DARKO LORENCIN:

'Mjesec rujan bio je vrlo dobar, a vjerujemo da će i listopad opravdati očekivanja'

Foto: MLADEN MANDIĆ
'Mjesec rujan bio je vrlo dobar, a vjerujemo da će i listopad opravdati očekivanja'
10.10.2014.
u 13:22
Uvjeren sam kako će fizički i financijski rezultati na razini cijele godine biti pozitivni, rekao je ministar turizma
Pogledaj originalni članak

Ministar turizma Darko Lorencin danas je gostovao na četvrtom Balkan spa Wellness summitu koji se održava u Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama koji je okupio turističke djelatnike iz 12 zemalja regije. Na konferenciji za novinare predstavio je i turističke pokazatelje za rujan i prvih devet mjeseci ove godine. Tijekom rujna u većini županija ostvaren je veći broj noćenja osim na Kvarneru i Ličko - senjskoj županiji. Najveći porast broja noćenja u odnosu na lani bilježe Grad Zagreb s 9,78 posto i Splitsko – dalmatinska županija s 6,48 posto. Istra ima 3,2 posto više, Dubrovačko – neretvanska županija dva posto, Zadarska 1,4 posto, a Šibensko – kninska 1,5 posto. Na Kvarneru pad je 5,7 posto, a u Ličko - senjskoj županiji 3,3 posto.

- Mjesec rujan bio je vrlo dobar, a vjerujemo da će i listopad opravdati očekivanja te da će i posezona biti dobra. Iza nas je uspješna špica sezone, u kojoj smo se borili s brojnim izazovima, lošim vremenskim prilikama i lošim rasporedom praznika na našim glavnim tržištima. Raduju nas porasti na našim glavnim tržištima Njemačke, Austrije i Slovenije, ali i povećanje turista iz Italije i Mađarske te turista s britanskog tržišta i dalekoistočnih zemalja – rekao je Lorencin.

Što se tiče rezultata u prvih devet mjeseci ove godine, sve su županije osim Kvarnera ostvarile veći turistički promet nego lani. Najveći rast u broju dolazaka i noćenja imaju Splitsko – dalmatinska i Dubrovačko - neretvanska županija te Grad Zagreb. Ukupno je na Jadranu u devet mjeseci ostvareno četiri posto više dolazaka i dva posto više noćenja nego lani. Strani su turisti u devet mjeseci ostvarili rast od 4,5 posto u dolascima i dva posto u noćenjima.

 - Uvjeren sam kako će fizički i financijski rezultati na razini cijele godine biti pozitivni te će nam dati dodatni zamah za pripremu i realizaciju turističke 2015. za koju smo pripreme započeli već u lipnju. Hrvatska je tražena destinacija, što znači da smo na dobrom putu – rekao je Lorencin. Ministar je dodao i kako je u turizmu tijekom osam mjeseci bilo novozaposlenih čak 35.800 osoba, što u odnosu na isti period prošle godine predstavlja rast od čak 12,6 posto.

- Raduje me ovoliki rast jer to znači da poslodavci shvaćaju važnost ljudskih resursa u turizmu – rekao je Lorencin.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.