DRŽAVNA MATURA

Ministar Jovanović: Test iz hrvatskog jezika bio je manjkav

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Ministar Jovanović: Test iz hrvatskog jezika bio je manjkav
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Marko Biočina
26.05.2012.
u 15:35
Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je kako će, na osnovi nalaza radne skupine, preporučiti mjere koje će učenike zaštititi od navodnih nedostataka na državnoj maturi
Pogledaj originalni članak

Kako je u subotu u Rijeci potvrdio ministar Željko Jovanović, radna skupina Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta utvrdila je nedostatke u testu hrvatskog jezika na državnoj maturi. Na osnovi tog nalaza, Ministarstvo će Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja preporučiti da poduzme mjere kojima će osigurati da ni jedan učenik ne bude oštećen zbog tih manjkavosti.

Dio prigovora opravdan

Iako ministar Jovanović nije želio precizirati kako se to namjerava postići, može se očekivati da bi sporna pitanja jednostavno mogla biti isključena iz mature, odnosno da odgovori na njih ne bi bili vrednovani u sklopu ocjenjivanja učinka maturanata. Radi se o dijelu testa u kojem se od učenika tražilo da s razumijevanjem pročitaju određeni tekst izatim odgovore na pitanja vezana uz njegov sadržaj. Brojni polaznici državne mature žalili su se na ta pitanja, od činjenice da je jedan od tekstova bila pjesma Tina Ujevića na čakavskom dijalektu, do toga da su neka pitanja bila zbunjujuća i dvosmislena. Kako je Jovanovićeva radna skupina sad utvrdila da je dio tih prigovora opravdan, ta pitanja mogla bi biti isključena. Takav scenarij, ako do njega dođe, bit će važan presedan - prvi je to put da se u sadržaj državne mature intervenira nakon što je održana. Može se pretpostaviti da će maturanti biti zadovoljni takvim ishodom, no kakve će biti dugoročne posljedice takve odluke na budućnost državne mature zasad se teško može i pretpostaviti.

Tražit će još i više

Kako upozorava Jovanovićev prethodnik na ministarskoj poziciji Radovan Fuchs, odluči li se o isključivanju dijela pitanja nakon što je matura već održana, bit će otvorena Pandorina kutija. A posljedice će se vidjeti tek sljedećih godina.

– Činjenica je da uvijek ima nezadovoljnih maturom, no u konkretnom slučaju uopće ne vidim razlog za osnivanje bilo kakve radne skupine. Sustav mature je takav da uspjeh učenika rangira u sklopu cjelokupnog rezultata. Dakle, ako ima neka anomalija, primjerice nerazumljivo pitanje, pretpostavlja se da će na njemu biti nizak postotak točnih odgovora, pa sukladno tome neće ni utjecati na ocjenu maturanata. Čemu onda radna skupina? No ako takve anomalije nema, pa na nekom pitanju ima 70 posto točnih i 30 posto netočnih odgovora, ima li smisla radi toga pokretati proces koji dovodi u pitanje sam smisao državne mature. Jer, ako ove godine ukinete dio pitanja, tko vam jamči da i sljedeće godine učenici neće tražiti isto, ali na puno radikalniji način – napominje Radovan Fuchs.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 71

EX
excell
15:44 26.05.2012.

dajte imena i prezimena lumena koji su sastavljali testove ...vjerujem ili su nepismeni ili su bili pijani

DU
Deleted user
15:46 26.05.2012.

\"....te da će iduće godine biti odvojene državne mature za gimnazijalce i strukovnjake.\" __________________ Već je bilo i vrijeme da se odvoji. Gimnazijalci su u startu u prednosti pri upisu na fakultete, što nije nikakav pokazatelj za daljnje rezultate; strukovnjacima valja dati šansu da budu-ni manje ni više nego-ravnopravni s gimnazijalcima od samoga starta. Sve ostalo u daljnjem radu i trudu tijekom obrazovanja je na njima... ali dajte im šansu da se uopće i dokažu (što nisu mogli obziromo na dosadašnje drž.mature koje su išle u korist gimnazijalcima).

FE
Felicijen
17:02 26.05.2012.

Djeci je test pretežak a Jovanović da je manjkav ?! Gdje je onda istina ?