Proširenje Europske unije

Na putu u EU Albanija stiže Srbiju i Crnu Goru

Foto: Reuters/PIXSELL
Na putu u EU Albanija stiže Srbiju i Crnu Goru
16.04.2018.
u 06:12
Nacrt dokumenta o napretku jugoistočnih hrvatskih susjeda prema EU sutra će se naći na dnevnom redu Europske komisije
Pogledaj originalni članak

Albanija će prvi put dobiti preporuku za otvaranje pristupnih pregovora, Makedoniji će ta preporuka biti ponovljena uz dosad najpozitivnije ocjene da u Skoplju možda više nego ikad prije postoji “jasna prisutnost političke volje za napredak” prema EU, a BiH će biti pozvana da hitno promijeni izborno zakonodavstvo. Sve to piše u nacrtu dokumenata o napretku jugoistočnih hrvatskih susjeda prema EU, u tzv. paketu proširenja koji se Europska komisija sprema usvojiti sutra i u čije smo dijelove neslužbeno imali uvid prije usvajanja.

U izvještaju o Srbiji Komisija planira ponoviti da brzina pregovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji ponajprije ovisi o napretku u dijalogu o normalizaciji odnosa s Kosovom i o napretku Beograda u provođenju reformi.

Kosovo najvažniji uvjet

U nacrtu dokumenta pozdravlja se inicijativa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o pokretanju unutarnjeg dijaloga Srba o Kosovu, čiju neovisnost Beograd odbija priznati, ali što bi u skoroj budućnosti moglo biti promijenjeno u kontekstu unutarnjeg dijaloga u društvu i pristupnih pregovora s Europskom unijom u kojima je normalizacija odnosa s Kosovom najvažniji uvjet.

U cijelom paketu izvještaja Komisija planira ponovno naglasiti da EU neće uvoziti bilateralne sporove između zemalja na zapadnom Balkanu te da oni trebaju biti riješeni prije bilo čijeg pristupanja Uniji. No, u nacrtu izvještaja navodi se i ocjena Komisije da dosad nema vidljivih rezultata u rješavanju takvih bilateralnih otvorenih pitanja.

Crna Gora najdalje je odmakla u pregovorima s EU, no u najnovijem izvješću o napretku Komisija planira navesti da nije bilo znatnijih praktičnih rezultata reformi u području vladavine prava. Na papiru su provedene zakonodavne reforme, ali službenu Podgoricu potiče se da brže i vidljivije radi na učincima u praksi. Posebno to vrijedi u području slobode medija, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, na čemu se Crna Gora tek treba dokazati. Crna Gora i Srbija percipirane su u Bruxellesu kao predvodnice među zemljama kandidatkinjama na zapadnom Balkanu, kao dvije zemlje koje imaju šanse ući u EU najranije 2025. godine, no nakon ovakvog izvješća Komisije očekuje se da će ih u pregovorima početi sustizati i Albanija.

Ambiciozni rok 2025.

I Makedonija, uspije li do ljeta riješiti pitanje imena tako da Grčka ukloni svoj veto koji je dosad u Vijeću EU blokirao ostvarenje svake ranije preporuke Komisije o početku pregovora. U takvom scenariju četiri države, a ne samo dvije, “jurile” bi za ambicioznim rokom u obliku 2025. godine i bila bi to prava “regata” zemalja kandidatkinja za EU na zapadnom Balkanu.

Kosovo i Bosna i Hercegovina i u tom najoptimističnijem scenariju zaostaju. Izvješće o napretku Kosova govori o usporenom reformskom procesu. A i izvješće o BiH govori o vrlo sporom postizanju rezultata u prioritetima preuzetim u sklopu reformske agende. Ipak, priznaje se da mehanizam koordinacije o pitanjima vezanim uz EU počinje davati rezultate jer je BiH predala odgovore na upitnik Komisije o spremnosti za status kandidata.

Primjereno funkcioniranje tog mehanizma ostaje ključno za uspjeh ili neuspjeh BiH na daljnjem putu prema dobivanju statusa kandidata. Europska komisija također planira od BiH tražiti da izmijeni izborno zakonodavstvo tako da primijeni presude Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

DU
Deleted user
07:53 16.04.2018.

Ipak je fer ta EU eto omogućava serbiji da prizna Kosovo al na jedan liep i prihvatljiv način u sklopu pristupku uniji kako bi hrabar srpski narod što manje bolelo

Avatar southman
southman
07:08 16.04.2018.

CG, Albanija i Kosovo sigurno, BiH u ovom obliku vjerovatno a Srbija sigurno nikad !

KA
KaraMarko
10:09 16.04.2018.

Nadam se da Srbija nece nikad biti deo te EU sa BIH, Albanijom, Rumunijom, Hrvatskom i ostalim propalitetima