Luka Burilović:

Maras me želi smijeniti zbog politike i povrijeđene taštine

Foto: Pixsell
maras i burilović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Luka Burilović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
studenti poduzetnici Gordan Maras
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Gojko Drljača
03.10.2014.
u 12:06
Po danu stupanja na snagu zakona raspustit će se Skupština, uprava i NO te će prestati mandat predsjednika Komore
Pogledaj originalni članak

Večernji list ekskluzivno je u posjedu nacrta novog zakona o HGK koji ministar malog poduzetništva Gordan Maras iznenađujuće gura u hitnu saborsku proceduru. Preciznije rečeno, nije iznenađenje da Maras inzistira na izmjenama Zakona o HGK, jer je to najavljivao još od svojeg obračuna s dugogodišnjim predsjednikom Komore Nadanom Vidoševićem, niti je sporno Marasovo inzistiranje na racionalizaciji poslovanja Komore. Međutim, način na koji je pripremljen nacrt zakona govori da SDP-ov ministar zapravo priprema direktan politički udar na Komoru koja bi trebala biti nezavisna institucija gospodarstvenika. Zanimljivo je da bi taj zakon zapravo trebao predlagati ministar gospodarstva, ali je očigledno da je Maras odabrao da je HGK njegova politička bitka.

Hitna procedura

Kao razlog hitnosti Maras gura tezu da se uvođenjem instituta dobrovoljnog članstva za mikro i male poduzetnike želi u krizi olakšati situacija velikom broju članica HGK. Iz HGK uzvraćaju da upravo ti mali poduzetnici ili 96 posto članova zapravo u prosjeku plaća članarinu od samo 45 kuna mjesečno. Nacrt predviđa po danu stupanja na snagu novog zakona raspuštanje Skupštine, Nadzornog odbora i Upravnog odbora te prestanak mandata predsjednika Komore. Nakon toga Vlada imenuje svojeg povjerenika i povjerenstvo. Drugim riječima, Maras je predvidio političku smjenu predsjednika Komore koji je pobijedio između 17 kandidata. Marasov povjerenik morat će u roku 3 mjeseca raspisati nove izbore, međutim, moguće je da će biti u poziciji manipulirati izbor članova Skupštine pa se otvara pitanje je li zaista cilj Kukuriku koalicije politička diktatura nad Komorom. Nedavno izabrani predsjednik HGK Luka Burilović, po svemu sudeći, glavna je meta Marasova zakona.

– Nevjerojatno je da se zbog taštine ministra koji nije uspio kontrolirati izbor čelnika HGK mijenja zakon samo zato da bi se smijenilo predsjednika Komore. Ovo je isključivo politički obračun dijela Vlade s HGK – poručio je Burilović uz poruku da je demokratski izabran na izborima koje je kontrolirala ova vlada te da je problem u tome što je on blizak HDZ-u, a ne SDP-u.

– U 6 mjeseci proveli smo reforme kakve nije provela nijedna institucija u RH. Iako je "clean start" tražio smanjenje broja radnika za 10%, mi smo ga smanjili za 25% i otpustili čak 150 ljudi. Uštedjeli smo na desetke milijuna kuna. Uvodimo nove proizvode. Pokažite mi instituciju koja je takvo što učinila – rekao je Burilović.

Inače, nacrt, osim inzistiranja na političkoj smjeni i imenovanju povjerenika, kao ključne novosti uz dobrovoljnost članstva za male i mikro poduzetnike donosi ideju da se 50 posto prihoda financira iz tržišnih aktivnosti te ideju pravednije zastupljenosti po teritorijalnom i granskom kriteriju, ali i po veličini gospodarskih subjekata. Da se ne bi ponovio slučaj Vidošević, mandat predsjednika bit će ograničen na najviše dva puta po četiri godine.

Jeftini politički bodovi

Predložen je i niz rješenja koji bi trebao osigurati bolji interni nadzor rada, no uvedeno je i direktno pravo nadzora nadležne institucije za gospodarstvo, a to implicira želju da se kroz Ministarstvo politički nadzire nezavisna institucija. Burilović smatra da je intencija uvođenja Vladinih povjerenika kod nadgledanja izbora također znak da HGK umjesto udruženja gospodarstvenika treba postati tek Vladina agencija.

– Ministar Maras gura zakon zbog samopromocije, osobnih obračuna i pokušaja dobivanja nekoliko jeftinih političkih bodova – poručuje Burilović.

Jučer smo pokušali dobiti komentar i od ministra Marasa, no nije se javljao na naše pozive.

>> Gaf ministra Marasa na TV-u: Premijer je otišao u Silikonsku dolinu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

LL
lllljjjjjjjjjjgzg
12:14 03.10.2014.

Nadan, Zdenka i ta ekipa unistili komoru

Avatar fidelio
fidelio
12:30 03.10.2014.

Pričam ti priču... nikad od HGK nisam dobio ništa konkretno, neprestano me spamaju s nekakvim seminarima o održivom razvoju koji se održavaju na tko zna kakvom otoku ili turističkoj destinaciji. Prokužite - kao i većina državne uprave - niste nam korisni. Prema tome, skinite nam se s žiro računa.

DU
Deleted user
13:08 03.10.2014.

Nakon ovoga, dane govorimo o slučaju INA.. doista nije jasno što Milanović radi u Americi. Kakvo privlačenje investicija kakvi bakrači..politička elita ima veliku želju za uredovanjem u gospodarstvu i to se ne može sakriti od eventualnih investitora.