zakon unije

Na prehrambenim proizvodima mora pisati porijeklo, sastav vode i alergeni

Foto: Thinkstock
Na prehrambenim proizvodima mora pisati porijeklo, sastav vode i alergeni
14.12.2014.
u 23:44
Ono što odluče 
u Bruxellesu 
utječe na 
vaš život – 
građani EU
Pogledaj originalni članak

Od subote, 13. prosinca, na snazi su nova europska pravila o označavanju prehrambenih proizvoda. Usvojena 2011., pravila omogućuju potrošačima da imaju jasniju i točniju informaciju o hrani koju kupuju.

Razne su novosti: od minimalne veličine slova do obveznih podataka o porijeklu svinjskog, pilećeg, ovčjeg i kozjeg mesa. Mora postojati i jasna informacija o tome jesu li proizvodi odmrzavani. Ako je, primjerice, u meso dodavana voda u većoj mjeri od 5 posto težine proizvoda, to mora biti napisano. Propisan je i način prikaza informacija o alergenima u popisu sastojaka na proizvodima pakirane hrane.

>>Crveno svjetlo za meso kloniranih životinja

>>Označavanje hrane: Na deklaraciji slova od 1,2 milimetra i istaknuti alergeni

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

KO
kojesta
21:00 14.12.2014.

tipicno vl. samo kratka vijest kao da se radi o temperaturi na sljemenu. o tome drugi mediji vani razglabaju i objasnjavaju danima citave stranice skup sa komentarima, niti rijec o detaljima ili o mogucim kaznama (do 50.000 u kratko, ocito je cilj unistiti privatnu prehr. proizvodnju i prodavati jos samo industrijske pakete s umjetnim dodacima. jer, svaki alergicar zna za svoj problem i ne jede ono sto ne smije. a sto se tice raznih dodataka, o njihovom djelovanju prehr. industrija uopce ne brine. dakle, uce nas poslusnosti, eu birokrati.

BB
brle brkić
13:57 15.12.2014.

bolje dasu donijeli zakon da svakome bude dostupna ta ista hrana,a o kvaliteti otom potom

IV
Ivanveliki
02:02 15.12.2014.

Dobro hoće li netko napokon donijeti zakon po kojemu slova o sadtavu namirnica moraju biti čitljivo napisana, a ne da tek kod kuće s povećalom možemo pročitati što smo zaista kupili? Imamo bezbroj nepotrebnih zakona, a ovaj koji bi nam svima dobro došao nikad se nije pojavio ni kao prijedlog. Napišu nam sastav na crvenoj podlozi tankim bordo slovima, pa to nitko ne moze pročitati