Dani kaosa

Neonacisti, Maduro, Kim – to je račun za Trumpov populizam

Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Sjeverna Koreja - SAD
Foto: Reuters/Pixsell
Nasilni prosvjedi u Virginiji
Foto: Reuters/Pixsell
Nasilni prosvjedi u Virginiji
Foto: Reuters/Pixsell
Nasilni prosvjedi u Virginiji
16.08.2017.
u 19:40
Vodeći industrijalci napustili su Trumpov savjetnički tim zbog njegova oklijevanja da osudi divljanje rasista u Charlottesvilleu
Pogledaj originalni članak

Već je teško odrediti otkuda krenuti u Trumpovu labirintu koji se dodatno zapetljao tijekom proteklih pet dana. Najprije je Donald Trump u gluho doba noći u petak objavio kako je spreman kao zapeta puška za vojnu intervenciju u Sjevernoj Koreji. Prorepublikanska komentatorica CNN-a Anna Navarro rekla je kako je njegovo ponašanje u korejskoj krizi nalik ‘igranju potapanja brodova između dvije partije golfa’. Nastavila je kako se pouzdaje u mudrost i iskustvo dvojice Trumpovih generala, Jamesa Mattisa i Johna Kellyja da se situacija ne otme kontroli. Međutim, za smirivanje situacije treba se zahvaljivati nekome sasvim drugome.

Bezobzirne akcije

Kina je u ponedjeljak prihvatila novi paket UN-ovih sankcija prema Sjevernoj Koreji zabranivši uvoz željezne rudače, željeza, olova, ugljenom i morskeih plodova iz države koju kontrolira Kim Jong-Un, na čemu Sjeverna Koreja godišnje zaradi više od milijardu dolara. A ovaj je onda odgodio lansiranje balističke rakete prema američkom teritoriju otoka Guama u Pacifiku. No, teško je vjerovati da je Kini više stalo do svjetskog mira nego do vlastitog interesa. Na ovaj način Kinezi su uspjeli zadužiti Trumpa te ga dovesti u situaciju gdje će puno teže započeti trgovinski rat s velikom južnoazijskom ekonomijom. Netom prije američki je predsjednik najavio istragu u kinesko kršenje prava na intelektualno vlasništvo američkih proizvoda.

Sada to neće ići baš tako lako. Ipak, nakon što ga u javnosti nije bilo dva dana, jučer je Kim Jong-Un podvukao kako ne namjerava odustati od lansiranja, nego samo čeka što će napraviti ‘bezobzirni jenkiji’. A to bi bilo da prestanu s ‘bezobzirnim akcijama na Korejskom poluotoku’ odnosno da pokažu djelima kako žele smanjiti napetosti’. Ipak, bez obzira na cijeli taj karneval, analitičari gledaju na suprotnu stranu cijeneći kako Trumpa tamo čeka daleko veći problem. A to je Venezuela. Nakon što je, naravno opet tvitom, objavio svijetu kako ne isključuje vojnu intervenciju u nemirima ionako potresenoj Venezueli, tamošnji predsjednik Nicolas Maduro organizirao je veliku vojnu vježbu te pozvao narod i vojsku da se pripreme za imperijalističku invaziju. Od početka nereda poginulo je u toj južnoameričkoj državi već 120 ljudi.

Vatru je krenuo gasiti potpredsjednik Mike Pence. Nije to učinio na najdiplomatskiji način navodeći kako je teško da će doći do vojnog sukoba, ali da i dalje treba raditi na svrgavanju režima koji tone u diktaturu jer propala država Venezuela prijeti prosperitetu kako Sjedinjenim Državama tako i susjedima. Analitičari se slažu da je Venezuela veći problem od Sjeverne Koreje jer nema praktično niti jednog vanjskog čimbenika koji bi radio na smirenju na način kako je to, recimo, učinila Kina. Verbalno prepucavanje Kima i Trumpa mogu zvučati ozbiljno, no još je to daleko od pritiska na lansirno dugme.

A na sve to, Donaldu Trumpu dogodio se Charlottesville. Najprije je danima čekao da javnosti pruži ikakvu službenu reakciju na rijetko viđenu rasističku paradu u nekom američkom gradu. A i tada je to učinio uobičajeno nemušto. Osudio je sve strane, odnosno mržnju i licemjerje kojeg ima na svim stranama, kao i nasilje u kojem su, kako se čuje iz Bijele kuće, sudjelovale sve strane. Trumpu se spočitava kako je cijelo vrijeme prozivao Baracka Obamu i Hillary Clinton da propuštaju islamski radikalizam nazvati njegovim pravim imenom, da bi se sada tako ponašao i on sam propuštajući nazivati rasiste naprosto rasistima. Na kraju je propustio te u ponedjeljak objavio da je ‘rasizam zlo, a oni koji uzrokuju nasilje u njegovo ime kriminalci su i nasilnici, uključujući tu i KKK, neonaciste, bijele supremaciste i druge slične grupe koje su odbojne svemu što držimo vrijednim kao Amerikanci’.

Slavi odlazak savjetnika

No, to je obraćanje nastupilo tek nakon isticanja gospodarskih uspjeha njegove administracije pri čemu se ističe kako je stvoreno milijun novih radnih mjesta. A i tada je propustio ponoviti stav koji se sada sve češće čuje iz njegove administracije i redova Republikanaca, da su subotnji događaji u Charlottesvilleu u kojima je poginula jedna žena teroristički čin. Već je ovo oklijevanje stajalo Trumpa skupo. Kenneth Frazier, Kevin Plank te Brian Krzanich, vodeći ljudi Mercka, Under Armoura i Intela u ponedjeljak su izašli iz skupine poduzetnika koji su bili Trumpovi savjetnici u nastojanju da ‘obnovi Ameriku’.

Glavni direktor Intela Brian Krzanich ima hrvatske korijene – preci su mu iz Podgore.

– Moramo poštovati, a ne napadati one koji su se digli za jednakost i druge vrijednosti do kojih Amerikanci drže. Nadam se da će se to promijeniti i htio bih se vratiti kada se to dogodi – priopćio je Krzanich, istaknuvši da “osjeća odbojnost prema nasilju u Charlottesvilleu. No, Trump je sve popratio u svom stilu, poručujući Frazieru, direktoru farmaceutske kompanije Merck, kako će sada imati vremena razmisliti o nabrijanim cijenama lijekova koje prodaje njegova i druge farmaceutske kompanije.

Epidemija droge u SAD

Ako ništa drugo, Donald Trump je ipak poslušao javnost i proglasio krizu s porastom zloporabe droga, poglavito heroina, izvanrednim stanjem. - Kriza s opijatima je izvanredno stanje, i sada to javno kažem, rekao je Trump obraćajući se novinarima u svojem golf klubu u Bedminsteru u New Jerseyju. - Potrošit ćemo puno vremena i napora i novca na opijatsku krizu, dodao je. Ovakva izjava dočekana je kao svojevrsno iznenađenje jer je dva dana prije američki predsjednik izbjegao borbu protiv opake droge proglasiti izvanrednim stanjem. Američku je naciju alarmirala i studija prema kojoj svaki treći Amerikanac uzima analgetike. Onda je izašao i podatak kako od tog broja trećina korisnika i zloupotrebljava te lijekove što proizvođače godišnje košta oko osam milijardi dolara. Od 1999. naovamo učetverostručio se broj Amerikanaca koji se predozirao. Komisija koju je Trump uspostavio krajem ožujka dala je podatak kako droge ubijaju prosječno 78 Amerikanaca svakog dana. Samo 2015. umrlo je 35.000 ljudi.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

BL
Bluefull
20:08 16.08.2017.

Sve što je Trump rekao o događanjima u Charlottesvillu stoji ...... svi smo gledali nasilje i sa jedne i sa druge strane . Istina je da su ekstremni ljevičari kao i svugdje do sada prvi napali desničare . Ljevičari i libtardi su navikli da su svi mediji uvijek na njihovoj strani pljuvajući u isti vrijeme drugu stranu. Sada se odjednom tu nađe jedan Trump i ljevičari ne mogu da shvate da je to moguće , da se usudi neko reći istinu i ono što svako od nas vidi , ako hoće da vidi ...

Avatar abcd
abcd
20:15 16.08.2017.

Trump se vrhunski sprda s lazljivim medijima, libtardima, ljevicarima, BLM rasistima i SJW.

GE
genex
21:54 16.08.2017.

trump je pencililin za libtarde.od kada je preuzeo ured ne daju mu mira i stalno smišljaju i izmišljaju podvale s ciljem da ga onemoguće u mandatu izazivajući nestabilnost. molim vas neka mi netko objasni zašto je trebalo rušiti bezazleni spomenik generalu lee-ju kad je on dio povijesti i događaja nečega što je bilo prije više od 150 godina.