Dragana Mladenović

'Na putu do uspjeha čistila sam i stubišta'

Foto: Privatni album
Dragana Mladenović
Foto: Privatni album
Dragana Mladenović
02.04.2020.
u 21:44
Sve više tvrtki i pojedinaca razumije prednost koja nastaje kad se zna upravljati emocijama i ispravno komunicirati s drugima, kazala je prva domaća autorica knjiga o pristupu u komunikaciji, osobnom razvoju i psihoterapiji
Pogledaj originalni članak

Trenutak u kojem je svijet zapeo i kriza koja nam se valja ne mogu se uspoređivati s ničim što smo dosad doživjeli. No za NLP (neurolingvističko programiranje je pristup u komunikaciji, osobnom razvoju i psihoterapiji) trenericu Draganu Mladenović nisu bile lagane ni devedesete, kad je ostala bez posla, a nije je štedjela ni kriza 2008. godine, koja ju je zatekla u poduzetničkim vodama i desetkovala joj klijente.

Ovo sada, unatoč globalnim razmjerima i svim nepoznanicama, ponajmanje je remeti. Ona je NLP master trener&coach, što je najviša razina znanja prema američkim kriterijima, gdje je diplomu i stekla, te raspolaže specifičnim alatima da ostane smirena. Iskustvo ju je naučilo da se izlaz uvijek nađe, a dobro dođe i zrno optimizma koje joj kaže da iz ovoga mogu proizići i pozitivni pomaci i prilike.

Defektologinja i socijalna pedagoginja, koja je početkom devedesetih, kako bi prehranila sebe i majku, čistila stubište u zgradi u kojoj živi, a potom i pola godine radila kao kućna pomoćnica u Beču, davno se neurolingvistički programirala da ni zbog čega ne vrijedi dramiti.

Ne boji se izazova

– Da, NLP je takav skup alata, tehnika i vještina uz čiju pomoć upravljate emocijama i reakcijama, rješavate se strahova i trauma, a savladavate i komunikacijske vještine. Meni je u život ušao u drugoj polovici devedesetih, a već u krizi 2008. itekako pomogao. Trebalo je premostiti nekoliko sušnih godina kad su se istopile zadnje zalihe, a prihod i dalje izostajao. Ali zahvaljujući NLP-u imala sam fokus na aktivnostima koje se može poduzeti i u izvanrednim, neželjenim situacijama. Tada sam s kolegicom Jelenom Vrsaljko napisala i knjigu “Uvod u NLP – osobni rast i razvoj”, što je bila prva knjiga domaćih autora na tu temu – prisjeća se Dragana, koja je u međuvremenu napisala i “Algoritam za uspjeh”. Izazova i posla nije se bojala ni prije NLP-a i dobro se sjeća kako se predstavnik stanara čudio kad se ‘91., nakon što joj je istekao ugovor na određeno, javila da čisti stubište u vlastitom ulazu.

Čudio se: Ti s fakultetom i dugim noktima?!? Naša sugovornica, koja danas sa suprugom vodi Miroras – centar za osobni rast i razvoj, nije imala predrasuda ni prema jednom poslu, ali nije odustajala od struke. Nakon nekog vremena posložio se splet okolnosti i dobila je posao u zagrebačkom Domu za djecu i mladež u Nazorovoj ulici. U ispostavi u Selskoj ulici radila je kao odgojiteljica 13 godina.

– Zanimalo me postoje li još neka znanja i metode da bolje pomognem i toj djeci i sebi. Na preporuku prijatelja upisala sam tečaj NLP-a i ubrzo otkrila kako uz pomoć tih alata bolje razumijem djecu, pomažem im promijeniti reakcije i da lakše uče. Osjećala sam se sve kompetentnije, a onda i sve bolje, ali nisam razmišljala o promjeni jer sam voljela svoj posao. Uskoro sam počela pomagati NLP trenerima na edukacijama, a nakon što sam 2002. u SAD-u završila obuku za NLP trenera, i sama sam počela držati radionice. Kolege su mi maksimalno izlazili ususret oko vikend-dežurstava, ali kad sam spojila 50 dana bez slobodnog dana, shvatila sam da tako više ne ide – kazuje Dragana koja se 2005. otisnula u poduzetničke vode.

Nije NLP čarobni štapić

U svoja NLP znanja tijekom godina uložila je sedamdesetak tisuća kuna, često su zbog toga otpadala putovanja, nove cipele ili torbe, ali uloženo se i vraćalo. U mnogim domaćim firmama, ali i sami pojedinci, sve više razumiju prednosti koje nastaju kad se zna upravljati emocijama i ispravno komunicirati s drugima. Naravno, nije NLP čarobni štapić. No iskustvo je naše sugovornice – s pravim je alatom u svakoj krizi lakše. U ovoj pak Dragana svoja znanja i nesebično dijeli.

Na internetu se mogu naći besplatni videi sa savjetima kako se nositi s izazovima u doba korone, a nedavno je održala i online radionicu “Kako održati mir u srcu i glavi kad nema novca”.

– Pa moramo si međusobno pomagati – reći će Dragana.

– Želim podsjetiti ljude da možemo birati kakva će biti reakcija na sve ovo i da je dobro fokusirati se na ono na što imamo utjecaja – što ćemo raditi, kuhati... danas i idućih nekoliko dana. Dugoročni planovi sada samo stvaraju pritisak. Isto vrijedi i za financije. Ovo je dobar trenutak za inventuru znanja i vještina. Ako ništa od svega ne možemo unovčiti, nije sramota zatražiti ni pomoć. Dobro je napraviti i popis resursa kojima raspolažemo. Pomoći će kad vidimo da nismo baš bez ičega, a ponešto je možda i moneta za razmjenu. Recimo, imate automobil bez kojeg možete, a netko drugi kompjutorsku opremu koju bi mijenjao za automobil. Najgore je zaglaviti u osjećaju da smo nemoćni, a puno toga korisnog možemo smisliti samo ako ostanemo smireni – savjet je naše sugovornice.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Motorhead
Motorhead
23:01 02.04.2020.

Može neki članak o Ivani, Josipi, Katarini, Barbari, Magdaleni? Zašto uvijek Dragana?

RO
rokovci104
00:24 03.04.2020.

Dragana bre idi, idi u ...... ........

FA
fajlpz
22:59 02.04.2020.

Ma daj moim te ,opet prodaja magle.