HNB

Lovrinović: HNB je s 2,5 milijarde kuna minusa najveći gubitaš u Hrvatskoj u 2017. godini

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Lovrinović: HNB je s 2,5 milijarde kuna minusa najveći gubitaš u Hrvatskoj u 2017. godini
06.07.2018.
u 10:49
Jesu li predsjednik Vlade i predsjednik Sabora, kojemu HNB odgovara, znali za tu informaciju i ako jesu, zašto su šutjeli, a ako nisu, zašto im HNB to nije priopćio, pita se Lovrinović
Pogledaj originalni članak

Dobio sam pouzdanu informaciju da je Hrvatska narodna banka u 2017. godini ostvarila povijesno najveći gubitak od 2,554 milijarde kuna otkako je osnovana, što je utvrdila revizorska kuća Deloitte još 15. ožujka ove godine, objavio je danas novinarima u Saboru predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.

- Sto dana nakon što je ta revizorska kuća potpisala financijski izvještaj javnost je ostala prikraćena za ovu nevjerojatnu informaciju. Zašto se ova vijest skrivala sto dana, zašto je gubitak toliki i je li to povezano s prestankom mandata sadašnjeg vodstva HNB-a. Je li se htjelo prikriti tu lošu i strašnu vijest o povijesno najvećem gubitku, s obzirom na činjenicu da se sadašnje vodstvo HNB-a namjerava boriti za još jedan mandat? - zanima Lovrinovića.

Jesu li predsjednik Vlade i predsjednik Sabora, kojemu HNB odgovara, znali za tu informaciju i ako jesu, zašto su šutjeli, a ako nisu, zašto im HNB to nije priopćio, pita se Lovrinović.

- Dosta je bilo šutnje i sakrivanja istine u Hrvatskoj. Tražim da se ta informacija provjeri, da se sazna otkuda gubitak, tko ga je napravio i da svi odgovorni za to trenutačno snose odgovornost. Ako je premijer znao za ovo, zašto je šutio i je li to možda povezano s tim što je HNB za Vladu radila projekt uvođenje eura, koji je mislio iskoristiti kao svoj najveći adut za Bruxelles? - zanima Lovrinovića.

Na čemu je ostvaren toliki gubitak jer u svakoj zemlji središnja banka ima monopolnu, ekskluzivnu poziciju, prije svega u upravljanju međunarodnim rezervama likvidnosti i kao takva je značajan izvor zarade novca za državni proračun, a i za sebe, komentira Lovrinović te dodaje kako je prema ovim podatcima HNB najveći gubitaš u Hrvatskoj u 2017. godini.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

LA
like_a_boss
11:13 06.07.2018.

Debeli dezerter Plenky ne smije reći ni A - ili je bivši. Hrvatskom nam upravljaju ucjenjivači - bandić, pupovac, saucha, radin i najveće štetočine u povijesti RH ; vrdoljak pošteni i hns... A debeli Plenky jedva čeka ponovno dezertirati i imati odnos sa junferom. Pardon, junckerom.

DU
Deleted user
11:27 06.07.2018.

Sad tom korumpiranom guverneru treba hitno produžiti mandat da to sakrije...

FA
fakin2012
10:57 06.07.2018.

hrvatske banke su uknjižile 13 milijardi gubitka od konverzije kredita u CHF zbog odluke političara. Baš me zanima otkud gubitak HNB-u i koliki bi tek bio da mu političari donose odluke kao ovu s CHF