Propale konzultacije

Ništa od obuke, opozicija inzistira na sjednici VNS-a

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
storyeditor/2022-12-08/PXL_081222_97324164.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Zoran Milanović i Borut Pahor sudjelovali su na otvaranju foruma „Business Meets Politics – Energetika danas i sutra
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Nađi, Zurovec i Bajs o uvođenju poreza na ekstraprofit
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Bačić o obuci ukrajinskih vojnika
09.12.2022.
u 08:15
Podsjećamo, odlukom Vlade omogućilo bi se da u dvogodišnjoj misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije koja bi se provodila na teritoriju država članica EU u 2022., 2023. i 2024. godine i da u istom periodu do 100 pripadnika ukrajinske vojske za potrebe misije može prijeći granicu RH, uz mogućnost rotacije.
Pogledaj originalni članak

Iako je od rasprave o Vladinu prijedlogu o sudjelovanju Hrvatske u vojnoj misiji pomoći Ukrajini (EUMAM) u Saboru prošlo tjedan dana te iako je još točno toliko ostalo do glasanja o odluci, i dalje nije jasno kako će se saborski zastupnici postaviti. Pokušaj HDZ-a da se dogovori sa SDP-om i Možemo! oko kompromisnog rješenja očekivano je propao. Prema riječima zastupnice Možemo! Sandre Benčić Zeleno-lijevi blok i SDP jučer su na sastanku sa šefom Kluba HDZ-a Brankom Bačićem zatražili da se promijeni tekst odluke o obuci Ukrajinaca. I to na način da se iz njezina sadržaja izbaci sve što ima veze s borbenom aktivnošću te da se s Ukrajinom ostane solidaran tako da se pristane na obuku i trening njihovih snaga isključivo u neborbenim aktivnostima. Odnosno, da se Ukrajini pomogne s procesom razminiravanja, osiguranja oslobođenih teritorija, sanitetom i oko osiguranja dokaza o ratnim zločinima, gdje Hrvatska ima neposredno iskustvo. A ne da, kako je premijer prije tjedan dana konačno otkrio, naši zapovjednici budu u zapovjednim strukturama misije, da hrvatski predstavnici budu dio vojski koje su spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj, te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj. Podsjećamo, odlukom Vlade omogućilo bi se da u dvogodišnjoj misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga RH uz mogućnost rotacije koja bi se provodila na teritoriju država članica EU u 2022., 2023. i 2024. godine i da u istom periodu do 100 pripadnika ukrajinske vojske za potrebe misije može prijeći granicu RH, uz mogućnost rotacije.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Zoran Milanović i Borut Pahor sudjelovali su na otvaranju foruma „Business Meets Politics – Energetika danas i sutra

Narod je protiv

– Trenutačno imamo situaciju da HDZ traži dvotrećinsku većinu za nešto protiv čega je dvije trećine hrvatskih građana. Našim prijedlogom eliminiraju se ti rizici, ali isto tako našim prijedlogom bolje bismo se pozicionirali u odnosu na pravnu situaciju koja je nastala odlukom Europskog vijeća, a koja ima i posljedice na naš Ustav – kazala je Benčić. Naime, u Zeleno-lijevom klubu već nekoliko dana upozoravaju kako je obuka Ukrajinaca presedan i kako se Europsko vijeće poziva na članak 42. ugovora o Uniji i referiraju se na stavak jedan koji regulira vojne misije, a koje se po istom članku odnose samo za vojne misije izvan Europske unije. Na istom je tragu neki dan bio i predsjednik države Zoran Milanović kada je kazao da EU nije obrambeni savez i da je europska misija vojne pomoći Ukrajini sporna i po Ugovoru o funkcioniranju EU, jer se takve misije mogu održavati samo izvan njezina teritorija.

Inače, Benčić je za Večernji list jučer rekla i kako im je na sastanku šef Kluba HDZ-a Branko Bačić odmah kazao da oni u HDZ-u ne mogu pristati na njihov i SDP-ov prijedlog, a što znači da su sada ponovno sve oči uprte u Klub socijaldemokrata, najjači opozicijski klub čijih bi 18 ruku Plenkovića definitivno približilo magičnom broju 101, odnosno dvotrećinskoj većini glasova u Saboru kojom se mora donijeti odluka o obuci Ukrajinaca.

A koji je jučer, isto kao i SDP i Možemo!, zatražio da se prije glasanja sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost plus Vijeće za obranu, a na kojima bi predsjednik države i premijer konačno komunicirali zajednički o ovoj temi, Međutim, kako je predsjednik države baš jučer otputovao u službeni posjet Čileu na poziv čileanskog predsjednika Gabriela Borića, koji mu je upućen još u ožujku, i kako će u Čileu ostati tjedan dana, pitanje je kako bi se to sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koju moraju sazvati predsjednik i premijer zajedno, kao i sjednica Vijeća za obranu, mogle održati.

– To su tehnikalije. Izumljen je Skype, a postoje i drugi oblici komunikacije – odgovaraju iz Socijaldemokrata čiji je predsjednik Davorko Vidović jučer iz Sabora ponovno zatražio od premijera da predsjedniku Republike pošalje zahtjev za suglasnost za obuku, a njegov kolega iz stranke Franko Vidović poručio kako se nalazimo u ustavnoj krizi. Inače, Socijaldemokrati su jučer "napali" i Ustavni sud jer su šefici njihova kluba Ivani Posavec Krivec koja je zatražila pravno mišljenje oko procedure donošenja odluke o misiji, očekivano, odgovorili kako Ustavni sud ne daje pravna mišljenja.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Nađi, Zurovec i Bajs o uvođenju poreza na ekstraprofit

Prijetnje Zurovcu

Kako će se Socijaldemokrati na kraju postaviti, znat će se u petak. No, čak i da svi oni budu jedinstveni i na kraju podrže odluku o obuci, Plenković će morati osigurati još nekoliko "ruku" za njezin prolaz u Saboru. Što bi sigurno prikazao kao veliku pobjedu jer za određene stvari može osigurati dvotrećinsku većinu. A koliko lobiranje zna biti napeto, vidi se i iz izjave zastupnika Fokusa i gradonačelnika Svete Nedelje Darija Zurovca koji je jučer kazao kako su mu HDZ-ovci prijetili da mora glasati za obuku Ukrajinaca i to slanjem inspekcije. Zurovčeve izjave iznenadile su šefa Kluba HDZ-a Branka Bačića koji je pak kazao kako mu je Zurovec rekao da će on podržati vojnu misiju te ga je pozvao da otkrije tko mu je točno prijetio.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

KA
kažemja
09:15 09.12.2022.

Kome je do rata pravac Ukrajina.

DU
Deleted user
11:03 09.12.2022.

Kako Plenković zagovra rat, a budući da nije sudjelovao u ratu u Hrvatskoj ja predlažem da se kao dragovoljac prijavi , ali u borbene jedinice u Ukrajini. Što se tiče pritisaka o kojima priča ZTurovac, a sada nakon njega možda počnu pričati i još neki nije mi jasno što je tu čudno. Svi koji imaju v ećinu uvijek su se koristili takvim sredstvima kada im je za donošenje odluka falio neki glas. SAada se kao svi pravimo mutavi, a sve je vrlo jasno.

Avatar Cohen
Cohen
12:04 09.12.2022.

Kojeg li gušta natrljat Plenkoviću nos! Kako je sijao, tako će i žnjet. On i njegove prevarantske metode, obećanja inozemstvu, bez pokrića, tajenje podataka, ignoriranje suodlučitelja, optužbe za rusofilstvo i bacanje anateme na 150 godina. Taj buvel valja probužat!