EKONOMSKI FAKULTET

Norveški stručnjak: Budite pametni, zadržite kontrolu krenete li u posao s naftom!

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivan Vrdoljak
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivan Vrdoljak
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivan Vrdoljak
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivan Vrdoljak
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivan Vrdoljak
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivan Vrdoljak
27.05.2015.
u 14:48
Manji je problem ako do izlijevanja nafte dođe na srednjem Jadranu nego u Albaniji i Crnoj Gori, rekao je dr. Alen Soldo
Pogledaj originalni članak

Imat ćemo brojne benefite od eksploatacije nafte i plina u Jadranu, istaknuo je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na radionici „Iskorištavanje nafte i plina iz podmorja: koristi, prijetnje i izazovi“  koju su na splitskom Ekonomskom fakultetu organizirali Sveučilište u Splitu i neovisna međunarodna udruga The International Emergency Management Society (TIEMS).

- Prvi benefit je investicijski, a drugi što nema budućnosti u Hrvatskoj bez intenzivne industrije i novih energenata. Rafinerija, Petrokemija, fakulteti, srednje škole, 10-ak tisuća radnih mjesta vezanih struka ovisi o tome. Neka smo, na žalost izgubili, npr. u Diokiju zbog cijene energenata... Izgubit ćemo sve, ako ne damo sami sebi šansu. Zašto ne bismo bili najbolji i postavili najbolje ekološke standarde – rekao je Vrdoljak i naglasio da će u projekt uključiti stručnjake i javnost.

- Iskoristimo želju Vlade za istraživanje i eksploataciju nafte kako bi razvili efikasan sustav zaštite jer, ako mi nećemo bušiti Jadran, Albanci i Crnogorci hoće. Manji je problem ako do izlijevanja nafte dođe na srednjem Jadranu nego u Albaniji i Crnoj Gori – rekao je dr. Alen Soldo, prorektor Sveučilišta u Splitu i predsjednik sveučilišnog Povjerenstva za suradnju s Agencijom za ugljikovodike.

Tijekom rasprave dr. Neven Šerić s Ekonomskog fakulteta u Splitu rekao je kako nitko normalan neće doći bušiti Jadran jer je cijena najma platforme previsoka, čemu se Vrdoljak žestoko usprotivio.

- Odakle vam pravo to reći, vaš je resor turizam?! Imam najmanje znanja od svih vas, ali postoje stručnjaci, znanje se mora uvažiti – rekao je Vrdoljak koji kaže da se javnost protivi Ombli, Plominu te bušenju Jadrana, ali, ne smijemo propustiti šansu, a struku treba uvažiti.

- Novac je uvijek važan, bilo da ga zarađujemo, bilo da ga gubimo zbog nastalih šteta. Budite pametni i zadržite kontrolu, ako krenete u taj posao. To je jedini recept uspjeha – poručio je predsjednik međunarodne udruge za upravljanje u kriznim situacijama, norveški stručnjak Magne Ognedal. Najveća opasnost potječe od diktata naftnih kompanija, upozorio je Alen Grabner iz norveške tvrtke Seadrill.

Na dvodnevnoj konferenciji koja se održava na Ekonomskom fakultetu u Splitu sudjeluju brojni stručnjaci iz zemlje i inozemstva.

>> 'Nismo ni za ni protiv, ali nismo zadovoljni sadašnjom zaštitom Jadrana'

>> Juričev Martinčev (HDZ) optužila Vrdoljaka da je lažirao natječaj za poticanje energetske učinkovitosti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar d-ano
d-ano
15:57 27.05.2015.

Svi su pametni,strucnjaci, naucnici, skolovani na svjetskom nivou ,, ,pamet im curi i iz usiju,,,,,od njihove pameti i pametnih poteza pola hrvatske skoro se iselilo trbuhom za kruhom,,,

ZD
zdepar
07:49 28.05.2015.

ma čemu to , svjetski investitori će za 400 000 $/dan unajmljivati platforme da bi s njih mogli mahati našim pametnim političarima dok glisiraju oko njih

LA
Lavica7
06:43 28.05.2015.

Norvesku strucnjak je pogrijesiti vec na pocetku recenicu " budite pametni...". Trebao je reci prestanite biti korumpirani.