnik Petar Miletic. Osudje
Foto: 'Slavko Midzor/24sata'
'21.10.2009., Zagreb - Sudac Ivan Turudic ispred zgrade Zupanijskog suda na Zrinjevcu. Photo: Slavko Midzor/24sata'
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
'31.05.2010., Zagreb - Vrhovni sud republike Hrvatske gdje se vodi rasprava o nastavku sudenja Glavas i drugi. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
20.11.2011.
u 09:00
Riječ je o žalbi na presudu za lažnu studiju, a prozvani sudac Vrhovnog suda Svedrović odgovara: To je bilo prije 12 godina
Pogledaj originalni članak

Može li sudac Vrhovnog suda Marijan Svedrović biti nepristran pri donošenju odluke u povodu žalbe koju je napisao njegov kolega odvjetnik Anto Nobilo? Naime, za 30. studenoga na Vrhovnom sudu sazvano je ročište u povodu Nobilove žalbe na presudu kojom je Damir Polančec osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja. Riječ je o odluci Županijskog suda u Zagrebu kojom je Polančec kažnjen jer je kao potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za nepotrebnu pravnu studiju.

Moguć formalni prigovor

Svedroviću se prigovara zbog činjenice da je svojedobno, u vrijeme procesa takozvanoj zločinačkoj organizaciji, bio branitelj prvooptuženog Nikice Jelavića, a Jelavića je branio i Nobilo.

– Osobno smatram da nisam ni u kakvom sukobu interesa. Točno je da sam prije 12 godina bio u ekipi odvjetnika koji su branili u procesu zločinačkoj organizaciji, no kada bih zauzeo stav da ne mogu kao sudac odlučivati u predmetima gdje su branitelji odvjetnici koji su u tom razdoblju bili moji kolege, onda uopće ne bih mogao raditi – rekao je Svedrović.

O tome da će upravo Svedrović dobiti na rješavanje Polančecovu žalbu na presudu kojom je osuđen da je kriv za zloupotrebu položaja jer je pogodovao vukovarskom odvjetniku govorilo se još prije nekoliko mjeseci. I tada se u krugu zainteresiranih za ovaj kazneni postupak spominjao prigovor sukoba interesa zbog sučeva angažmana u obrani Jelavića i bliske suradnje s tadašnjim kolegom odvjetnikom Nobilom. I tada smo sa Svedorvićem o tome razgovarali, a on je, iako je i tada bio uvjeren da nisu ispunjeni razlozi za izuzeće, bio sklon povući se iz toga predmeta.

– Pogledao sam praksu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i vidio da prema njihovim stajalištima nisam ni u kakvom sukobu interesa. Osim toga, oni koji misle da je moja objektivnost u konkretnom predmetu upitna, slobodni su iznijeti formalni prigovor i tražiti moje izuzeće. No, službeno se izuzeće nije tražilo – upozorio je sudac Vrhovnog suda koji je u međuvremenu odlučio presuđivati u povodu žalbe podnesene uime Damira Polančeca.

Predmet koji stvara probleme

Premda je protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Polančeca otvoreno niz kaznenih postupaka, presuda za zloporabu položaja zbog isplate pola milijuna kuna odvjetniku iz slučaja Borovo za nepotrebnu studiju zapravo je za sada jedini slučaj u kojem mu je presuđena krivnja. U odnosu na optužbu da je počinio djelo nezakonitog posredovanja jer je potrošio 230.000 kuna za rasvjetu na nogometnom igralištu NK Osvit u rodnom selu Đelekovcu Polančec je priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om. No, unatoč nagodbi, Nobilo se i u tom slučaju žalio Vrhovnom sudu osporavajući dio presude za nezakonito posredovanje jer se u odnosu na to Polančec nije nagodio.

U cijeloj priči u kojoj se suca Svedrovića dovodi u vezu sa zastupanjem Jelavića u procesu zločinačkoj organizaciji zanimljivo je spomenuti da je taj predmet sucu i prije stvarao probleme.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
10:07 20.11.2011.

Kamo sreće da HR ima više sudaca kao što je : gosp.Ivan Turudić ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

DU
Deleted user
10:22 20.11.2011.

I ne samo da je Turudić \"pravi\" sudac, za kojeg se čak i prof. Smerdel čudi kako baš kod njega skončaju svi najvažniji sudski predmeti, nego je Turudić i osoba s priznatim braniteljskim stažem od kolovoza 1990. (devedesete godine!). Znači, u trenutku kad se još nije ni nazirao rat u Hrvatskoj, on je već de iure bio branitelj u ZNG. A što je ipak svjetski kuriozitet, da si bio u tzv. embriju rata i takav vizionar. I zato se slažem da on nama poživi što dulje jer bi možda bili poraženi u ratu bez takvih branitelja. Kao što su onda Hrvati i Hrvatice pjevali : Danke, Deutschland! - tako i on pjevušio brojeći udjele u braniteljskom fondu: Danke, Đakić!

SE
sestravlatka
16:29 20.11.2011.

Odvjetničko-pravosudna mafija.