Možda i novi zakon

Ministar najavio moguće sankcije zbog osuđenog pedofila u dječjoj udruzi: 'To je neprihvaljivo'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Ivan Malenica komentirao pljačku Ine i ubojstvo u Novskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Ministri dolaze na sjednicu Užeg kabineta Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Ivan Malenica komentirao pljačku Ine i ubojstvo u Novskoj
01.09.2022.
u 12:24
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u četvrtak kako je zgrožen nedavnim ubojstvom žene u Novskoj i poručio da za rješavanje takvog problema treba ili pooštriti kazne ili pojačati edukaciju državnih odvjetnika i sudaca.
Pogledaj originalni članak

"Vidjeti ćemo kako taj problem riješiti, s dodatnim pooštravanjem kazni, što smo učinili već prije par godina, ili dodatnom edukacijom. Mislim da bi u konkretnom slučaju trebalo pojačati edukaciju državnih odvjetnika i sudaca koji odlučuju u konkretnim predmetima kada imamo nasilje u obitelji i nad ženama”, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica uoči sjednice Vlade o najnovijem slučaju ubojstva žene, koje je počinio njezin partner.

Poručio je kako je zgrožen tim ubojstvom i izrazio sućut obitelji.

Malenica je dodao da će u suradnji s udrugama pojačati edukaciju kako bi suci i državni odvjetnici bili senzibilniji i dobili šire znanje.

Napomenuo je da prema zakonu sudac osim zabrane prilaska ima na raspolaganju širok spektra mjera, a jedna od njih je istražni zatvor. ''Odluka je na odvjetniku i istražnom sucu koji u svakom konkretnom slučaju treba procijeniti i činjenicama koju odluku donijeti”, rekao je.

Na novinarski upit treba li femicid unijeti u Kazneni zakon Malenica je ponovio da taj zakon sadrži dovoljno elemenata zaštite pa se uvrštenjem femicida kao novog kaznenog djela ne bi postigao novi efekt.

Neshvatljivo je slanje pedofila u udrugu koja radi s djecom

Ustvrdio je kako je Vlada u proteklom razdoblju učinila dosta u dijelu pooštravanja kazni, izmijenjeni su Kazneni zakon i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, širi se mreža podrške žrtvama i svjedocima, surađuje se s udrugama.

Također je komentirao slučaj osuđenog pedofila, koji je rad za opće dobro dobio u udruzi koja radi s djecom s posebnim potrebama.

''To je neshvatljivo i neprihvatljivo, smatram da takva osoba nije trebala biti upućena u tu udrugu”, izjavio je Malenica i najavio mjere kako se to ne bi ponovilo.

U internom postupku utvrditi ćemo što se dogodilo, utvrditi odgovornost i ako je potrebno sankcionirati određene osobe, kazao je.

''Očito je riječ o pogrešci u sustavu jer takva osoba nije trebala biti poslana u takvu ustanovu. Teško mi je to shvatiti, ako vidimo da je to nekakva sistemska greška treba mijenjati zakon”, poručio je ministar.

Ivan Hrstić

'To se u Ini tako radi': Hrvatski članovi NO-a ne znaju niti po kojim cijenama Ina kupuje naftu

Jedan od većih misterija su mi uvijek bili ti hrvatski nadzornjaci Ine, koji se mire da od Mađara ne mogu dobiti čak niti podatak po kojoj cijeni Ina kupuje naftu. A zatim javno progovore i stidljivo se pobune tek kad iz tih nadzornih odbora odu ili budu smijenjeni. Na pitanje o tome, Plenković mi je odgovorio da je možda njima važnije do kraja mandata uzimati izdašnu plaću. Možda, ali to ne uklanja niti odgovornost vlade.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

TA
Tarantula
13:08 01.09.2022.

Pa to je Hrvatska, niste valjda očekivali neku logiku! Oni su znali da pedofil voli djecu i da bi mu kaznu bilo lakše odraditi sa djecom!

DO
DomagojMarić
12:58 01.09.2022.

Kolika i kakva je razlika izmedju pedofila iz RKCa i obicnih nevjernih pedofila?

Avatar Dragovit
Dragovit
14:21 01.09.2022.

No dobro .... kako stvari stoje još malo i to će se proglasiti ''orijentacijom'' pa neće biti formalnih zapreka s kojima se taj tip danas susreće. Strpljen-spašen ... je l'?