Rješenje za mirovine

Ministar najavljuje: Dodatak neće biti isti za sve

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Marko Pavić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Marko Pavić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Marko Pavić
26.09.2017.
u 18:09
Pavić: Pogledat ćemo svaku generaciju od ‘62. kako ne bismo izazvali nove podjele jer nekima je potrebno 27% dodatka, nekima manje.
Pogledaj originalni članak

Radnici rođeni 1962. godine koji imaju pravo na beneficirani staž, njih 198, dobili su 27 posto manju mirovinu od kolega rođenih 1961. godine jer im nije isplaćen zaštitni dodatak na mirovinu iz prvog stupa!

Radi se o prvim obveznim osiguranicima 2. stupa čije se mirovine isplaćuju iz državnog mirovinskog sustava i drugog stupa. Zaštitni dodatak uvela je Sanaderova Vlada 2007. godine, ali samo za one koji su u prvom stupu. Suočen s problemom strojovođa, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić poručio je da će uskoro izaći s cjelovitim prijedlogom, na što ga je donekle požurio i opozicijski SDP čiji je bivši ministar rada Mirando Mrsić u Saboru zatražio hitnu izmjenu zakona.

– Riješit ćemo taj problem tako da napravimo kvalitetnu analizu, koju upravo završavamo, i onda ćemo izaći s cjelovitim prijedlogom kako ne bismo nikoga dodatno ugrozili i uveli nove neravnopravnosti – kazao je ministar Pavić.

Dramatičan pad mirovina

Neslužbeno, stručne su službe razradile nekoliko mogućih rješenja, a smanjene mirovine strojovođa opet bi mogle otvoriti raspravu o isplativosti drugog stupa i perspektivama mirovinskog sustava. Sam 2. stup nije utjecao na pad mirovina strojovođa jer se radi o propisu koji regulira iznos mirovine iz prvog stupa. U Hrvatskoj se godinama kao osnovica za izračun mirovine uzimalo deset najpovoljnijih godina staža. Zadnjom reformom iz 1999. godine, kojom je uveden i 2. stup, mirovina se počela računati na osnovi uplata tijekom cijelog radnog vijeka.

Pokazalo se da je odustajanje od 10 najpovoljnijih godina dovelo do dramatičnog pada mirovina, a zbog velikog nezadovoljstva novih umirovljenika Sanader je uoči tadašnjh izbora sklopio politički pakt sa strankom umirovljenika i uveo 4-27% zaštitnog dodatka. Najvećih 27 posto primjenjuje se na sve koji su u mirovini od 2010. godine. Stranka umirovljenika tada nije tražila da se dodatak prenese i na osiguranike 2. stupa, i to se rješenje održalo sve dosad. Njima kao i većini sindikata bilo bi draže da se 2. stup ukine te se ušteđeni novac prebaci u prvi stup i iskoristi za mirovine postojećih umirovljenika.

Dodatak treba proširiti na sve

Stručna je javnost oko toga podijeljena, jedni misle da je država nepotrebno povećala javni dug jer se odrekla 5% doprinosa u korist budućih mirovina, dok drugi vjeruju da je to jedini način da se osiguraju mirovine za buduće generacije.

– Bojim se da vlada na brzinu ne donese neodgovarajuće rješenje jer je ono ključno za opstojnost sustava s dva obvezna stupa – prokomentirao je Danijel Nestić, autor studija o mirovinskom sustavu. On drži da dodatak treba proširiti na sve. Ministar pak kaže da će “pogledati za svaku generaciju od ‘62. kako ne bi izazvali nove podjele jer nekima je potreban dodatak od 27%, a nekima i manje.”     

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

PI
Pikacu
18:13 26.09.2017.

U Hrvatskoj si od mirovine nemozes kupit ni 5 paketa ledo boxova korneta i to na tajnovitoj akciji

AN
ante92
18:55 26.09.2017.

Ukinite SVE (od saborskih do braniteljskih)) povlaštene mirovine pa će biti love za ljude koji su ju i zaradili.

DU
Deleted user
18:35 26.09.2017.

Ovaj prosjecnu mirovinu pojede na leso za jedan tjedan a plenki je rekao da ce biti dobar ministar Bas je ima cca 120 kg