ove godine već je poginulo 88 osoba

Nakon popuštanja mjera raste broj poginulih na cestama

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Nakon popuštanja mjera raste broj poginulih na cestama
31.05.2021.
u 21:30
Lani je bilo 50 posto manje stranaca, a to znači i 50 posto manje stranog prometa
Pogledaj originalni članak

Dosad je ovom mjesecu na hrvatskim cestama poginulo 20 osoba, tri više u odnosu usporedno razdoblje lani. Ukupno je od početka godine dosad u prometu smrtno stradalo 88 osoba, dok je u istom razdoblju lani u prometnim nesrećama poginulo 86 osoba. Prethodne dvije godine Hrvatska je pak imala pad broja poginulih na cestama. A taj bi se trend, sudeći po trenutačnim brojkama, mogao, nažalost, ponovno preokrenuti.

Lockdown smanjio brojke

Tako je u 2019. RH prvi put imala u jednoj godini manje od 300 poginulih na cestama – 297. Taj broj lani se smanjio na 237 smrtno stradalih, i to u prvom redu zbog lockdowna koji je bio uveden za suzbijanje širenje koronavirusa. Prema mjesečnim podacima iz 2020. o broju smrtno stradalih na cestama jasno se vidi kad su pandemija i zaključavanje počeli, a kad je došlo do popuštanja mjera.

Tako smo lani u siječnju i veljači, znači prije početka pandemije, imali rast broja poginulih na cestama u odnosu na iste mjesece 2019., a od ožujka, kad je počelo zatvaranje, broj poginulih počeo je značajno padati svaki mjesec sve do srpnja, kad je došlo do većeg popuštanja mjera zbog turističke sezone i time većeg prometa na cestama. Vraćanje nekih mjera na jesen, opet dovodi do pada broja smrtno stradalih na cestama, osim u studenom. No u prosincu kad su uvedene još strože mjere bilježi se veliki pad broja poginulih u odnosu na prosinac 2019. – s 37 na 12. Lockdown u siječnju i veljači opet je doveo do pada broja poginulih na cestama, no od ožujka, kad se krenulo s popuštanjem mjera u Hrvatskoj, opet se bilježi rast broja poginulih na cestama.

Tako je u trećem mjesecu u prometu smrtno stradalo 15 osoba za razliku od ožujka 2019. i 2020. kad ih je stradalo 12. U travnju je ta razlika još veća, 23 poginula u 2021. u odnosu na 16 u 2020.

Pri tome svemu ističe se da je broj poginulih po mjesecima u ovoj godini vrlo blizu broja poginulih u 2019., pretpandemijskoj godini. U dosadašnjem razdoblju ove godine tako imamo ukupno 88 poginulih na cestama, a u istom razdoblju 2019. bilo ih 97. Valja istaknuti da je u ovogodišnjem siječnju, kad je na snazi bio stroži lockdown, bilo 14 poginulih na cestama, za razliku do od siječnja 2019. i 2020., kad su smrtno stradale 22, odnosno 23 osobe. U veljači ove godine, kad su neke mjere popuštene, poginulo je 16 soba, a 14 u istom mjesecu 2019. U ožujku ove godine je poginulo 15 osoba, a u trećem mjesecu 2019. imali smo 12 smrtno stradalih na cestama. U travnju 2019. u prometu je poginulo 26 osoba, a u istom mjesecu ove godine 23 osobe.

tablica

Tajnik udruge Sigurnost u prometu Georg Davor Lisičin ističe da smo u 2020. u prva dva mjeseca bili gori po broju poginulih u odnosu na i siječanj i veljaču 2019. On navodi primjer slovenske Agencije za sigurnost cestovnog prometa koja je u svom izvještaju o stanju sigurnosti prometa u 2020. ima poseban dio o lockdownu te da su grafikonom prikazali što se događalo s prometom u Deželi u onim mjesecima kad je bilo na snazi zaključavanje.

Slovenci su to izvješće završili zaključkom da su pad broja poginulih i povoljnije stanje sigurnost u prometu 2020. uglavnom uvjetovani pandemijom COVID-19. A mi to uglavnom nigdje ne spominjemo – govori Lisičin misleći pod mi na MUP.

Koriste se polupodaci

A i ako i kada spominjemo, nastavlja, onda se koriste polupodaci pa se tako navodi da je samo osam posto bila pala mobilnost kod kategorije osobnih automobila, ali ne spominju se javni prijevoz i teretna vozila. Što je, pita se, sa strancima kojih je lani u Hrvatskoj bilo 50 posto manje i za vrijeme turističke sezone i općenito tijekom godine. To je značilo, navodi Lisičin, i 50 posto manje stranog prometa na našim cestama, a to nitko ne spominje.

Lisičin ističe da kod nas policija izvještava i interpretira podatke onako kako njoj odgovara, kako bi opravdala sebe i svoj rad.

On kritizira odluku da se u Hrvatskoj ne osnuje agencija za sigurnost cestovnog prometa i da to i dalje ostaje u nadležnosti MUP-a. Ističe pri tome da ni u lockdownu nismo uspjeli ostvariti cilj od 213 poginulih na cestama do 2021.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
22:06 31.05.2021.

Samoproglašena udruga..Sigurno siše pare iz proračuna

Avatar SileZla
SileZla
09:16 01.06.2021.

To je zato jer se već dugo nije mijenjao zakon. Treba promijeniti Zakon o prometu.