STRPLJENJE SE ISPLATILO

Najusamljeniji puž Jeremy prije smrti ipak je pronašao partnericu

Foto: University of Washington
Najusamljeniji puž Jeremy prije smrti ipak je pronašao partnericu
26.10.2017.
u 16:57
Imao je obrnute zavijutke na kućici pa se zbog toga nije mogao uspješno pariti – ovakav je slučaj jedan od milijun u svijetu puževa
Pogledaj originalni članak

Prije nekoliko mjeseci svijet je obišla priča o najusamljenijem pužu na svijetu koji zbog svojeg prirodnog nedostatka nikako ne može pronaći partnericu za parenje. Riječ je o pužu Jeremyju, koji je imao obrnute zavijutke na kućici pa se zbog toga nije mogao uspješno pariti.

– Ovakav je slučaj jedan od milijun u svijetu puževa – kazao je za Guardian dr. Angus Davison koji je pratio puža Jeremyja od listopada prošle godine. I kada se već mislilo da Jeremy neće imati potomke, uspjeli su mu pronaći ženku Tomeu, koja je imala isti problem kao i on – lijeve zavijutke na kućici (dok gotovo svi pripadnici te vrste imaju desne zavijutke). Uspješno su se parili te imaju 56 beba puževa i svi su s normalnim, desnim zavijucima na kućicama.

Na žalost, Jeremy ih nije imao prilike upoznati jer je uginuo nedugo nakon što su stigli na svijet, a malo je razočarao i znanstvenike, koji su se nadali barem jednom potomku s lijevim zavijutkom.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DH
dalibor.hren
18:06 26.10.2017.

Puževi su hermafroditi tj. dvospolci, tako da je Jeremy mogao biti i "on" i "ona". To znaju djeca u sedmom razredu osnovne škole!