SMATRA DA NIJE KRIV

Marić najavio osporavanje odluke Povjerenstva za sukob interesa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Marić najavio osporavanje odluke Povjerenstva za sukob interesa
04.12.2018.
u 20:17
Na pitanje hoće li nakon odluke Povjerenstva prihvatiti ponudu Adrisa, Marić je rekao da to ne bi povezivao
Pogledaj originalni članak

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će osporavati odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa koje je zaključilo da je Marić, zajedno s bivšom potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić, povrijedio načela obnašanja javne dužnosti u slučaju rješavanja krize koncerna Agrokor. Marić je komentirao odluku Povjerenstva odgovarajući na pitanja novinara u Bruxellesu, kamo je otputovao na sastanak Vijeća EU odmah nakon što je prekjučer saslušan pred Povjerenstvom.

- Formalnopravno nisam tu odluku dobio, ali prema onome što sam vidio svakako ću se pripremiti i poduzeti pravne radnje kako tu odluku osporiti - rekao je ministar financija. Dodao je kako će prigovor uložiti i na "manevar" koji je napravilo Povjerenstvo kad je, "ne znam iz kojeg razloga" kaže Marić, odlučilo objediniti njegov predmet s "nekim drugim koji su bili nakon toga", misleći na predmet Martine Dalić.

- Nema podloge i opravdanosti da se određeni predmeti objedinjavaju - rekao je i ponovio uvjerenje da u slučaju Agrokor nije bio ni u sukobu interesa ni u povredi načela obnašanja javne dužnosti. 

Ne izlazi iz Vlade 

Na novinarsko pitanje je li nakon odluke Povjerenstva bliže mogućem odlasku iz Vlade, o kojem se i nedavno nagađalo u medijima slijedom vijesti da je navodno dobio ponudu za prelazak na direktorsku dužnost u kompaniju Adris, ministar Marić je odgovorio da ne bi želio povezivati to dvoje.

- Kao što sam i dosad govorio, dok god sam ministar, nastojat ću raditi stručno, profesionalno, odgovorno i sukladno zakonskim regulama - rekao je Zdravko Marić.

"Trebalo je djelovati odmah" 

Premijer Plenković kazao je jučer o odluci Povjerenstva:

- Nitko od članica i članova Vlade nije povrijedio načela djelovanja, a to su i savjesno i odgovorno ponašanje, čuvajući vjerodostojnost i dostojanstvo dužnosti.

- Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa, niti je on utvrđen kod ministra financija ni kod bivše potpredsjednice Vlade. Povjerenstvo se bavilo načelima djelovanja - rekao je premijer.

- Kad imate ozbiljnu izvanrednu situaciju, od ratnih vremena bez presedana za hrvatsko gospodarstvo, odgovornost je na onom tko upravlja Vladom RH velika te dodao:

- Kad kriza traje, treba djelovati odmah.

Upitan je li se bivša ministrica Dalić konzultirala s njim treba li javnosti otkriti tko je u skupini koja je pisala lex Agrokor, istaknuo je da Vlada o nekim temama može osnivati radne skupine, ali ne piše da mora.

- Ako imate kompaniju na tržištu koje je plaho i, ako vidi problem, jako brzo reagira, onda je mudro i odgovorno da sve što radite bude diskretno da dodatno ne destabilizirate tržište. Trebalo je osigurati svježu likvidnost za kompaniju i to se dogodilo u kratkom roku - kazao je premijer.

 

 

VIDEO: Mrak-Taritaš o Amsterdamskoj koaliciji

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

19
195411
15:29 04.12.2018.

Mariču najbolji si

19
195411
15:32 04.12.2018.

Mariču za tebe i vladu👍uz neizmjernu zahvalnost hrvatskih građana

19
195411
15:28 04.12.2018.

Nedaj se Mariču velika večina nas građana uz tebe.💕