KATALONIJA

Neformalne prijetnje Kataloncima dolaze i iz nacionalne policije

Foto: Twitter
regovaramo? Sporna fotografija koju je objavio Sindikat policije Španjolske na svom profilu na Twitteru
Foto: Reuters/PIXSELL
Carles Puigdemont
Foto: Reuters/PIXSELL
Carles Puigdemont
Foto: Reuters/PIXSELL
Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
Katalonija
Foto: Reuters/Pixsell
katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
Katalonija
13.10.2017.
u 16:21
Katalonski predsjednik Puigdemont još se nije oglasio o petodnevnom ultimatumu koji mu je postavio premijer Rajoy
Pogledaj originalni članak

Gotovo na vrhuncu katalonske krize, Španjolska je jučer proslavila Nacionalni dan, koji obilježava u spomen kršćanskog osvajanja zemlje, ali i prvog dolaska Kristofora Kolumba do obala Amerike 1492. godine. Nekoliko desetaka tisuća pristaša ujedinjene Španjolske okupilo se i u glavnom katalonskom gradu Barceloni mašući zastavama Španjolske, s porukama da je Katalonija dio Španjolske.

Istodobno, katalonski predsjednik Puigdemont se još nije oglasio o petodnevnom ultimatumu koji mu je jučer postavio španjolski premijer Rajoy tražeći da se jasno i glasno odredi je li Katalonija proglasila samostalnost ili nije. A na temelju toga odgovora ili će biti raspušten katalonski parlament i uvedena izravna vlast Madrida nad tom pokrajinom, ili će Puigdemont, ustvrdi li da samostalnost nije proglašena, izgubiti svaki kredibilitet među pristašama katalonske neovisnosti.

I dok Puigdemont očito taktizira i razmišlja kako odgovoriti na ultimatum i minimalizirati štetu, počeli su i izvaninstitucionalni pritisci na Katalonce. Tako je Sindikat policije Španjolske objavio na svom profilu na Twitteru fotografiju desetak do zuba naoružanih specijalaca s fantomkama preko lica i natpisom “Razgovaramo?”. Prilično je to otvorena prijetnja Kataloncima koja jasno govori da će, budu li proglasili samostalnost ili se na bilo koji način bunili, biti pregaženi silom. A upravo je sila obilježila nedavni katalonski referendum kada su pripadnici nacionalne policije pendrecima tukli i suzavcem zasipali ljude koji su u jednoj demokratskoj zemlji došli dati svoj glas. Koliko god referendum bio nelegalan, ljude zbog izražavanja mišljenja nitko nije smio tući. U Španjolskoj je danas demokracija u krizi, a to je potvrdio i premijer Rajoy govoreći kako su u situaciji u kakvoj nisu bili od uspostave demokracije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
23:32 13.10.2017.

Ovo je klasičan primjer zloupotrebe ovlasti, "abuse of authority"...što je ozbiljno kazneno djelo u svim civiliziranim i pravno uređenim demokratskim državama..

Avatar anticenzura
anticenzura
17:05 13.10.2017.

Hablamos ne znaci u bukvalnom smislu ''razgovaramo''? Nego ovako cemo razgovarati ubuduce, ako se ne bude postovao Ustav , izvolite dodjite ako imate mu..To je poruka Kataloncima. Vi ne poznajete mentalite ljudi u Europi, a ni jezike, pa sve bukvalno shvacate.

Avatar navijač
navijač
17:39 13.10.2017.

Ovi policajci su se očito obraćali običnom narodu kojeg su tukli nedavnp, ali kako bi "razgovarali" da su i ovi drugi bili narużani, to je već nešto drugo.