IZRUČENJE ILI...

Na ročištu u Londonu danas opet o sudbini Ejupa Ganića

Foto: AFP
Na ročištu u Londonu danas opet o sudbini Ejupa Ganića
20.04.2010.
u 08:28
U cijelom je slučaju nastala pravna zavrzlama kad je London objavio da je osim Srbije izručenje zatražila i BiH. No u tužiteljstvu BiH kažu kako optužnice nema i kako je predmet još u istražnoj fazi.
Pogledaj originalni članak

Danas će u Londonu biti održano novo ročište u slučaju Ejupa Ganića, ratnog člana Predsjedništva BiH. Njegovo izručenje od Velike je Britanije zatražila Srbija u kojoj je protiv Ganića podignuta optužnica za ratne zločine počinjene nad vojnicima JNA u Sarajevu. No, u cijelom je slučaju nastala pravna zavrzlama jer je osim Srbije izručenje zatražila i BiH.

Najprije je London objavio kako je iz Sarajeva stigao zahtjev da se Ganić izruči BiH, no točno mjesec dana poslije u Sarajevu poriču da su ikada tražili Ganićevu ekstradiciju jer bi to impliciralo i postojanje optužnice. U tužiteljstvu BiH međutim kažu kako optužnice nema i kako je predmet još u istražnoj fazi.

Iz Ministarstva pravde BiH za Radio Slobodna Europa potvrdili su da je BiH ipak uputila zahtjev za izručenje Ejupa Ganića, ali nisu mogli dati više informacija o tome. Pravni ekspert Kasim Trnka objašnjava pod kojim okolnostima jedna država može tražiti izručenje:

- Zemlje podnose zahtjev za ekstradiciju ako je podignuta optužnica i imaju razloga zatražiti izručenje svog državljanina iz druge države u svoju zemlju. Drugim riječima, zemlja iz koje potječe ovaj čije se izručenje traži može također podnijeti zahtjev za ekstradiciju, ali u tom slučaju, bude li osoba izručena, morat će nastaviti kazneni postupak u vlastitoj zemlji. U suprotnom, može se samo boriti da ospori zahtjev druge države tražiteljice i, ako u tome uspije, onda ovaj građanin postaje slobodan. No, dođe li taj čovjek, u ovom slučaju konkretno gospodin Ganić, u BiH i ako tužiteljstvo BiH odluči podići optužnicu, u tom slučaju i ono će morati poduzeti odgovarajuće mjere radi vođenja kaznenog postupka, što ne isključuje ni pritvor ako postoje zakonski uvjeti za njegovo određivanje.

Na današnjem će se ročištu razmatrati argumenti Srbije na osnovu kojih je uputila zahtjev da se Ganić izruči okružnom tužiteljstvu u Beogradu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OB
-obrisani-
12:16 20.04.2010.

Ma pusti bre glupa bosanac sad se sakriva, zlocinac treba na sud.

OB
-obrisani-
11:33 20.04.2010.

Srpska propagandna masinerija intenzivno radi na lazima \"GaniC\". Tako su beogradske \"Vecernje novosti\" objavile tekst koji je pun izmisljotina o Ganićevom ponasanju u sudnici...Vjerovatno bojeci se da ce Ganiceva odbrana dobiti priliku da pokrene sudski proces, odnosno tuZbu protiv Srbije. U njemu ce se dokazivati da je srbijansko tuzilastvo grubo povrijedilo i zloupotrijebilo britanski pravosudni sistem izdajuci nelegitimni nalog za hapsenje...Od nekih sto svjedoka, sto je srbija najavljivala protiv Ganica, pronasli su jedva 4 svjedoka (uz naplatu naravno) , da bi kasnije rekli da ce biti zadovoljni i sudzenjem Ganicu u BiH, sto naravno tuziteljstvo u Sarajevu ne zeli jer nema optuznicu....Na kraju kad lazovi izgube ovu bitku, pricace da je svijet protiv srba.. Ganicu zelim puno zdravlja i sto brzi povratak u ,,seher\" Sarajevo...

MA
mateja23
12:10 20.04.2010.

Blago se g.Ganicu.. Naci ce mu lepu sobu u BG, dobice svoji 5 minuta na sudu, pa nek dokaze nevinost...Ovako samo se balmira, sto i sebe sto i BIH, koja trazi da ga vrate u zemlju, a nisu ni optuznicu podigli? Jos je u \"istarznoj fazi\" a kao takav nema ni pravo da zatrazi g.Ganica, ostaje pitanje onda pa ko je zatrazio g.Ganica, kad je ocigledno da sudstvo nije? BIH kao i uvek , igra se demokratije i u opste ne svata da ta igra osim u Sarejevu, nigde vise ne prolazi..