NEPRAVOMOĆNO Šest godina zatvora pripadniku paravojske

Nenad Pejnović kriv za odvođenje, a ne i za ubojstva civila

03.04.2009.
u 19:46
Pogledaj originalni članak

KARLOVAC – Nenad Pejnović (45) nepravomoćno je osuđen na šest godina zatvora za događaje vezane uz usmrćivanje petero stanovnika zaseoka Čorci u Vrhovinama u listopadu 1991.

Ima samo indicija
Sudac Županijskog suda u Karlovcu Ante Ujević obrazložio je da je Pejnović 4. listopada 1991. kao pripadnik paravojnih srpskih postrojbi s drugima odveo Martina, Matu, Katu, Stjepana i Vladimira Čorka i zatočio ih. Oni su kasnije ubijeni hladnim i vatrenim oružjem, a njihove su posmrtne ostatke nakon Oluje pronašli djelatnici NP-a Plitvička jezera.

– Sud nije našao dovoljno dokaza za dio optužnice u kojem se okrivljenik tereti da ne samo što je civile odveo i zatočio protivno Ženevskoj konvenciji nego ih je upravo on lišio života. Indicija ima, prije svega u svjedočenju zaštićenog svjedoka, no krug dokaza nije se zatvorio. Osim toga, nema dokaza da je u toj skupini bio i Slavko Čorak – obrazložio je sudac Ujević. Državni odvjetnik Zdravko Car u završnoj riječi je istaknuo da je dokazano da su civili iz Čoraka odvedeni i ubijeni iako nisu predstavljali nikakvu opasnost.

I tadašnji zapovjednik policijske postaje u Vrhovinama Milan Pupavac zvan Macan u svojim je službenim bilješkama potvrdio postojanje samostalnog voda za specijalne namjene čiji je Pejnović bio član. Car je istaknuo i svjedočenje zaštićenog svjedoka prema kojemu se nakon pokolja pričalo da je Pejnović zaklao Vladu Čorka zvanog Brico te da je to opisivao riječima: “Ja ga koljem, on se smije, kakvo srce ima.”

Sve svalili na optuženog
Obrana je tvrdila kako nema dokaza da je Pejnović ubio te ljude, a za iskaz zaštićenog svjedoka tvrdi da je nezakonit te da je riječ o osobi protiv koje je za isti zločin bila podnesena kaznena prijava, pa sada želi odvratiti pozornost sa sebe. Za svjedočenja drugih mještana i članova obitelji stradalih Čoraka kažu da su pretrpjeli težak gubitak i u nedostatku pravih krivaca sve svaljuju na okrivljenog koji je desetak dana prije pokolja spasio dio stanovnika jer ih je prevezao na slobodno područje Hrvatske.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr