salvini u šoku

Ne 'nacionalističkoj internacionali' u EU

Foto: /IPA/PIXSELL
Milano: Prosvjed protiv sastanka Mattea Salvinija i Marine Le Pen
Foto: /IPA/PIXSELL
Milano: Prosvjed protiv sastanka Mattea Salvinija i Marine Le Pen
Foto: /IPA/PIXSELL
Milano: Prosvjed protiv sastanka Mattea Salvinija i Marine Le Pen
Foto: /IPA/PIXSELL
Milano: Prosvjed protiv sastanka Mattea Salvinija i Marine Le Pen
08.04.2019.
u 10:54
Na susretu ekstremne desnice u Milanu će se pojaviti čelnici samo tri stranke, svi ostali ignoriraju skup
Pogledaj originalni članak

Prema Europi zdravog razuma”, slogan je susreta europskih populista koji u Milanu uoči Europskih izbora organizira talijanski vicepremijer Matteo Salvini. Glavni mu je cilj postići ono što europskim suverenistima nije uspijevalo već godinama: ujedinjenje koje bi establišmentu Europe pokazalo da postoji alternativa. No, kao i mnogo puta dosad, čini se da su europski populisti vrlo daleko od stvaranja zajedničkog glasa.

“Europa zdravog razuma”

Europski se izbori održavaju od 23. do 26. svibnja ove godine i na njima se očekuje rast euroskeptičnih, suverenističkih i nacionalističkih stranaka, nauštrb dva stožerna saveza na centru, Europske pučke stranke (EPP) i Saveza socijalista i demokrata (S&D). Europska krajnja desnica također želi povećati utjecaj na javnu debatu u EU-u: od eura, preko migracija i identiteta, do nacionalističkih politika, jednakosti te odnosa prema klimatskim promjenama.

Matteo Salvini, koji se proteklih godinu dana, nakon što je sjeo u kormilo Italije kao ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade, pokazao kao najagilniji populist Starog kontinenta koji žarko želi stvaranje velike fronte protiv europskog centra, ipak je još daleko od figure desničarskog ujedinitelja. Iako je u Milano pozvao suverenističke stranke iz gotovo cijelog kontinenta, samo će mu se tri pridružiti danas: Alternativa za Njemačku (AfD), Danska narodna stranka te Finska stranka.

Suverenisti iz vladajuće Slobodarske stranke (FPÖ) u Austriji najavili su, u pomalo zbunjujućem priopćenju, da neće dolaziti jer ih tamo predstavlja Salvinijeva stranka Liga, ali da “podržavaju skup”. Jedan bi od razloga zašto se FPÖ-u teško boriti protiv europskog establišmenta mogao biti to što je stranka Heinz-Christiana Strachea u koaliciji s Austrijskom narodnom strankom, koju predvodi Sebastian Kurz koji ima ambiciju postati predvodnik upravo tog establišmenta EU-a, nakon što se uskoro povuče njemačka kancelarka Angela Merkel.

Neće doći ni Fidesz, sveprisutna stranka Viktora Orbana koja vlada Mađarskom, jer je još dio EPP-a, iako su je oni suspendirali. Ni poljski nacionalisti iz stranke Pravo i pravda (PiS) neće doći na sastanak. A da je zaista teško dovesti sve desničarske i populističke stranke za isti stol dokazuje to što na sastanak neće doći ni Marine Le Pen, šefica francuskog Nacionalnog okupljanja (NR), koja također podržava ujedinjenje europske desnice, i to iako je sa Salvinijem održala sastanak još u petak.

Tada je Salvini, suočen s činjenicom da na njegov suverenistički skup neće doći skoro nitko zaista relevantan, najavio novi, još ambiciozniji skup desničara u svibnju.

- Pozvat ćemo sve europske pokrete koji su alternativa vladavini socijalista i EPP-a. Bit će to prvi puta da će se skup stranaka iz 15 do 20 zemalja održati u Italiji – rekao je najutjecajniji talijanski političar.

Desnici je problem to što je u Europskom parlamentu razdijeljena u tri grupacije: Europa nacija i sloboda (ENF), koja uključuje Nacionalno okupljanje i Ligu, Europski konzervativci i reformisti (ECR) te Europa slobode i izravne demokracije (EFDD). Uz to, u EPP-u je i Fidesz.

Nepremostive razlike

Kako bi se te tri, ili više grupacija, povezale u jednu cjelinu, trebat će im barem minimum zajedničkog programa, što bi strankama koje su navikle na kritiziranje mogao biti problem. Stranke se razlikuju u pristupu ekonomskim pitanjima jer, primjerice, AfD zagovara tržišna rješenja, dok francuski NR, mađarski Fidesz ili poljski PiS imaju znatno ljevije poglede na gospodarstvo u kojem zadržavaju veliku ulogu države. S druge strane, stranke s istoka EU-a zagovaraju tradicionalne vrijednosti i kršćanski identitet, stranke iz tradicionalno sekularnih zemalja, poput NR-a u Francuskoj, mnogo manje pričaju o tomu.

No, glavna tema razmimoilaženja i najveća prepreka suverenističkom bloku jesu razlike u nacionalnim interesima zemalja iz kojih te stranke dolaze. Salvini je vicepremijer Italije koja je podnijela ogroman teret migrantske krize te on traži da se migranti prema kvotama razmjeste diljem EU-a. Orban, s druge strane, za to ne želi ni čuti.Prema najavama, Salvini će danas u Milanu govoriti o tomu da treba zaustaviti dominaciju Njemačke i Francuske u EU. Bit će zanimljivo kako će na to reagirati njegovi populistički pandani iz te dvije zemlje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MO
morejeslano
12:56 08.04.2019.

Salvini je stvarni spasitelj talijanskog naroda. Forza Salvini.

ZA
Zapadnjak
11:57 08.04.2019.

dovoljno je samo da se zaustavi ilegalna migracija, povecaju deportacije i da opcenito migracija iz zemalja s muslimanskom velicinom ne bude prevelika kako bi se smanjio rizik da neka ili neke od vodecih europskih zemalja postanu zemlje s vecinom koja nije tradicionalno europska (tradicionalno europska u ovom kontekstu znaci bijela, krscansko/sekularno/ateisticka, prodemokratska, slobodarska i slicno), pa samim tim i posljedice tih rizika - cak i ako dode do promjene vecine to ne znaci nuzno da ce se sve negativne posljedice realizirati, ali nema nikakvog smisla preuzimati takav rizik jer alternativa demografskog statusa quo (zbog potreba trzista, zdravstvenog ili mirovinskog sustava, a u slucaju smanjene migracije koju zagovaram, te zemlje bi se morale okrenuti pronatalitetnim politikama sto je puno pametnije od dovlacenja hrpe ljudi iz afrike i bliskog istoka, skriveni troskovi integacije, asimilacije i sigurnosti znacajno premasuju pronatalitetnu poitiku... ) je ocigledno bolje rjesenje... sto se tice nekakve nacionalisticke internacionale koja bi pokusala donijeti nekakav zajednicki ekonomski program i onda ga primijeniti na citavu europu, za to stvarno nema posebne potrebe, cak bih rekao da bi to bila velika pogreska...

PL
@ploto@
20:16 08.04.2019.

Sorošev potrčko opet obmanjuje javnost sa iskrivljenim pamfletima koji su netočni.Suverenisti su već imali kontakte i načelno dogovorili suradnju nakon EU izbora da u EP stvore klub suverenističkih stranaka.Što će onda potrčko lupetati,osim plaćenih obmana.Žalosno da se danas plačeni politički aktivisti nazivaju novinarima,kad samo sramote tu profesiju.