JAVNOST PODIJELJENA

Njemački radnici mogli bi minimalno zarađivati 10,45 eura na sat

Foto: Pixabay
Njemački radnici mogli bi minimalno zarađivati 10,45 eura na sat
26.10.2021.
u 09:07
SPD i Zeleni obećali su povećanje na 12 eura, ali to bi značilo zaobilaženje mišljenja neovisnog tijela
Pogledaj originalni članak

Razgovori o novoj koalicijskoj vladi u Njemačkoj dotaknut će se niza osjetljivih pitanja, uključujući i podizanje minimalne plaće.

Kako piše Deutsche Welle, u Njemačkoj je “minimalac” na saveznoj razini uveden u siječnju 2015. godine, ponajprije na traženje Socijaldemokratske stranke (SPD), tadašnjeg koalicijskog partnera Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Spori rast tijekom godina

Iznos je postavljen na 8,50 eura za sat rada, a savezna je minimalna plaća zamijenila cijelu lepezu najnižih plaća dogovorenih u različitim sektorima. Od tada je sporo rasla, a posljednje povećanje dogodilo se u srpnju ove godine kad je podignuta na 9,50 eura.

Za sada su planirana još dva povećanja, pa bi do ljeta 2022. njemački radnici mogli minimalno zarađivati 10,45 eura na sat. Za prilagodbu iznosa zaduženo je Povjerenstvo za minimalnu plaću, neovisno vladino tijelo. Inače, njemački minimalac među višima je u Europi – viši iznos zarađuju samo radnici u Luksemburgu i Francuskoj.

S druge strane, niz europskih država uopće nema zakonski definiranu minimalnu plaću, poput Austrije, Cipra, Danske, Finske, Italije i Švedske. Radnici u tim državama uzdaju se u sindikate i kolektivne ugovore u pojedinim sektorima. Iako se općenito govoreći minimalac odnosi na sve radnike starije od 18, uključujući i sezonske radnike, postoji i niz izuzeća, piše Poslovni dnevnik

Tako na minimalac nemaju pravo pripravnici, pa radnici koji sudjeluju u planovima poticanja zapošljavanja, zatim dugoročno nezaposleni u prvih šest mjeseci od povratka na tržište rada te samozaposleni radnici.

Ono što je minimalnu plaću opet gurnulo u fokus njemačke javnosti koalicijski su pregovori o novoj vladi između SPD-a, relativnog pobjednika rujanskih izbora za Bundestag te Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

Tijekom kampanje SPD i Zeleni najavljivali su da će se zauzeti za povećanje minimalca na 12 eura u roku godine dana. Međutim, problem s tim obećanjem jest što bi u tom slučaju vlada dovela u pitanje godine rada Povjerenstva za minimalnu plaću, kao i neovisnost tog tijela.

Kritičari ističu kako se događa iznenadna politizacija tijela koje bi trebalo biti neovisno u svom radu. SPD i Zeleni uzvraćaju kako je povećanje minimalne plaće nužno radi borbe protiv siromaštva, iako dobar dio ekonomista kaže kako minimalna plaća nije instrument u borbi s tim problemom.

Izbjegnut negativni scenarij

Kada je minimalna plaća uvedena prije šest godina, neki su se pribojavali da će zbog višeg troška rada kompanije ukidati radna mjesta ili seliti proizvodnju u inozemstvo gdje je radna snaga jeftinija. To se nije dogodilo, no sada valja vidjeti bi li njemačka ekonomija bila dovoljna snažna da izdrži povećanje minimalca od 26 posto.

Najveći rizik za gospodarstvo u ovom trenutku dolazi od veze između viših plaća i cijena, odnosno rasta inflacije, za njemačku javnost najgore moguće ekonomske pojave. Kada poduzeća više plaćaju radnike, oni imaju više novca za osobnu potrošnju, što pak povećava potražnju, a time i cijene.

No, ta teza ne funkcionira uvijek i svugdje, a plaće su samo djelić složene ekonomske slike. Valja podsjetiti da su tijekom godina različite studije donosile različite zaključke o utjecaju zakonski propisanog minimalca.

Pozitivni efekti u pravilu omogućuju bolju zaradu niskokvalificiranih radnika te stvaranje više tehnoloških inovacija. Protivnici tvrde da minimalac narušava fleksibilnost kompanija i potiče automatizaciju, što otežava ulazak na tržište rada mladima i dugotrajno nezaposlenima.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Oneill
Oneill
09:39 26.10.2021.

U Europi po minimalcu Njemci su zadnji na rang listi mislim na zapadu.

MP
miroslav.petkovic.7564
10:15 26.10.2021.

Jako lose posebno za one koji nisu familijarni tj samci..Drzava reze sa tih 9,5 Eura bruto imas sest eura neto..I sa cetrnest eura bruto .To je na 160 radni sati mjesecno bruto je oko 2250 eura.Ili neto oko 1700 eura neto....I sve zavisi koja ste klasa tri najbolja a petica najgora..Na peticu uzimaju pola bruto place. Inace neki srednji stan stoji najmanje sedamsto dobosamsto oera. Moras racunat skoro pola place ode na stan platit..Tako je bilo dok sam bio tamo..Sad je poskupija plin struja rezije..Doce vrjeme u Europi radit ces i odvajat za struju i plin cetvrtinu place..U Francuskoj vec zasivaju prozore s daskom da zadrze stan malo toplijim guraju deke ispod vrata...A zima tek dolazi..Ovdje u Moskvi stan grije se 24 sata Takode i hodnik u ulazu zgrada zamislite zgradu od 150 metara hodnik se grije..Kad bi se tamo tako grijalo dao bi pola place za grijanje.Ovdje prosjecni stan od 75 kvadrata kosta grijanje sa strujom oko 45 eura....Jos je dobro u Njemackoj potpisali sa Rusima i imaju Sjeverni tok plinovod..pkacat ce 300dolara po tisuc kubnom metru.A ovi sto su htjeli bit neovisni o ruskom plinu sad ce placat do tisucu i pol yisucu kub metar gace na stap ..

Ivan_Žižak
13:14 26.10.2021.

Vi koji kritizirate njem. plaće morate znati da su to plaće za redoviti uspon domaćeg radnika. Od kojih se počinje. Pa ne može tebi njemački minimalac pomoći da se iščupaš momentalno kad se doseliš s dva kufera i nešto malo novca u džepu. Ako su stanovi skupi - jeftini su krediti. Uzmi stan i uživaj. Pa ga otplati i iznajmi. U jednoj emisiji o strancima u Hr (zašto ih nema više??) jedan dečko je primijetio: "Ma ok ste, ali neprestano se žalite i stalno vam nešto smeta. A zidovi u zg su tako ružno pošarani." (I zapišani. A to nikome ne smeta i, i, i.. Uživajte građani..)