OSTVARIT ĆE SAN IVANA PAVLA II.

Nakon 15 mjeseci papa Franjo ponovo putuje – ide u Irak

Foto: ©MASSIMILIANO MIGLIORATO/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: ©ALESSIA GIULIANI/Milestone Media/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: REUTERS
Papa Franjo
08.12.2020.
u 19:28
U Iraku je 2003. godine živjelo oko 1,4 milijuna kršćana, a danas ih je između 300 i 400 tisuća
Pogledaj originalni članak

Papa Franjo pohodit će Irak od 5. do 8. ožujka 2021., objelodanio je jučer Ured za tisak Svete Stolice. Osim Bagdada papa Franjo pohodit će dolinu Ur vezanu za sjećanje na Abrahama, grad Erbil, te Mosul i Qaraqosh. Franjo je prihvatio poziv Republike Irak i lokalne Katoličke crkve da pohodi tu zemlju.

Šef Ureda za tisak Svete Stolice Matteo Bruni kazao je da će točan program putovanja biti naknadno javljen i da će se voditi računa o razvoju stanja s pandemijom COVID-19. Nakon 15 mjeseci što nije putovao izvan Italije (posljednje je bilo u Tajland i Japan od 20. do 26. studenoga 2019.) zbog koronavirusa, papa Franjo na 32. putovanje izvan Italije ide u Irak kako bi pokazao svoju blizinu narodu koji već gotovo dva desetljeća pati u ratu.

Franjo je još 10. lipnja 2019. izrazio volju da pohodi Irak, a ta je želja postala konkretnija nakon što je u Vatikanu 25. siječnja 2020. primio predsjednika Iraka Barhama Saliha. Prije sukoba u Iraku 2003. koji su doveli do pada režima Sadama Huseina u toj je državi živjelo oko 1,4 milijuna kršćana. Ratovi i tzv. Islamska država doveli su do smanjenja broja kršćana na između 300 i 400 tisuća. Salih je više puta naglašavao važnu ulogu kršćana u obnovi zemlje i pozvao ih da se vrate nakon što su mnogi pobjegli pred stradanjima.

Papa Ivan Pavao II. namjeravao je pohoditi Irak od 1. do 3. prosinca 1999., ali taj se pohod nije ostvario jer ga je, nakon dugih pregovora, Sadam Husein, odgodio. Franjo će, dva desetljeća poslije, provesti san Ivana Pavla II.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
09:24 09.12.2020.

1.2milijuna krscana Iraka nestane , bude ubijeno protjerano a da svijet o tome ni slova ne napise niti ista poduzme , isto se dogodi u Siriji Azerbajanu Turskoj Libanonu , a Papa sigurno ide pohvalit muslimane i molit za milost , te isilove ubojice pozvat u goste , najbolje bi bilo da Papa kaze istinu o islamu ,pa da ga tamo odmah kamenuju

Avatar Viktor999
Viktor999
21:51 08.12.2020.

neka tamo i ostane😁😁😁

DU
Deleted user
17:58 09.12.2020.

komentari pokazuju koliko smo privrženi vjeri kad vjetar ne puše u njihov džep .. pročitao Sveti Otac kaptolsku i međugorsku politiku