velike promjene

Novi glavni urednik Glasa Koncila je vjernik laik Branimir Stanić

Foto: PIXSELL
Mons. Ivan Miklenić i don Damir Stojić
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
22.07.2020.
u 19:21
Ivan Miklenić je od početka svoje svećeničke karijere bio vezan uz Glas Koncila.
Pogledaj originalni članak

Većina informacija o premještajima svećenika Zagrebačke nadbiskupije, o kojima su šuškali crkveni kuloari posljednjih tjedana, pokazale su se točnima, a među njima sigurno je jedna od važnijih odlazak s mjesta glavnog urednika Glasa Koncila mons. Ivana Miklenića. On, kako piše u priopćenju, odlazi „na vlastitu molbu“, a na njegovo mjesto dolazi vjernik laik Branimir Stanić, njegov dosadašnji zamjenik, što je od velike važnosti ne samo za taj katolički tjednik nego i za Katoličku crkvu u Hrvatskoj, budući da je vrlo malo laika na ključnim crkvenim pozicijama, a Glas Koncila sigurno je jedna od njih.

Odlazi u mirovinu?

U iščekivanju jučerašnjeg službenog priopćenja s Kaptola o premještajima i imenovanjima, govorilo se da Miklenić odlazi u mirovinu, što jučer nije službeno potvrđeno, no budući da sa 65 godina života ima uvjete za građansku mirovinu (svećenici se umirovljuju sa 75 godina starosti), očito je Miklenić iskoristio tu mogućnost. U svakom slučaju, Miklenić je praktički od početka svoje svećeničke karijere bio vezan uz Glas Koncila kao novinar, a često i fotoreporter, da bi 1997., nakon odlaska legendarnog glavnog urednika „Glasa Koncila“ don Živka Kustića, bio imenovan glavnim urednikom.

„Glas Koncila“ pod Miklenićevim vodstvom nije mnogo mijenjao ustaljenju uređivačku politiku, premda je bilo mnogo sugestija sa strane da bitaj tjednik trebalo osuvremeniti kako bi uhvatio ritam s trendovima u medijima. Ipak, bilo je nekih promjena, a to je da se od njegova doba komentar na drugoj stranici toga lista počeo potpisivati kao komentar glavnog urednika, jer je dotad bio nepotpisan i često se tumačio isključivo kao (ne)službeni stav Crkve.

„Glas Koncila“ imao je i danas ima tu reputaciju da ga se percipira kao neformalno mišljenje i stav zagrebačkog nadbiskupa, no upravo je Miklenić u nekoliko navrata pokazao da odudara od „crkvenog mainstreama“, tj. tvrdio je da su stavovi u spomenutom komentaru isključivo njegovi i da se ne mogu drukčije tumačiti.

Uz Miklenića stasao je njegov nasljednik Branimir Stanić (inače suprug nekadašnje glasnogovornice kardinala Josipa Bozanića Matilde Kolić Stanić), koji pripada mlađoj generaciji katoličkih novinara i osim okretnosti i širokog interesa za crkvena i društvena zbivanja, resi ga oštroumnost i kritičnost prema svim nelogičnostima i nejasnoćama koje nas okružuju. Stoga valja očekivati da će se „Glas Koncila“ pod Stanićevom palicom još zdušnije zalagati za uključivanje katoličkoga razmišljanja u javni prostor te da će javnost dobiti otvorenog i relevantnog sugovornika.

Dio nagađanja netočan

Kao što se obično dogodi, nagađanja crkvenih kuloara nisu bila sto posto točna, pa se nije dogodilo, kao što se govorilo, da je dosadašnji pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Borna Puškarić postao ravnateljem „Glasa Koncila“, nego će to biti ujedno i glavni urednik Branimir Stanić. Mladi vlč. Puškarić postao je župnikom župe sv. Blaža u Zagrebu, jedne od većih zagrebačkih župa, koju je dosad vodio mons. Zlatko Koren, koji je postao kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog. Novi pročelnik Tiskovnog ureda kardinala Bozanića je dosadašnji župnik sv. Josipa Radnika iz zagrebačkih Gajnica vlč. Tomislav Šagud, a bit će ujedno i kardinalov tajnik. Promjene su i ovoga ljeta u Zagrebačkoj nadbiskupiji zahvatile na desetke svećenika, što više i nije neka novost, jer se od početka mandata nadbiskupa Bozanića ustalila takva praksa.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

BE
benediktus
14:13 22.07.2020.

Jedini koga bi trebalo smjeniti je anemični Bozanić koji se je radi povlastica priključio HDZovoj vojsci uhljeba a miče sve koji su stali uz narod.

Avatar comparator
comparator
16:56 22.07.2020.

Gotovo je s crkvim . To je kraj potpore koju je crkva davaka Hrvatima kroz ovo glasilo i koje je ipak bila nekakva slobodna riječ . Izgleda da je vjera izdala Hrvate i sama vjera je time izgubila smisao jer ako se ona odriče naroda i preferira globalizaciju koju propagira i sam Papa onda se sve svidi na politiku . Istina koja nikad neće dospjeti u javnost ili će dospjeti tek za desetke godina nije vrijedna spomena jer ne nosi satisfakciju. Crkva se dakle okreće materijalizmu i pristaje na ucjene na koje nije pristajala ni u komunizmu.

PL
pluralnitoljblokira
13:56 22.07.2020.

vjerojatno će miklenića po uputama šeksa,škegre,gregurića i ekipe zamjeniti pop iz posvine čije se prezime ne smije spomenuti a dobije se kad se premetnu slova u riječi ljot dok će studentskog kapelana stojića zamjeniti oliver frljić....idući glas koncila pretpostavljam da će donijeti izvještaj s jedinstvenog performansa na jelačić placu na kome će se biskupi kako bi pokazali ,,otvorenost,, ,,pluralizam,, ,,odmak od ustašluka,, postavit na sve četiri.u guzicu si nakapati sok od limuna kojim je pokušan atentat na pupija i dopustit kapetanu draganu,voji šešelju i šljivančaninu da ih naguze..........