Kolumna

Nije točno da Hrvatska sjedi prekriženih ruku

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Savudrija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Andrej Plenković
17.01.2018.
u 08:40
Kad podvučemo crtu, je li Slovenija uspješnija u lobiranju vikom i drekom od Hrvatske?
Pogledaj originalni članak

Nema gore stvari za novinare od tihe diplomacije. To je ona situacija kad nitko ne želi ništa reći javno, a istodobno se itekako razgovara. I koliko god ona bila frustrirajuća za medije, kao što je sada, za rješavanje graničnog pitanja Hrvatske i Slovenije, politički je rezon jasan. U atmosferi uzavrelih strasti, koju – budimo iskreni – itekako podgrijavaju i neki političari, manevarski prostor za dogovor još je više sužen. Velika prepreka postizanju bilo kakvog dogovora reakcije su političkih neistomišljenika, ali ponajprije javnosti, a javnost su birači, što je posebno osjetljivo u predizborno vrijeme, kao što je u Sloveniji sada.

S druge strane, u situaciji kad je povjerenje građana u institucije, a pogotovo u političare, izuzetno malo, svako spominjanje tajnih ili tihih radnji zvoni kao alarm, s apriorno negativnim konotacijama o mračnim makinacijama, izdaji, prodaji... No to je problem koji su si političari sami stvorili pa ga moraju i sami riješiti. S druge strane, tiha diplomacija izraz je i stila. U tome je možda najvidljivija razlika između Hrvatske i Slovenije. Je li – kad podvučemo crtu – Slovenija uspješnija u lobiranju vikom i drekom od Hrvatske? Što je konkretno postigla Ljubljana? Za sada, ne baš puno. Štoviše, pa i sam Jean-Claude Juncker nije dopustio da se njegov susret sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom instrumentalizira samo za arbitražno pitanje pa je taj problem prvi adresirao u susretu s novinarima prije sastanka sa slovenskim predsjednikom, poručivši – a to je mogao shvatiti svatko – da “to nikoga ne zanima”. Taj je žovijalan šef EK mogao biti i eksplicitniji pa reći: Dosadni ste već s tim. Ne mora se vikati da bi se čulo. I krivo je pomisliti da Hrvatska sjedi prekriženih ruku. Samo što to, kao i nikad dosad, ne objavljuje na sva zvona. Ali svaki put kad neki strani državnik ne kaže (a mogao bi) da Hrvatska mora provoditi arbitražni sporazum ili pak kaže da je riječ o bilateralnom pitanju koje – što je normalno – može imati utjecaja na druge, zapravo staje na hrvatsku stranu. Nekad treba znati slušati i tišinu.  

Pogledajte i galeriju: Ribari i policija u Savudriji

Foto: Goran Kovacic/pixsell
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Foto: Goran Kovacic/pixsell

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar krcedolac
krcedolac
15:41 17.01.2018.

Tako je ne sjedi se skrštenih ruku...sjedi se skrstenih nogu...sve se u ovoj slučajnoj državi prepušta providnosti i inerciji...

DU
Deleted user
13:09 17.01.2018.

Bjelodano je da nam je tiha diplomacija donijela pobjede i u svim inim procesima i arbitražama proteklih godina, pa bu tak i u ovom. Imamo mi još prostora koje možemo "dobiti" našom uspješom tihom diplomacijom. Potrudite se da nam na kraju ostane bar dio Zagreba.

NV
NV
09:01 17.01.2018.

Juncker naravno nije rekao ,,da to ne zanima nikog,,a to što se mi lažemo medjusobno zato što nam je tako lakše e to je.driga stvar.