Prevara: Država izgubila imovinu u Preradovićevoj 1

Lažnim nasljednicima pripisali prostore od tri milijuna eura

Foto: Patrik Macek
Lažnim nasljednicima pripisali prostore od tri milijuna eura
23.11.2009.
u 23:09
Pogrešku je napravio Općinski sud u Zagrebu koji nije provjerio rodne listove. To nije učinila ni J. Lovrinčić iz Ureda za imovinu, tvrdi da nije ni trebala.
Pogledaj originalni članak

Denacionalizirane poslovne prostore u Preradovićevoj 1, od tristotinjak “kvadrata” u vrijednosti više od tri milijuna eura, naslijedili su i prodali troje lažnih nasljednika. “Netaknuta” na toj adresi u samom centru grada ostala su još samo dva manja prostora, svaki od 23 četvornih metara, u kojem već desetljećima postoji urarska te radio/TV mehaničarska radnja.

Država izgubila imovinu
Oba obrtnika godinama čekaju da se otvori mogućnost otkupe prostora, no to im ne polazi za rukom budući da su u samom početku Općinski sud u Zagrebu i Ured za imovinske pravne poslove napravili kobnu pogrešku, pa država ni danas ne raspolaže svojom imovinom.

Naime, 1975., nakon smrti prave vlasnice Olge Žerjav, jedinim nasljednikom proglašen je njezin brat Miroslav Rabatić iz Rijeke budući da nije imala bližih srodnika. Čak 22 godine poslije pojavljuju se Ivan Žerjav, Jasna Crkvenčić-Bojić i Željka Guttman, lažno se predstavljaju kao djeca, odnosno unuci pokojne te na Općinskom sudu pokreću novi ostavinski postupak.

Time je sud napravio propust budući da je na istom već vođen postupak, a za pokretanje novog nužno je “provjeriti” stari. Ni sud ni Jasna Lovrinčić, referentica u Uredu za imovinske poslove, nije od “novopečenih nasljednika” zatražila rodni list, jedini pravi dokaz srodstva, nego im je praktički na povjerenje pripisala imovinu koju je trojac zatim prodao.

Oprečni odgovori
Ministarstvo pravosuđa i Ustavni sud prije godinu i pol naredili su obnovu postupka, no dosad je sazvano samo jedno ročište. Iz Ureda za imovinske poslove poručuju da je Lovrinčić donijela odluku na temelju rješenja o nasljeđivanju i ostalih dokumenata iz spisa, a ne samo rodnih listova. No, J. Lovrinčić u razgovoru tvrdi drugačije, pa priznaje da nije pogledala rodne listove jer, kaže, po zakonu to nije ni bila obvezna učiniti.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

NE
NenadK
07:54 24.11.2009.

I ovaj slučaj govori o tome da nam je situacija takva zbog većine službenika koji su nesposobni za svoj posao. Čast onoj maloj šačici koja je vrhunska.

SA
savršena
11:01 24.11.2009.

Mene samo zanima kada će i tko napokon te ljude koji su toliko korumpirani kazniti na primjeren način..ili uopće kazniti ako se to u našoj državi može dogoditi ,da kazne krivce..shodno tome obraćam se jučer NOVO osnovanom ,sedmom po redu povjerenstvu za korupciju..vrijeme je da počnete nešto i raditi.

MA
Mayhaelo
23:43 23.11.2009.

Da je barem ovako jednostavno obaviti neke puno jednostavnije stvari na hrvatskim studovima kao što su \'poklanjanje imovine\' tko god se lažno predstavi.