Zlatna mladež

MUP odustao od prekršajne prijave da ne propadne proces za Olujića

Foto: Željko Mršić/PIXSELL
zadar, olujic
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
zadar, olujic
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
zadar, olujic
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
zadar, olujic
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
olujic, zadar, privodjenje
13.12.2010.
u 10:05
Željko Olujić poziva se na stajalište suda u Strasbourgu da se ne može dva puta suditi za istu stvar
Pogledaj originalni članak

Pripadnik zagrebačke “zlatne mladeži”, 33-godišnji Fran Olujić, sin odvjetnika Željka Olujića, danas je na Županijskom sudu u Zadru zbog posjedovanja 7,07 grama kokaina osuđen na tri mjeseca zatvora, uz rok kušnje od godinu dana.

Nezadovoljan presudom

Bivši nogometaš Rijeke i Zadra Josip Modrić (31), koji je lani potkraj srpnja uhićen kod zadarske trajektne luke nakon susreta s mlađim Olujićem, dobio je pak dvije godine zatvora zbog prodaje navedene količine droge.

Za razliku od Modrića, koji je priznao kazneno djelo, Olujić je od početka poricao da je od bivšeg nogometaša kupovao bijeli prah.

Franov otac i branitelj Željko Olujić, nezadovoljan presudom, najavio je žalbu Vrhovnom sudu. Ako ni na toj adresi ne uspije dobiti oslobađajuću presudu za svog sina, obratit će se, najavio je, Ustavnom sudu te Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Činjenica na koju se Olujići pozivaju jest to što je Fran, tvrdi njegov otac, u srpnju ove godine na zadarskom Prekršajnom sudu pravomoćno oslobođen istih optužbi. No, u MUP-u kažu da su odustali od prekršajnog progona Frana Olujića zbog načela svrhovitosti jer nema smisla da se vode dva ista postupka na dva suda, odnosno čekali su ishod kaznenog postupka. Željko Olujić pak ostaje pri svome:

– Premda je oslobađajuća presuda Prekršajnog suda dostavljena Županijskom sudu još prije tri mjeseca, Fran je danas osuđen za isto djelo – kaže Olujić.

Takav odluka, upozorava Olujić stariji, kosi se sa stavom međunarodnog suda u Strasbourgu, koji je prošle godine, rješavajući slučaj Maresti, jasno rekao da se jednoj osobi ne može dva puta suditi za istu stvar.

Presedan slučaja Maresti

Podsjetimo, pijani Armando Maresti iz Pazina 2005. verbalno je i fizički napao jednu osobu. Policija ga je prekršajno prijavila, a zatim podnijela i kaznenu prijavu. Prekršajni sud osudio ga je na 40 dana zatvora, a kazneni sud za istu stvar na godinu dana zatvora, s time da je Županijski sud smanjio kaznu na sedam mjeseci.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

BZ
Branko Zajec
21:00 13.12.2010.

Hrvatska je doista \"pravna\" država. Drsko i bezobrazno se uvjetno osuđuje gad koji u istrazi sve prizna, a na suđenju poriče. Drugi okrivljenik sve prizna i za to bude kažnjen. Sada vidimo da otac krivca koji je kupio drogu, izigrava velikog odvjetnika, pozivajući se na presedane. Kratko rečeno odvjetnička bagra Olujić, pokušava društvo praviti budalama. FUJ !!!!!!!!!!

OB
-obrisani-
19:13 13.12.2010.

Odvjetnik koji kupuje kokain, lijepo, zanima me kako se očitovala odvjetnička komora o tom slučaju?

OB
-obrisani-
17:48 13.12.2010.

takvo sudstvo nema ni država butan....bljak