POREZI

Miro Bulj: Ministar Marić uvodi harač kojim ciljano uništava male iznajmljivače u korist velikih igrača

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Miro Bulj: Ministar Marić uvodi harač kojim ciljano uništava male iznajmljivače u korist velikih igrača
04.01.2019.
u 13:24
Most se usprotivio podizanju paušalnog poreza iznajmljivačima
Pogledaj originalni članak

-Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak i Pravilnik o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu vrlo značajno utječu na gotovo 100 000 malih iznajmljivača. Iako oni čine gotovo 56 posto ukupnog kapaciteta, ministar Marić uvodi im harač kako bi ih ciljano uništio i pogodovao velikim igračima – izjavio je Mostov saborski zastupnik  Miro Bulj.

-Lokalnim šerifima se dalo na volju da određuju koliko će mali iznajmljivači morati platiti, a to može biti i pet puta skuplje. Do sad se plaćalo od 150 do 300 kuna, sada se visina može odrediti i do 1500 kuna, a ako predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave do 31. siječnja 2019. ne donesu odluku o visini paušalnog poreza, Zakonom je utvrđena visina poreza u iznosu od 750 kuna po krevetu. Tražio sam amandmanom da se to zaustavi, jer je protuustavno! - izjavio je Miro Bulj.

Podnio je 4. prosinca prijedlog za ocjenu ustavnosti spornog članka. Zakona, a organizirat će i okrugli stol o ovom problemu.
-Pozivam sve da preuzmu peticiju protiv ovog harača ministra Marića s moje web stranice i traže od svojih jedinica lokalne samouprave da ne rade protiv malih iznajmljivača. Zašto im se zabranjuje upotreba hrane, pansion i polupansion? Zašto se tak sad najavljuje donošenje Strategije razvoja turizma? Skandalozno je da se kontinuirano pogoduje velikim hotelskim lancima i kućama i time zadaju neugodni udarci našim građanima – malim iznajmljivačima.“ – izjavio je Miro Bulj.

>> Pogledajte video: Bulj na konferenciji za medije

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
18:27 04.01.2019.

"Takozvani Mali iznajmljivači i jesu glavna mostova klijentela. U tusristickoj sezoni ima ih "ko gljiva poslije kise, ljeti izbacuju Hrvate iz stanova da bi ih iznajmljivali turistima , naj bolje na crno i bez lipe poreza. Ne bi me cudilo da i Bulj iznajmljuje , ne laje kuja radi sela...

TR
TrvtkoKomadina01
16:34 04.01.2019.

Marić uvodi harač na panjeve, zna se da je zbog toga sinjski krojač gaća zbog toga ugrožen.

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
16:56 04.01.2019.

Stručnjak ili čoban? molim vase misljenje.