ministarstvo okoliša:

Na snagu stupio pravilnik o gospodarenju otpadom

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Na snagu stupio pravilnik o gospodarenju otpadom
25.02.2014.
u 13:25
- Pravilnikom se uređuju postupci zbrinjavanja i oporabe otpada, dozvole, uvjeti za trgovanje otpadom i ostala pitanja koja je bilo potrebno definirati radi provedbe Zakona, priopćilo je ministrastvo.
Pogledaj originalni članak

Pravilnik o gospodarenju otpadom stupio je na snagu 21. veljače, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

U nastavku prenosimo priopćenje ministarstva:

Kao podzakonski akt Zakona o održivom gospodarenju otpadom, Ministarstvo  okoliša donijelo je Pravilnik o gospodarenju otpadom koji je stupio na snagu 21.  veljače 2014. Pravilnikom se uređuju postupci zbrinjavanja i oporabe otpada, dozvole, uvjeti za trgovanje otpadom i ostala pitanja koja je bilo potrebno definirati radi provedbe Zakona. 

Pravilnik je predstavljen danas na radionici „Suradnja nadležnih tijela – praćenje provedbe propisa i osiguravanje kvalitete podataka“ koja je namijenjena predstavnicima županija i Grada Zagreba koji se bave pitanjima zaštite okoliša. 

Radionica se danas održava u Zagrebu, u organizaciji Agencije za zaštitu okoliša.

Pravilnikom se propisuju postupci oporabe i/ili zbrinjavanja otpada, kategorije i tehničko-tehnološki uvjeti kojima moraju udovoljavati građevine za skladištenje otpada, potrebna stručna sprema radnika za obavljanje poslova skladištenja, oporabe i/ili zbrinjavanja otpada te način vođenja i dostave podataka o gospodarenju otpadom.

Pravilnikom su uređeni uvjeti za trgovanje otpadom. Najviša svota koja se može isplatiti za otkup otpada od građana u gotovini je 100 kuna, a uvode se i evidencija otkupa otpada od građana koju vodi otkupljivač i dostavlja Agenciji za zaštitu okoliša i izjava o vlasništvu otpada koju je građanin dužan predati otkupljivaču prilikom prodaje kao dokaz vlasništva.

Dijelovi pravilnika važni su za izdavanje dozvole za gospodarenje otpadom. Nova dozvola je detaljnija i preciznija, a stranka ima veći utjecaj na sadržaj dozvole putem Elaborata gospodarenja otpadom. 

Pravilnik sadrži brojne obrasce koji pojednostavljuju korisnicima vođenje evidencije i izvješćivanje nadležnih tijela. Svi će obrasci, kao i način vođenja evidencije biti digitalizirani i objavljeni na mrežnoj stranici ministarstva.

Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama br. 23/2014 , a na snagu je stupio 21. veljače 2014.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LB
lela.baborela
09:40 02.03.2014.

Vlada Zorana Milanovića trebala je prije 2 god. rješavati problem sa otpadom, ali Vlada Zorana Milanovića je se bavila homoseksualcima, lezbijkama, famoznim modulom 4, Perkovićem, obitelji i.t.d. i.t.d.Građanima su ispirali mozak samo da nebi ozbiljne probleme rješavali. I o tome su mjesecima raspravljali. E pa tko im je kriv, sad nek' se snalaze kako znaju. Mislili su da zakon o otpadu neće nikad doći na snagu.