Italija

Napuljski nadbiskup Sepe pod istragom zbog korupcije

Foto: AFP
Napuljski nadbiskup Sepe pod istragom zbog korupcije
20.06.2010.
u 10:59
Iz Vatikana stižu informacije kako će Sepe surađivati s tužiteljstvom u Perugi.
Pogledaj originalni članak

Napuljski nadbiskup kardinal Crescenzio Sepe (67) je pod istragom zbog korupcije. Pod istragom je i poduzetnik Pietro Lunardi (71) bivši ministar za infrastrukturu u prethodnoj vladi desnog centra Silvija Berlusconija. Obojica su pod istragom tužiteljstva u Perugi zbog krivičnih djela korupcije u poslovima izgradnje i prodaje objekata vezanih za tvz. velike događaje, kao što je, na primjer, bila izgradnja prostora za održavanje sastanka G8 na otoku Maddalena, pa je skup održan u L'Aquili, ili za izradnju objakata za svjetsko prvenstvo u plivanju u Rimu.

Tužitelji Alessia Tavarnesi i Sergio Sottani su obojici poslali pisma upozorenja da se protiv njih vodi istraga. Istraga za kardinala Sepea želi utvrditi njegovu odgovornost u naručivanju igradnje i prodaji nekih objekata 2005. godine u vlasništvu Propaganda Fide, kojoj je tada bio na čelu. U tim operacijama bio je uključen građevinski djelatnik Diego Anemone, koji je zatvoren zbog korupcije, kao i bivši predsjednik Vijeća za velike radove, koji je bio i predsjednikom za radove na pripremi svjetskog prvenstva u plivanju, Angelo Balducci, koji se također nalazi u zatvoru.

Kardinala Sepea je istrazi spomenuo šef taijanske Civilne zaštite Guido Bertolaso, također uključen u istragu, koji je od Propaganda Fide imao na raspolaganju golemi stan u Ulici Giulia u Rimu. Imovina Propaganda Fide, odnosno današnje Kongregacije za evangelizaciju naroda, se procijenjuje na oko 9 milijardi eura. Posjeduje goleme zgrade i stanove u Rimu (ali i drugdje u svijetu) koje iznajmljuje poznatim poduzetnicima, političarima i onima koji bi mogli biti od koristi za crkvu.

Iz Vatikana stižu informacije kako će Sepe surađivati s tužiteljstvom u Perugi. Želi se vidjeti je li kardinal davao na upotrebu stanove Propaganda Fide osobama koje su zatim sudjelovale u izgradnji nekih crkvenih objekata ili u davanju drugih usluga Crkvi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

MM
Mladen Miletić
11:20 20.06.2010.

Napuljski nadbiskup Sepe pod istragom zbog korupcije ; samo da ne dođu i do istine da se radi o pederskoj korupciji ! Bog im pomogao ili pomagao pri poslovanju , koji đavo ih je nato nagovorio ?

MM
Mladen Miletić
11:15 20.06.2010.

Naši milione EURA štede u banakam i nitko se ne usudi pitati; a zašto jel je zna se šta se radi samo se bogu moli i lova stiže i od svemogučega na nemoguče načine ! Koje institucije kod nas tako peru EURE ? Tri puta pogađati treba !

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
12:06 20.06.2010.

Zonasumraka3 Ti neki nevole crkvene zone mraka ni sumraka.