Križ u ustanovama

Ministar Kuščević: U uredu imam raspelo

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Ministar Kuščević: U uredu imam raspelo
27.03.2019.
u 10:12
U Velikoj Britaniji otkaz moguć ako zaposlenik ističe vjerske simbole, Europski sud za ljudska prava srušio zabranu križa u školama u Italiji
Pogledaj originalni članak

Trvenja na sjednici Općinskog vijeća u Dugopolju između vladajućeg HDZ-a i oporbenog HSP-a, koje se svelo i na to zašto u vijećnici nije istaknuto raspelo, zgodan je povod za analizu je li u sekularnoj državi primjereno ili potrebno isticati križeve u javnim ustanovama.

Predsjednik Općinskog vijeća Joško Čelan (HDZ), prenose portali, pojasnio je da križ možda nekoga vrijeđa jer neki vijećnici mogu biti druge vjeroispovijesti. U Hrvatskoj nijedan zakon ne propisuje može li se u javnim ustanovama isticati križ, tek je Zakonom o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika RH propisano na koji se način, gdje i u kojim situacijama koriste ti državni simboli.

Za razliku od Čelana iz dugopoljskog Vijeća, HDZ-ov ministar uprave Lovro Kuščević kaže da nije primjereno, a ni dopušteno, isticati simbole koji bi vrijeđali osjećaje hrvatskih građana, ali Kuščević smatra da križ ne bi trebao ni na koji način vrijeđati osjećaje građana koje god vjeroispovijesti oni bili.

– U svom uredu u Ministarstvu uprave imam raspelo, kao što sam ga imao i u Ministarstvu graditeljstva. Ponio sam ga sa sobom iz prvog ministarstva jer je moj nasljednik (Štromar, HNS, nap. a.) rekao da mu ne treba – rekao nam je Kuščević.

Dodao je da je Hrvatska sekularna država, odvojena od Crkve, ali da križ, po njegovu mišljenju, ne bi trebao nikome smetati.

Ipak, razumije da u nekim situacijama, u kojima križ kao vjerski simbol ima posebno značenje, primjerice u mrtvačnici na groblju, može zasmetati obiteljima pokojnika koji ne pripadaju kršćanskoj vjeroispovijesti.

Pitanje prisutnosti križa u javnim institucijama u Hrvatskoj prepušteno je individualnim odlukama pojedinaca koji u tim institucijama predstavljaju vlast.

U Europi su pak različiti pogledi na križ u državnim ustanovama. Bavarska je vlada, primjerice, lani donijela zakon prema kojem križ kao simbol kršćanstva mora biti istaknut u svim javnim ustanovama. U Velikoj Britaniji pak moguć je otkaz ako zaposlenik javno na radnome mjestu ističe križ, tj. vjerske simbole...

Kod nas je bivši predsjednik Mesić 2009. predlagao zabranu isticanja križa u javnim ustanovama, ali od toga nije bilo ništa. Europski sud za ljudska prava dopušta isticanje vjerskih simbola u javnim prostorima, što je potvrđeno rušenjem zabrane križa u školi u Italiji.

VIDEO Stižu veće kazne u prometu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

FN
Fr@njo
10:19 27.03.2019.

tocno zbori Kuscevic, u Hrvatskoj kriz nebi nikog trebao vrijedjati, ali on , on osobno bi se trebao sramiti da sjedi ispod kriza.

DU
Deleted user
11:00 27.03.2019.

Vjerujem da u uredu ima raspelo ali mislim da nema u srcu.Očito da mu raspelo služi za pokazivanje i alibi.

PA
pofuk_alo
11:12 27.03.2019.

U uredu raspelo, u ladici vibrator, u novčaniku iskaznica udbe, u džepu kokarda, na stolu priručnik o tome kako pokrasti potpise i onemogućiti referendum.