NEVJEROJATNO!

Luksuzna megajahta usidrena kod Cavtata, a Hrvatskoj za to nisu morali platiti ni lipe

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Luksuzna mega jahta Flying Fox stigla u Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Luksuzna mega jahta Flying Fox stigla u Dubrovnik
02.07.2020.
u 09:24
Jahta je sagrađena 2019. godine i vjeruje se kako je njezin vlasnik Jeff Bezos. Međutim, za to nema službene potvrde.
Pogledaj originalni članak

Megajahta Flying Fox, vlasnika Imperial Yachts iz Monte Carla, uplovila je u Dubrovnik u srijedu, 24. lipnja, u jutarnjim satima. Nakon kratkotrajnog zadržavanja u luci Gruž zbog nužne papirologije, jahta duga 136 metara isplovila je prema Cavtatu, gdje se i usidrila na tri dana. 

Međutim, osim pogleda na impozantnu jahtu, Hrvatska nije imala ništa od toga jer su se nedaleko od Cavtata sidrili besplatno. Naime, to područje sidrenja nije pod nadležnošću Lučke uprave Dubrovačko-neretvanske županije. 

– Lučka uprava DNŽ nadležna je za upravljanje lukom Cavtat u granicama lučkog područja. Koliko nam je poznato, navedena jahta sidri se izvan lučkog područja luke Cavtat i kao takva nije dužna platiti lučku pristojbu, odnosno sidrenje – stoji u odgovoru Antuna Banovca, ravnatelja Lučke uprave DNŽ, pišu 24sata. 

Međutim, za razliku od Hrvatske, Crna Gora itekako je naplatila dolazak u Tivat gdje je jahta bila na vezu. Naime, na MarineReservation.com za dva dana veza za iste dimenzije cijena iznosi 13.008 eura. 

Ovo nije prvi primjer da se bogataši sidre besplatno u Hrvatskoj. Eclipse, jahta ruskog milijardera Romana Abramovića bila je besplatno usidrena tijekom cijelog rujna i listopada 2016. godine u Župskom zaljevu. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

DU
Deleted user
09:41 02.07.2020.

Jedna bogatašica iz New Yorka je imala kredit u banci. Prije odlaska na god. odmor je posjetila banku i dogovorila da u slucaju da ne plati ratu za kredit ostavi u polog svoj skupi auto. Bankari su pristali na takvu mogucnost. Nakon povratka s god odmora je uredno platila ratu za kredit i uzela svoj auto. Bankar ju je zapitao da li je polog automobila bio nužan. Ona je odgovorila. Naravno. Gdje bih mogla u New Yorku besplatno parkirati auto na mjesec dana?

DU
Deleted user
09:58 02.07.2020.

Ja ako bih parkirao moj auto bez da platim parkirno mjesto dobio bih od RH kaznu, mada taj moj auto puno manje vrjedi nego jedna boca vina na toj jahti.

SI
sisavac
11:20 02.07.2020.

nek novinar sebi razjasni razliku između sidrenja i veza u luci, pa će mu biti malo jasnije zašto su črnogorcima platili ,a nama nisu ništa. dal su nam trebali? nisu. o čemu pričamo? uvedimo obvezu i za ovakve slučajeve. al onda nemojmo popustiti domaćim jahtašima kad krenu kukati kako će morati prodati jahte, zbog nameta kojih nigdje nema. doba mladih gimnazijalki je završilo odavno.