Problemi u zdravstvu

Liječnik završio na sudu zbog prekovremenih sati: Da ne radimo tako, došlo bi do kolapsa

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Igor Tripalo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
liječnici
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
03.09.2019.
u 21:44
Liječnik Igor Tripalo završio je na sudu jer je mjesečno imao više od 180 prekovremenih sati, no srećom po njega, oslobođen je optužbi
Pogledaj originalni članak

Liječnik Igor Tripalo, voditelj odjela za opću kirurgiju u Općoj bolnici Ogulin, zbog viška prekovremenih sati završio je na sudu.

No srećom po njega, oslobođen je optužbi. Naime, prema Zakonu o radu, liječnicima je dopušteno imati 180 prekovremenih sati, no oni često na mjesečnoj bazi imaju puno više od toga zbog čega je Tripalo završio na sudu.

– I dalje se tako radi. Većina liječnika je u prekršaju, ali mi moramo raditi zato što moramo opskrbiti pacijente – rekao je dr. Tripalo za Dnevnik Nove TV.

On je objasnio što bi se dogodilo kada bi liječnici odlučili da više neće raditi prekovremene sate.

– Nakon već trećeg vikenda u mjesecu došlo bi do totalnog kolapsa. Ne bi se mogle organizirati službe, ne bi radila Hitna pomoć, a i na klinikama bi bilo problema. Ne bi imao tko dežurati ni raditi – rekao je dr. Tripalo.

Inače, Ministarstvo rada proglasilo je nelegalnim štrajkom akciju zdravstvenih sindikata najavljenu za srijedu.

– Sindikati su pozvali na akciju kojom će zaposleni u sustavu zdravstva svoje slobodno vrijeme, svoj dnevni odmor koristiti kako bi upozorili na stanje u sustavu. Stoga, ovakvo postupanje smatramo nedopustivim od strane predstavnika Vlasti jer im je svrha zastrašivanje članova sindikata – rekli su iz Sindikata medicinskih sestara.

VIDEO Obiteljski liječnik Zrinko Karlović o nelogičnostima i problemima oko izvješćivanja policije o zdravstvenom stanju pacijenta.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

DU
Deleted user
22:27 03.09.2019.

Tko je doktora tužio odnosno protiv njega podnio kaznenu prijavu koja je kao posljedicu imala podizanje optužnice i sudski proces? To iz članka nije moguće razabrati.

Avatar maxist
maxist
21:54 03.09.2019.

minister Kujunđa nonšalantno veli sve je u redu.....onda je to tak !

DU
Deleted user
23:01 03.09.2019.

recimo da sam liječnik..operiram, odradim svojih 8 sati, ostavim pacijenta otvorenog grudnog koša i odem doma... što bi mi rekli pacijenti?.. što bi mi šaputala moja savjest?.. a nisam liječnik.. i ponekad imam 240 sati mjesečno.. i da jednostavno odem doma, dobio bih neku sankciju i u konačnici otkaz.. sila ne pita..