Majstor Slavko

Majstorske violine stižu sa sisačkog Pogorelca

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Majstorske violine stižu sa sisačkog Pogorelca
17.11.2011.
u 09:45
Dobrom graditelju potrebno je uho i osjećaj, kaže majstor, koji violinu zna i svirati
Pogledaj originalni članak

Tristotinjak violina, viola, violončela i jedan kontrabas izradio sisački majstor Slavko Domitrović, profesor violine i graditelj i restaurator gudačkih glazbala. Njegovi instrumenti kupce nalaze po čitavom svijetu, a najviše ih je u Njemačkoj, Austriji i Španjolskoj. Cijena violina kreće se od tri do pet tisuća eura. Da bi izradio jednu violinu u svojoj radionici na Pogorelcu Slavku je potrebno 220 sati odnosno gotovo tri mjeseca efektivnog rada.

Javor je najbolji

– Napraviti violinu kao zanatski proizvod nije teško, za to je potrebno dva, tri tjedna, ali onda slijedi impregnacija, a to je teško i mnogi to ni ne rade. Bez toga violina ubrzo izgubi ton - objašnjava majstor. Zamjera što se danas violine "štancaju" kao proizvodi, jer za to, smatra Slavko, potrebna je ljubav koja se može u instrument pretočiti samo ljudskom rukom. Želi da njegovi instrumenti imaju dušu.

– Dobrom graditelju je potrebno dobro uho i osjećaj. Po komadu drveta mogu prepoznati kvalitetu budućeg instrumenta - kaže 74-godišnji Slavko. Violine izrađuje uglavnom od ptičjeg javora koji je iznimno rijedak i težak za obradu jer ima mnogo sitnih kvržica.

– Teško je, ali isplati se. Osim ptičjeg javora koristim i obični javor iz Bosne, jer tamo je najbolji - objašnjava majstor.

Škola u Freiburgu

Svoje violine izrađuje prema tri modela, Stradivari, Guarneri te prema vlastitom do kojeg je došao proučavajući stare majstore. Zanimanje za gradnju instrumenata razvio je još u djetinjstvu, a dok je u Sisku pohađao srednju Glazbenu školu već je svirao na violini koju je sam izradio. Studirao je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je, za vrijeme školovanja, posjećivao stare zagrebačke majstore graditelje, Husa, Šnajdera i Slokovića i od njih učio tajne svog budućeg zanata. Diplomirao je 1975 godine u klasi prof. Branka Košira koji i danas svira na njegovoj violini. Za graditelja se osposobljavao u majstorskoj školi u Freiburgu. Njemu u čast će se u četvrtak, s početkom u 19,30 sati, u Glazbenoj školi Fran Lhotka, pod pokroviteljstvom sisačko - moslavačke županice, održati koncert na kojem će svirati mladi hrvatski violinist Marko Gracijani.

– Marko je jako talentiran i uspješan violinist, već je obišao čitav svijet. Svirat će u Sisku na mojoj violini - kazao je skromni Slavko Domitrović koji je u svom životu izgradio oko 330 ovih elegantnih instrumenata koji su sada kod vlasnika diljem svijeta.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SV
sveznalica100
10:47 17.11.2011.

Ovo je vijest kakve želimo čitati, još samo da budemo u mogućnosti platiti za sav trud i rad koji ovaj divni čovjek ulaže.

KA
Karla
17:11 18.11.2011.

Hvala Bogu da još ima takvih zaljubljenika u glazbu i izradu glazbala! Gospodin Domitrović je sigurno jedan od najboljih!