SLUČAJ NAZOROVA Novi detalji otkrivaju pogreške u radu Centra za socijalnu skrb

N. Tölle: Sutkinja je štitila ubojicu

Foto: import
N. Tölle: Sutkinja je štitila ubojicu
22.06.2006.
u 19:26
Pogledaj originalni članak

Ravnatelj ivanićgradskog Centra za socijalnu skrb Pero Krnjaić prekjučer je podnio ostavku. Kako je objasnio, na taj čin bio je ponukan hajkom koja se u javnosti vodi protiv njega i Centra, ali presudan je bio pritisak iz Ministarstva socijalne skrbi zbog njegovih izjava u kojima je krivnju za smrt Jelene Jakopović pripisivao žrtvi.

Sud bez dokaza
No, odgovornost nije samo moralna. Nakon što su u javnost izašli detalji slučaja, ostalo je nerazjašnjeno kako je dokazani zlostavljač Tomislav Jakopović, koji je tukao i oteo svog sina, dobio pravo na posjete djetetu ako Pravilnik o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji određuje da zlostavljače treba izolirati od žrtve. Ni iz jednog dokumenta koji je Centar dostavio sudu ne vidi se da je T. Jakopović zlostavljao i oteo svoje dijete. Da smo to znali, presuda bi zasigurno bila drukčija kazala je predsjednica ivanićgradskog Općinskog suda Lidija Bošnjaković.

U izjavi pokojne Jelene, kao i zapisniku ivanićgradske policije, koji je dostavljen Centru, i to ravnatelju Peri Krnjaiću, u prosincu prošle godine, jasno se opisuje zlostavljanje i otmica djeteta, ali i majke, koju su počinili otac i sin, Tomislav i Milovan Jakopović. No ti dokumenti, prema svjedočenju L. Bošnjaković, do suda nikad nisu došli.

Opravdano sumnjam da je sud išao naruku Tomislavu Jakopoviću. Autonomna ženska kuća primila je dojavu osobe koja radi na Općinskom sudu da su Jakopović i predsjednica suda u rodbinskim vezama.

Isprika sutkinje
Ako je to točno, poklapa se s Jeleninom izjavom da ju je nakon presude nazvala sutkinja Kauzlarić, koja je vodila slučaj, i kazala: Ovo je strašna nepravda, oprostite mi, ali morala sam tako postupiti kazala je koordinatorica AŽK-a Neva Tölle. Sutkinja Bošnjaković opovrgnula je te tvrdnje.


Pero Krnjaić: Odsad zadužen za delinkvenciju

Smijenjeni ravnatelj Centra za socijalnu skrb Ivanić Grad Pero Krnjaić raspoređen je na novo radno mjesto i odsad će se baviti maloljetničkom delinkvencijom, potvrdio je jučer pomoćnik ministra socijalne skrbi Dragutin Keserica. Istaknuo je da je u tijeku upravni nadzor u Centru Ivanić Grad te da će rezultati biti objavljeni u ponedjeljak. Zasad, kaže, nisu otkrivene nikakve nepravilnosti u radu. Keserica je najavio i da će, zbog svih informacija koje su posljednjih dana iznesene u javnost, poslati nadzor i u skloništa za žene ne bi li se utvrdilo dobivaju li tamo žene odgovarajuću pomoć.


Nazorova poslala, sud tvrdi da nije

Općinski sud u Ivanić Gradu u priopćenju tvrdi da nisu dobili traženo očitovanje Dječjeg doma u Nazorovoj o majčinskim kvalitetama J. Jakopović. Međutim, ravnateljica Doma Jasna Kelava tvrdi da su traženo mišljenje sudu poslali 8. svibnja te da ono pohvalno govori o J. Jakopović. Poslali smo mišljenje, a na njega se u nekoliko navrata referirala i Neva Tölle kazala je Kelava. Predsjednica suda Bošnjaković kazala je kako su iz Nazorove u svibnju dobili jedno mišljenje, ali ne ono koje su tražili.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr