Morate ostati nepokolebljivi

Meso s roštilja dajete psu? Evo kako to utječe na njih

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Meso s roštilja dajete psu? Evo kako to utječe na njih
17.05.2019.
u 11:20
Luk i češnjak negativno utječu na pseće eritorcite - pa ih držite daleko od mariniranog mesa.
Pogledaj originalni članak

Svaki vlasnik psa koji je ikad priredio roštilj zna koliko njegov ljubimac gori od želje da se pridruži uživanju u tim mirišljavim kobasicama, rebarcima ili odrescima.

No morate ostati nepokolebljivi: ta hrana često je vrlo slana i začinjena mnoštvom začina koji nisu za pse. Sol posebno iritira pseći želudac i opterećuje njegovo srce i bubrege - za starije pse s kroničnim bolestima to može biti i fatalno.

Luk i češnjak negativno utječu na pseće eritorcite - pa ih držite daleko od mariniranog mesa.

Davati psima ostatke također nije dobra ideja jer se kosti s roštilja mogu prelomiti u želucu i izavati ozljede.

Psi to ne znaju intuitivno i mogu posegnuti za mesom dok je još zapakirano. To također može biti vrlo opasno jer gutanje plastike može dovesti do opstrukcije probavnog sustava.

Stoga prije nego što vam drugi puta dođu gosti na roštilj nemojte ih zaboraviti upozoriti da ne daju psima ništa sa stola, već da, ako žele, donesu pseće poslastice.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Dumen
Dumen
20:36 18.05.2019.

Češnjak ne smeta psima ni mačkama, dapače dobro im je davati tablete češnjaka protiv buha i krpelja. Veći je problem čistiti njihovu kakicu sa pločnika jer od ljute hrane dobiju sračku.