Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Luna i Rex bili su čipirani na općinu Đulovac, a živjeli su na ulici

17. 08. 2018. u 19:58 0
Na inicijativu mještana psi su i kastrirani, a koliko je to koštalo Općinu i zašto psi nisu zbrinuti kako propisuje Zakon o zaštiti životinja nismo saznali

Luna i Rex ostavljeni su u Đulovcu, utočište su pronašli u dvorištu u blizini ambulante. Tu su ih hranili mještani, no Rex je u kratkom roku nastradao od automobila i sukobio se s mužjacima koji su opsjedali Lunu.

O njima se prema nekom svom pravilu, kako doznajemo od volontera (podaci u redakciji), pobrinula općina Đulovac. I to nakon što su ih na problem napuštenih pasa upozorili neki od mještana. Luna i Rex su čipirani, a uz njihova imena kao vlasnik upisana je Općina. Otišli su u toj svojoj brizi i korak dalje. Pa su se tako, prema informacijama koje imamo, pobrinuli i da ne bude potomstva. Oba su psa kastrirana u Veterinarskoj ambulanti Karaula u Daruvaru, gdje su i čipirani, stoji tako u upisniku. No, Luna i Rex vraćeni su u isto dvorište u kojem su i do tada boravili. U dvorište iz kojeg su često odlazili u šetnju ulicama i sve više smetali. Postali su slobodnoživući psi čiji je vlasnik Općina, iako takvu kategoriju Zakon o zaštiti ne poznaje.

zbrinjavanje životinja Komunalni redar rekao je da sam macu trebala ostaviti gdje sam je pronašla

Pokušali smo doznati i drugu stranu priče, ali na naša pitanja nisu odgovorili niti nakon telefonskih poziva. U veterinarskoj ambulanti Karaula u prvom razgovoru rekli su nam da oni ne mogu protiv svojih klijenata, a nakon pismenog upita doznali smo da odgovaraju samo na 'važne mailove'. Ovaj koji smo mi poslali očito nije bio takav. U općini Đulovac pokušali smo doznati kakav su ugovor potpisali s Veterinarskom ambulantom i kada, koliko je to koštalo Općinu i jesu li Luna i Rex prvi psi koje su zbrinuli na takav način? Zanimalo nas je i imaju li ugovor sa skloništem za životinje i zašto ovi psi nisu zbrinuti na način koji propisuje Zakon. Upitali smo ih i koliko su napuštenih životinja zbrinuli u 2017., s kojim skloništem imaju sklopljen ugovor te jesu li proveli konrolu čipiranja pasa i kakvi su rezultati?

Zaštita životinja U Dubrovačko-neretvanskoj županiji svi ugovori o zbrinjavanju životinja sklopljeni su sa skloništima iz drugih županija

– Vezano za vaš upit općina Đulovac nema potpisani ugovor s Veterinarskom stanicom Karaula te iz tog razloga ne možemo vam odgovoriti niti vam dostaviti podatke koje tražite – stoji u mailu koji je stigao iz Općine, ali tko ga je pisao ne znamo jer nije potpisan.

U Općini su u međuvremenu odlučili skinuti odgovornost sa sebe. Pa su tako čipove Lune i Rexa prebacili na privatnu osobu. I ne moraju se više brinuti tko će biti kriv ako se psima nešto dogodi, ako ih zgazi auto, ako zasmetaju nekome od prolaznika. Ne moraju se brinutu ni kome bi u tom slučaju komunalni redar naplatio kaznu, jer Luna i Rex više nisu njihovi psi.

ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".