Peti MaFest

Na festival stripa u Makarskoj stižu čak i autori Dylan Doga!

Foto: 'Photoshop'
Na festival stripa u Makarskoj stižu čak i autori Dylan Doga!
18.05.2010.
u 10:25
Posebno valja istaknuti Talijane Pasqualea Ruju i Giampiera Casertana, scenarista i crtača svima dobro poznatog stripa Dylan Doga.
Pogledaj originalni članak

Pred vratima je peti po redu MaFest, Međunarodni festival stripa, koji će se održati od 20. do 23. svibnja. Riječ je o najznačajnijem kulturnom događaju u Makarskoj i okolici, a i ove godine organizatori su se potrudili i uspjeli dovesti vrlo popularne majstore stripa ili, kako neki vole kazati, devete umjetnosti.

Svima crtež na dar

Uza sve najpriznatije naše crtače, u Makarsku stiže dvadesetak umjetnika stripa svjetskoga glasa. Među njima je i crtački tvorac kultnoga Kena Parkera Ivo Milazzo, potom genijalni Argentinac i jedan od najboljih crtača današnjice Eduardo Risso, a posebno valja istaknuti talijanski dvojac. Pasquale Ruju poznati je scenarist svima dobro poznatog Dylan Doga, osoba koja je uz Tiziana Sclavija napisala najviše scenarija za taj strip. A njegov sunarodnjak Giampiero Casertano nacrtao je tri Dylan Doga koja, prema mišljenju mnogih, spadaju među pet najboljih epizoda tog stripa ikad!

Otkrivanje talenata

Svi oni predstavit će se u Makarskoj. Posjetitelji festivala moći će, kao i svake godine, kroz brojne izložbe originalnih radova, razgovore, tribine i predavanja upoznati se sa svim autorima i scenaristima, a također i od svakoga od njih dobiti crtež za uspomenu.

MaFest ima i još jedan, edukativan karakter.

– Redovito se održavaju stripovske radionice u dječjim vrtićima i osnovnoj školi, a od lani je uvedena i edukacija o stvaranju stripa od scenarija do koloriranja i za odrasle. Prilika je to da se svi uzrasti upoznaju sa stripom i eventualno otkriju u sebi stvaralački talent – objašnjava Darijo Antunović, direktor MaFesta.

Neće manjkati ni zabave jer će tijekom tri dana festivala nastupiti bendovi Zbunjeni, Ramirez te Vatra, a njihovi koncerti besplatni su za sve. Ne smije se zaboraviti ni to da MaFest svakoga predzadnjeg vikenda u svibnju dovede više od tisuću i pol posjetitelja u Makarsku te time pomogne turističku predsezonu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.