PEĐA GRBIN

'Nema nikog u Hrvatskoj tko nije svjestan kako se Kuščević obogatio i koliko je to pokvareno'

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
'Nema nikog u Hrvatskoj tko nije svjestan kako se Kuščević obogatio i koliko je to pokvareno'
28.06.2019.
u 13:21
Grbin kaže kako zbog novih saznanja o tome da je "ministar muljao s imovinom" moraju mijenjati tekst opoziva.
Pogledaj originalni članak

Prije početka prikupljanja potpisa oporbenih zastupnika za opoziv ministra uprave Lovre Kuščevića zbog svih afera s njegovim nekretninama i prenamjenama zemljišta, SDP mora doraditi sami tekst opoziva zbog svih novih informacija koje iz trenutka u trenutak izlaze o Kuščeviću, kazao je SDP-ov Peđa Grbin koji priprema tekst opoziva.

Očekuje da će službeni zahtjev za opozivom podnijeti početkom idućeg tjedna, a na predsjedniku Sabora je onda, naglašava, da odluči hoće rasprava biti u redovnoj sjednici do ustavne stanke u zasjedanju 15. srpnja, ili kasnije na izvanrednoj sjednici Sabora.

- Trenutačno smo u fazi da moramo mijenjati tekst zbog novih saznanja da je ministar muljao s imovinom. Jučer poslije podne i danas tijekom jutra objavljene su informacije kako su ministar i supruga kupovali nekretnine, kako su te nekretnine kupili za 60 tisuća kuna kao pašnjake, a nakon toga su ih prenamijenili, sasvim slučajno dok je ministar bio načelnik općine u kojoj se nekretnine nalaze i danas te nekretnine vrijede 2,8 milijuna kuna. Dakle, ministar je opisao kako se obogatiti do 44. godine, a na ovom primjeru je pokazao kako 47 puta povećati vrijednost svoje imovine, a za to je potrebno samo jedno – da si načelnik, da mijenjaš prostorne planove i da unaprijed znaš što ćeš s prostorom u svojoj općini – kazao je Grbin.

Trenutno, dodaje, razgovaraju s drugim opozicijskim strankama da podrže SDP-ovu inicijativu i oni s kojima su razgovarali, naglašava, apsolutno se slažu da ministar Kuščević mora ići.

- Očekujem da ćemo početkom sljedećeg tjedna podnijeti zahtjev za njegovim opozivom. Svi u Hrvatskom saboru znaju što je ministar Kuščević radio i nema nikoga u Hrvatskoj u ovom trenutku tko nije svjestan kako se Kuščević obogatio do 44. godine i koliko je to pokvareno. Svatko u Hrvatskom saboru, ako ima imalo slobodne volje, podržat će nas u ovom zahtjevu - odgovorio je Grbin na pitanje jesu li tražili potporu nekih iz redova vladajućih, poput SDSS-a.

- Kolege iz SDSS-a su, na žalost, jučer na sjednici Odbora za Ustav pokazali kakav je njihov odnos prema sukobu interesa jer su već drugi put i oni i kolege iz HNS-a odbili raspravu o sukobu interesa predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Jučer su odbili da se obratimo Ustavnom sudu kako bi Sud odlučio o izuzeću. I kao što su Plenković i Dalić podnijeli zahtjev za izuzećem, sada očekujem da ga podnese i Kuščević, vjerojatno navodeći kao razlog njegov sukob s gospođom Novaković – komentira Grbin.

Zbog toga, zaključuje, imamo blokadu rada Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a doslovno svakoga dana imamo neku novu informaciju o nekom novom sukobu interesa ili nešto poput Kuščevićeva slučaja, što je puno gore od toga.

- Kolege iz HNS-a i SDSS-a su pokazale da njima nije nimalo stalo do javnog interesa. Kao što smo nebrojeno puta do sada rekli, od Karamarka preko Marić pa sada do Kuščevića, svi zastupnici u Hrvatskom saboru odlučit će je li im važniji javni interes ili privatni interes ministra Kuščevića. Plenković se davno trebao odlučiti ne na rekonstrukciju nego na remont Vlade, a jedini način za provođenje takvog remonta su izbori, sve ostalo su samo šuplje priče. Mi smo tražili opoziv ministra Barišića, je li on danas ministar? Tražili smo opoziv potpredsjednice Vlade Dalić, je li ona danas potpredsjednica? Mi ćemo s inicijativama ići i dalje jer smatramo da je naša obaveza da reagiramo kada vidimo ovakvo ponašanje jednog visokog državnog dužnosnika, a vladajući preuzimaju svu odgovornost za svaki dan koji taj čovjek ostaje u fotelji – poručuje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

OK
okolo
13:34 28.06.2019.

lovro je zaslužio svu medijsku " slavu" ..ne znam zašto se zapostavlja, dr. ivu...pet stanova nije neka sića

LJ
ljutko
13:49 28.06.2019.

Ovi ljevičari ne znaju zaraditi ni jednu kunu, koja nije iz proračuna.

VL
????
15:29 28.06.2019.

Je li gospon Peđa, a zašto niste krenuli s opozivom kad je Kuščević učinio jednu još goru stvar od ovoga, kad je pokrao 40-ak tisuća potpisa za referendum i onda uništio dokaze? Onda je bio dobar, zar ne? A najgore je da ga i sada ne želite smijeniti zbog toga što je napravio (to vam je samo priča za javnost). nego zato jer vi niste profitirali na tome. 99% saziva Sabora i Vlade je zrelo ne za Remetinec nego da vas se objesi za onu stvar nasred Markova trga.