SUĐENJE STOLJEĆA

Može li pobijediti istina?

Foto: import
Može li pobijediti istina?
08.03.2008.
u 17:02
Pogledaj originalni članak

Trinaest godina od završetka rata, petnaest od osnivanja Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i nekako na samom kraju postojanja Tribunala – u utorak u Haagu počinje suđenje trojici visokorangiranih hrvatskih generala.
Jednom od najboljih ratnih vojskovođa Hrvatske vojske, Anti Gotovini, ratnom vođi specijalaca MUP-a, Mladenu Markaču, i spretnom logističaru i Vladinu povjereniku za oslobođeni kninski kraj, Ivanu Čermaku.

Markač je cijelog života bio profesionalni policajac, Čermak je bio postao jedan od najbogatijih Hrvata i do odlaska u Haag vlasnik naftne kompanije. Gotovina, pak, simbol rata za hrvatsku državnu nezavisnost.

Hrvatska je bila među prvim državama inicijatorima stvaranja suda u Haagu. Sud u Haagu počeo je funkcionirati još dok je rat trajao. U Hrvatskoj, poslije i u Bosni i Hercegovini, s velikim su nadama gledali prema Tribunalu. Preduvjerenje je bilo kako će međunarodna zajednica tako osigurati kažnjavanje velikosrpskog agresora “jednom za svagda”. Gledalo se na Haag kao na novi, balkanski Nu00FCrnberg. No, ubrzo, kod žrtava srpske agresije počinju iznenađenja, zbunjenost, pa nevjerica, strepnja i na kraju ljutitost.

Skupi i moćni haaški pogon počinje se neočekivano ponašati. “Sakuplja” osumnjičenike za ratne zločine iz Srbije i redova BiH Srba, no odmah “skuplja” i Hrvate. Iz BiH. Pa Hrvate iz Hrvatske. Pa Bošnjake, Albance, čak i jednog Makedonca. Među više od sto optuženih najviše je, istina, Srba, ali nije bilo očekivano da će se suditi i svima ostalima.

Za Hrvatsku je suđenje generalima – suđenje stoljeća. Tako je kada se pročita tekst optužnica i krimeni koje tužiteljstvo stavlja na teret hrvatskim generalima. Ono što stvara osjećaj kolektivne frustracije, ljutnje i otpora jest jasna optužba i namjera da se pokraj neposrednih “izvršitelja” istodobno kriminalizira i velik dio tadašnjeg vojno-političkog vrha Republike Hrvatske.
Tužitelji tvrde da su trojica generala sudjelovali i poslušali plan državnog vrha kojemu je cilj bio etnički očistiti Hrvatsku od Srba. I da su to učinili na međunarodnopravno i vojnički neprihvatljiv način.

Obrane Hrvata dokazivat će, pak, da se iz činjenice da su u oslobodilačkim operacijama ubijani i srpski civili ne može zaključivati postojanje državnog plana koji su tri generala izvršavala, ubojstvima i progonom.
Može li takva istina pobijediti u Haagu, bit će poznato tek za godinu i pol do dvije, koliko bi trebalo trajati suđenje.  

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr