Pada vlada

Mlađahni Kurz preuzeo kormilo narodnjaka i kreće u lov na vlast

Mlađahni Kurz preuzeo kormilo narodnjaka i kreće u lov na vlast
16.05.2017.
u 07:10
Ruši veliku konzervativno-socijaldemokratsku koaliciju koja je u Austriji na vlasti čak 44 godine nakon Drugog svjetskog rata
Pogledaj originalni članak

Izvanredni parlamentarni izbori u Austriji postali su realnost nakon što je aktualni šef diplomacija Sebastian Kurz u nedjelju izabran za novog čelnika Austrijske narodne stranke (ÖVP), koja je u vladajućoj koaliciji sa socijaldemokratima kancelara Christiana Kerna (SPÖ).

Trzavice unutar austrijske vlade izašle su tako na površinu, a nove izbore, koji bi se trebali održati do kraja godine, najavio je i sam kancelar Kern gostujući na državnoj televiziji ORF.

– Izbori će svakako biti, pretpostavljam na jesen. Nastavak funkcioniranja manjinske vlade više nije opcija – kazao je Kern. Ovakav rasplet događaja mogao se pretpostaviti nakon što je austrijski ministar vanjskih poslova odbacio ponudu SPÖ-a za preuzimanje funkcije vicekancelara i nastavka koalicije sa Socijaldemokratskom strankom Austrije.

Sebastian Kurz, novoizabrani vođa ÖVP-a, izvanredne izbore postavio je kao glavni uvjet preuzimanja stranke.

Najpopularniji političar

– Svi smo mi u predsjedništvu stranke bili jedinstveni u ocjeni da ovako više ne ide. Nije riječ samo o tomu da se promijene ljudi na vrhu stranke nego da se i sama stranka promijeni – rekao je 30-godišnji Kurz nakon sastanka predsjedništva Narodne stranke na kojem je izabran jednoglasno.

Na konferenciji za medije, Kurz je izjavio da odluku o tomu u kojem smjeru se sada treba kretati Austrija trebaju donijeti građani na prijevremenim izborima te da bi neodgovorno bilo nastaviti s ovom vladom. Kurz je pozvao sve aktere na odgovorno ponašanje prema austrijskim građanima i naglasio kako jedino novi izbori mogu osigurati normalno funkcioniranje vlade.

Prethodno je svoj stav iznijela i desnopopulistička Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) koja se izjasnila za prijevremene izbore, a koja prema anketama objavljenim u austrijskim medijima također ima velike šanse za osvajanje izbora.

Ankete, naime, pokazuju kako se ÖVP nalazi iza socijaldemokrata i Slobodarske stranke, ali bi se, naglašavaju analitičari, to moglo promijeniti nakon što je narodnjake preuzeo Kurz, koji među biračima slovi kao najpopularniji političar.

Austrija je inače svjetski rekorder po duljini vladavine velike koalicije sastavljene od konzervativnog ÖVP-a i socijaldemokratskog SPÖ-a, koju se u Austriji kolokvijalno naziva crveno-crna koalicija.

Šansa za desni FPÖ

Gledajući posljednjih sedamdesetak godina, velika koalicija je nakon Drugog svjetskog rata u Austriji na vlasti ukupno 44 godine, i to u razdobljima od 1945. do 1966., od 1987. do 2000. te od 2007. do 2017. godine.

Prema procjenama analitičara, najviše koristi od raspada koalicijske socijaldemokratsko-narodnjačke stranke mogli bi imati desni populisti iz FPÖ-a, a moguće je čak i da predsjednik slobodnjaka Heinz-Christian Strache postane novi austrijski kancelar.

Dio medija pak prenosi riječi još aktualnog kancelara Christiana Kerna, koji je najavio mogućnost ponovne koalicije s Kurzovom strankom i nakon izvanrednih parlamentarnih izbora, no o tome je još prerano govoriti.

Novoizabrani čelnik ÖVP-a nije pak želio komentirati takvu mogućnost najavivši formiranje potpuno nove stranačke liste za izbore. Koalicijski partneri, unatoč nesuglasicama, složili su se kako će do izbora završiti dogovorene projekte.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

ST
stefj
07:17 16.05.2017.

He, he, ako pobijedi g. Kurz, bit će interesantno gledati vijesti tko će sve u Europi i svijetu primiti Kurza... Pred koju godinu, kod nas je gđa. Pusić primila Kurza, a uskoro bi to mogla ponoviti predsjednica i pemijer...

DU
Deleted user
08:05 16.05.2017.

Ma vidi ti Kurza... Sa sedam binjisha. Jos su bolji naslovi u SRB tisku, gdje fonetski pisu njegovo prezime, hihi..

Avatar Ironman0105
Ironman0105
07:55 16.05.2017.

Doticni ocigledno ima zdrava stajalista glede dovodjenja turskih trupa u EU...Da su bar nase opancicka i pusicka svojevremeno primile Kurtza i poslusale ga, opet bismo kao i u povijesti bili prva brana najezdi muslimana....