slučaj jage stojak

Lora Vidović: Pravo na priziv savjesti spada u ljudska prava

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Lora Vidović: Pravo na priziv savjesti spada u ljudska prava
24.08.2013.
u 20:32
Uz pobačaj i eutanaziju, to se pravo često koristi u postupcima potpomognutog suicida, medicinske oplodnje i sterilizacije
Pogledaj originalni članak

Da je pravo na priziv savjesti, o kojem se vodila rasprava zbog slučaja Jage Stojak, ljudsko pravo, smatra i pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Većina demokratskih zemalja, ističe, daje pojedincu pravo na priziv savjesti, no nužno je da sloboda savjesti jedne osobe ne ugrožava prava drugih. Uz pobačaj i eutanaziju, to se pravo često koristi u postupcima potpomognutog suicida, medicinske oplodnje i sterilizacije. No, liječnik se ne može pozivati na priziv savjesti ako će time pacijentu trajno oštetiti zdravlje ili ugroziti život.

Vidović ističe da je pravo na priziv savjesti primaljama priznato Etičkim kodeksom, ali ga je važno i zakonski regulirati.

>>Priziv savjesti: Tko sve ima pravo odbiti posao iz određenih razloga

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.